16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFinală de vis la Lisabona

Finală de vis la Lisabona

Fotbalul-spectacol se apropie de final, dar nu înainte de a ne oferi o ultimă reprezentaţie: Real Madrid – Atletico Madrid. Duelul fratricid din finala Ligii Campionilor, care va avea loc sâmbătă, de la ora 21.45 (TVR 1, Digi Sport 1, Dolce Sport 1), pe arena „Estadio da Luz“, din Lisabona se anunţă „incendiar“.
Real va încerca să obţină trofeul după 12 ani de absenţă, iar Atletico Madrid vrea să termine perfect un sezon de vis, în care a cucerit deja campionatul în Spania. „Galacticii“ îşi doresc să fie primul club cu zece trofee în cea mai importantă competiţie europeană, cunoscând gloria europeană de nouă ori. În noul format al celei mai importante competiţii intercluburi, Real Madrid a cucerit trei cupe: în anii 1998, 2000 şi 2002.
„Sunt foarte încântat să joc într-o finală a Ligii Campionilor. Am venit la Real pentru a juca astfel de partide, pentru a câștiga trofee de acest gen. Obţinerea Ligii Campionilor ar fi un vis devenit realitate, mai ales că ar fi şi un succes istoric, a zecea Ligă din istoria Realului“, a declarat atacantul galez, Gareth Bale, care a înscris 21 de goluri şi a fost coautor la alte 40 de goluri în tricoul celei mai galonate echipe din Spania.
După finală, vedeta Realului, Cristiano Ronaldo, va primi titlul de golgheter al Ligii Campionilor, cu 16 reuşite în acest sezon. Cu un total de 66 de goluri în 106 meciuri disputate în grupe şi în fazele eliminatorii ale întrecerii, Ronaldo este pe locul 3 în topul all-time al marcatorilor din cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa şi cu o reuşită în finală îl poate egala la acest capitol pe Messi.

Godin, talismanul lui Atletico

De partea cealaltă, „surpriza“ Atletico Madrid are o carte de vizită frumoasă, dar mult mai modestă faţă de oponenta de la Lisabona: a câştigat de nouă ori Primera Division şi de zece ori Cupa Regelui Spaniei, realizând eventul în 1996. Pe plan european, a obţinut trei trofee importante: Cupa Cupelor (1962), Cupa Intercontinentală (1974) şi Liga Europa (2012). De menţionat că Atletico a disputat şi o finală a Cupei Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor) în anul în 1974.
În ceea ce priveşte prezentul, fundaşul Diego Godin a înscris patru goluri în acest sezon din Primera Division, însă ultimul a fost de departe cel mai important. Fotbalistul uruguayan a marcat pe „Nou Camp“, în ultima etapă, chiar în fieful catalanilor, reuşita sa echivalând cu titlul de campioană pentru trupa pregătită de Diego Simeone. Următoarea „victimă“ pe care şi-o propune Godin este cealaltă formaţie importantă din Spania, Real Madrid. „Vreau să marchez un gol cel puţin la fel de important şi cu Real şi să le arătăm suporterilor noştri trofeul Ligii Campionilor“, a spus Godin, care până acum a câştigat toate finalele disputate în carieră: Liga Europa, de două ori Supercupa Europei, Copa America şi Cupa Regelui Spaniei.
Real şi Atletico s-au întâlnit de trei ori în 2014, „galacticii“ obţinând două victorii (2-0 şi 3-0 în Cupa Regelui Spaniei) şi un egal, scor 2-2.  
Finala Ligii Campionilor va fi condusă de o brigadă olandeză, compusă din Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra – Pol van Boekel şi Richard Liesveld; Angelo Boonman. Observator UEFA a fost desemnat germanul Herbert Fandel.

„Drumul“ finalistelor în Ligă

Parcursul echipei Real Madrid până în finală: faza grupelor – 4-0 şi 2-0 cu FC Copenhaga, 2-1 şi 2-2 cu Juventus Torino, 6-1 şi 4-1 cu Galatasaray Istanbul; optimi de finală – 6-1 şi 3-1 cu Schalke 04; sferturi de finală – 3-0 şi 0-2 cu Borussia Dotmund; semifinale – 1-0 şi 4-0 cu Bayern München.  
Drumul spre ultimul act pentru Atletico Madrid: faza grupelor – 2-1 şi 2-0 cu FC Porto, 3-0 şi 4-0 cu Austria Viena, 3-1 şi 1-1 cu Zenit Sankt Petersburg; optimi de finală – 1-0 şi 4-1 cu AC Milan; sferturi de finală – 1-1 şi 1-0 cu FC Barcelona; semifinale – 0-0 şi 3-1 cu Chelsea Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS