17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanca Ioana Roşca, pe urmele Simonei Halep

Craioveanca Ioana Roşca, pe urmele Simonei Halep

Ioana Roşca, jucătoarea în vârstă de 18 ani legitimată la CSM Craiova, a câştigat weekendul trecut trofeul în proba de dublu a junioarelor la Roland Garros. Sportiva noastră şi partenera sa, Ioana Ducu, au învins în finală perechea C. Bellis (SUA) / M. Vondrousova (Cehia), scor 6-1, 5-7, 11-9.
După cel mai bun rezultat din cariera sa, tenismana din Bănie a acordat GdS un amplu interviu în care a vorbit despre obiectivele sale, dar şi despre drumul parcurs până la performanţa de la Paris.
Gazeta de Sud: Ioana, îi calci pe urme Simonei Halep. Ai luat titlul la Roland Garros, chiar dacă este la dublu, nu la simplu… Cum te simţi?
Ioana Roşca: Mă simt incredibil! Sunt foarte fericită că am reuşit să câştigăm acest titlu. Chiar dacă nu a fost la simplu, înseamnă mult pentru mine, mai ales că am aflat că din 1990 o echipă sută la sută românească nu a mai fost triumfătoare la Paris.
GdS: Halep a arătat că se poate… Te gândeşti că poţi să ajungi în viitor în Top 10 la senioare?
I.R.: Sigur, este ceea ce îmi doresc. Simona are multă voinţă şi asta apreciez cel mai mult la ea.
GdS: Financiar, cât de greu a fost să ajungi la acest nivel şi cât munceşti zilnic la antrenamente?
I.R.: Este foarte greu, tenisul este foarte scump şi cred că la acest capitol trebuie să îi mulţumesc mamei mele, care face eforturi foarte mari să pot juca tenis. De obicei, petrec minimum patru-cinci ore pe terenul de tenis, la care se adaugă o oră sau două de pregătire fizică.

Pe primul plan este proba de simplu

GdS: Proba de dublu la Roland Garros la junioare a fost aleasă ca o alternativă a probei de simplu sau ţi s-a potrivit?
I.R.: Pe primul plan a fost proba de simplu, dar nu am lăsat mai prejos dublul. Îmi place foarte mult proba de dublu pentru că mai am pe cineva lângă mine, uneori mai râdem, te mai distrezi puţin. Din păcate, la simplu nu am ajuns până în fazele finale, dar a fost un rezultat bun, am depăşit două jucătoare clasate în faţa mea, apoi fata care m-a învins a câştigat turneul. Am avut câteva ocazii să mă impun în setul al doilea, dar a fost o partidă foarte grea. Am fost întrerupte de două ori de ploaie şi a contat faptul că am evoluat mai mult de jumătate din meci pe ploaie.
GdS: Câştigarea unui turneu de Mare Şlem la senioare este un vis realizabil pentru tine?
I.R.: Da, şi sper ca titlul să fie la Roland Garros, îmi place foarte mult acest turneu.
GdS: Cum ai trăit finala Simonei Halep cu Şarapova? Probabil ai fost la meci…
I.R.: Da, am primit cadou două invitaţii din partea Simonei. A fost un meci incredibil, păcat pentru Simona, merita să câştige. Şarapova a fost într-o formă foarte bună, iar Simona a fost foarte aproape de ea. Au fost foarte multe emoţii, tribunele urlau numele Simonei, inclusiv noi, şi pur şi simplu ţi se făcea pielea ca de găină.

„Dacă nu aş fi făcut tenis, aş fi ales handbalul“

GdS: Dacă nu ai fi ales tenisul, ce crezi că ai fi făcut?
I.R.: Înainte să joc tenis, am practicat o perioadă handbal, alături de mama mea, cred că asta aş fi făcut, însă nu regret că am ales tenisul.
GdS: În puţinul tău timp liber pe care îl ai, cum te distrezi?
I.R.: De obicei încerc să mă odihnesc, mă uit la un film, citesc sau îmi petrec timpul împreună cu familia sau cu prietenii.
GdS: Cum se îmbină şcoala cu turneele de tenis?
I.R.: Foarte greu. Este greu să menţii un nivel ridicat în ambele planuri, dar am noroc că profesorii sunt înţelegători şi mă ajută să recuperez materia pe care o pierd atunci când sunt plecată la turnee. Chiar le mulţumesc tuturor profesorilor de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ şi dirigintelui meu, Cătălin Geapana.
GdS: Cariera ta va continua în tenis sau vrei să te reprofilezi la un moment dat?
I.R.: Cu siguranţă, mă gândesc la o carieră în tenis şi sper să fie cât mai lungă. Când eram mică mi-a plăcut să fiu avocat, aşa că mă gândesc să dau la drept, dar asta rămâne de văzut.

Antrenorul Ioanei:
Este o performanţă de excepţie

Alexandru Banciu, antrenorul Ioanei Roşca la CSM Craiova, şi-a felicitat eleva pentru rezultatul de la Roland Garros şi se aşteaptă la un rezultat la fel de bun la Wimbledon. „Este o performanţă de excepţie pentru tenisul doljean şi pentru CSM Craiova. Sunt extrem de mulţumit de Ioana şi sper ca acest rezultat să o motiveze şi mai mult şi să obţină şi alte performanţe de valoarea acestuia. O felicit şi îi ţin pumnii la Wimbledon“, a spus Banciu pentru GdS. Trebuie menționat că Ioana Roșca se antrenează pentru turnee cu Ioan Iovănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS