13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFC Sevilla şi-a adjudecat trofeul Ligii Europa

FC Sevilla şi-a adjudecat trofeul Ligii Europa

Formaţia FC Sevilla a câştigat ieri seară, scor 4-2, finala Ligii Europa, desfăşurată pe „Juventus Stadium” din Torino, contra echipei Benfica Lisabona. După cele 90 de minute regulamentare de joc scorul a fost egal, 0-0, motiv pentru care s-au disputat două reprize de prelungiri, a câte 15 minute fiecare, încheiate de asemenea cu un scor „alb”, ajungându-se astfel la loviturile de departajare. La penaltiuri, jucătorii spanioli au avut nervii mai tari, pentru Sevilla marcând prin Bacca, Mbia, Coke şi Gameiro, din tabăra lusitană punctând doar Lima şi Luisao, în timp ce şuturile lui Cardozo şi Rodrigo au fost apărate de Beto, fostul portar al CFR Cluj.

FC Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Moreno – Mbia, Carrico – Reyes (’78, Marin; ’104, Gameiro), Rakitic, Vitolo (’110, Figueiras) – Bacca. Antrenor: Unay Emery.

Benfica Lisabona: Oblak – Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (’99, Cardozo) – Amorim, Gomes, Gaitan (’119, Cavaleiro) – Sulejmani (’25, Almeida), Lima, Rodrigo. Antrenor: Jorge Jesus.

Cartonaşe galbene: Fazio ’11, A. Moreno ’13, Coke ’98 / Siqueira ’30, Almeida ’100.

Au arbitrat: Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp – Tobias Welz, Bastian Dankert; Thorsten Schiffner (Germania).

Delegat UEFA: Trefor Lloyd Hughes (Ţara Galilor).

Observator pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia).

Înfiinţată pe 14 octombrie 1905, FC Sevilla, echipă la care în prima parte a sezonului a evoluat şi atacantul român Raul Rusescu, care a marcat două goluri în preliminariile Ligii Europa şi unul în faza grupelor, a câştigat de două ori această competiţie, în sezoanele 2005/2006 şi 2006/2007. De asemenea, în palmaresul grupării andaluze mai figurează o Supercupă a Europei, cucerită în 2006.

 

Blestemul lui Bela Guttmann rezistă

 

De partea cealaltă, Benfica Lisabona a pierdut a opta finală consecutivă în cupele europene şi a doua la rând în această competiţie, după 1-2 cu Chelsea anul trecut. După ce a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 şi 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale Cupa Campionilor Europeni, în 1963, 1965, 1968, 1988 şi 1990, finala Cupei UEFA din 1983 şi cea a Ligii Europa din 2013, iar acum cu Sevilla. „Vulturii” au disputat a treia lor finală în această competiţie. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie şi 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul după 0-1 şi 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima „blestemului lui Bela Guttmann”, care datează din anii ’60, după ce antrenorul ungur a reuşit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergenţe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunţat faimoasele cuvinte: „Fără mine, clubul nu va mai câştiga nicio finală europeană”.

 

Rakitici a primit trofeul de la Michel Platini

 

Căpitanul formaţiei FC Sevilla, Ivan Rakitici, a primit trofeul Ligii Europa de la preşedintele UEFA, Michel Platini, în cadrul ceremoniei de premiere.Platini, alături de care se afla prinţul Felipe al Spaniei, i-a premiat mai întâi pe arbitrii conduşi de Felix Brych şi apoi pe jucătorii echipei învinse, Benfica Lisabona, el îmbrăţişându-l şi încurajându-l pe antrenorul echipei lusitane, Jorge Jesus. Apoi au fost premiaţi jucătorii echipei învingătoare, ultimul fiind căpitanul Ivan Rakitici, care a ridicat trofeul alături de ceilalţi coechipieri între care se află şi fostul portar de la CFR Cluj, Beto.

După ce au primit trofeul, jucătorii Sevillei au sărbătorit pe teren.

 

Beto i-a dedicat reuşita tatălui său

 

Portarul echipei FC Sevilla, Beto, care a apărat două lovituri de la departajare, a declarat că dedică această victorie tatălui său, care a încetat din viaţă, dar pe care îl simte mereu aproape, informează Mediafax, care citează Marca. „Dedic acest trofeu tatălui meu, care ar fi fost foarte mândru de mine. Eu ştiu că el este alături de mine în poartă, astăzi şi mereu”, a declarat Beto. „Am făcut istorie. Eram încrezător că vom reuşi să câştigăm. Totul s-a încheiat cum nu se putea mai bine. Este o mare mândrie să fiu jucător al acestei echipe”, a mai spus Beto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS