17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLaurenţiu Lică revine la naţională

Laurenţiu Lică revine la naţională

Cel mai bun voleibalist de la SCM-U Craiova în sezonul recent încheiat a fost convocat la naţionala României, pentru campania de calificare la Europene. Noul selecţioner al tricolorilor, craioveanul Dănuţ Pascu, a programat reunirea lotului sâmbătă, în Polivalenta din Bănie.

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a tras cortina peste un nou sezon din Divizia A1 de volei masculin. Jucătorii de la SCM-U Craiova au încheiat competiţia pe locul patru, după ce au fost învinşi în finala mică de Dinamo Bucureşti (scor general 3-1) şi vor intra într-o binemeritată vacanţă.
Laurenţiu Lică, cel mai bun jucător al oltenilor în sezonul recent încheiat, va avea parte doar de câteva zile libere, deoarece a fost convocat la naţionala României de către noul selecţioner, Dănuţ Pascu, nimeni altul decât antrenorul echipei SCM-U Craiova.
Lotul tricolor se va reuni sâmbătă, la Craiova, urmând să se pregătească în Polivalentă o perioadă destul de lungă, până în luna iunie, timp în care voleibaliştii vor participa la calificările pentru Campionatul European, apoi în Liga Europeană.
Lică, revenit vara trecută în campionatul românesc, după mai mulţi ani în care a evoluat în Franţa, a fost rechemat la echipa naţională după o pauză de trei ani. Cel poreclit „Lolo“, în vremea când juca în „Hexagon“, este un jucător cu state vechi sub tricolor, având peste 100 de selecţii, iar o bună perioadă a purtat banderola de căpitan al echipei.

„Mă bucur că se mai dă o şansă generaţiei mele“

Laurenţiu Lică, de 34 de ani, a primit cu mare drag telegrama de convocare şi se bucură că pregătirea se va desfăşura în Bănie, aici unde se află familia sa. „După o pauză de trei ani, am fost din nou convocat la echipa naţională. Accept cu mare plăcere să joc sub tricolor. Mă bucur că o mare parte a pregătirii va fi la Craiova şi nu trebuie să plec din nou departe de familie. Am avut o pauză la naţională pentru că nu era un selecţioner dedicat acestei meserii, care să studieze toţi jucătorii. Eu jucam în Franţa şi nu eram luat în seamă, deşi aveam evoluţii bune, pentru că antrenorul de la lot nu ştia pe ce site să intre să vadă statisticile din meciurile mele. S-a hotărât atunci să se meargă pe întinerirea lotului, dar rezultatele nu au fost foarte bune. Acum, din ce ştiu eu, jucătorii convocaţi pentru campania de calificare la Europene sunt experimentaţi, cei mai buni din ţară, şi mă bucur că se mai dă o şansă generaţiei mele“, a spus ieri Laurenţiu, pentru GdS.

Dumitrache,
chemat în faza a doua
a pregătirii

Antrenorul craiovean Dănuţ Pascu a explicat că pentru prima perioadă a pregătirii a convocat jucătorii cei mai experimentaţi, cu care va încerca accederea la Campionatul European, apoi, în faza a doua, când tricolorii vor juca în Liga Europeană, va miza şi pe jucători mai tineri. Atunci se va prezenta sub comanda lui Pascu şi un al doilea jucător de la SCM-U, Mihai Dumitrache.
„Ne vom reuni la Craiova pe 26 aprilie. În luna mai vom avea un amical în Ungaria, alături de ţara gazdă, Israel şi Suedia, apoi, între 14 şi 16 mai, va fi primul turneu de calificare la Europene în Muntenegru, iar al doilea va avea loc în Croaţia, între 24 şi 26 mai. Din grupă va mai face parte şi Olanda, dar turneele vor fi doar în două ţări, urmând ca prima clasată să se califice la Europene, iar echipa de pe locul doi merge la turneul de baraj. De la Craiova, pentru prima perioadă a pregătirii a fost convocat Laurenţiu Lică, apoi va veni şi Mihai Dumitrache“, a spus ieri Pascu, care îl va avea ca secund la naţională pe Ovidiu Macarie. Pentru tehnicianul craiovean, aceasta este prima experienţă ca antrenor principal la naţională, acolo unde a mai fost secund de două ori, în perioada 2002-2005.
Vorbind despre sistemul de calificare la Europene, acolo unde naţionala României nu a mai ajuns de aproape două decenii, Laurenţiu Lică crede că selecţionatele Croaţiei şi Muntenegrului sunt avantajate de faptul că joacă pe teren propriu: „Fără doar şi poate, Olanda este favorita grupei, sunt foarte încrezători în forţele proprii şi de aceea nu au luat un turneu la ei acasă. Muntenegru este peste noi şi Croaţia are o echipă bună. Este o grupă dificilă şi trebuie să recunosc că nu suntem prea bine cotaţi. Noi ne batem cu Muntenegru şi Croaţia pentru locul doi. La naţională este greu să se creeze relaţii de joc foarte repede, pentru că timpul de când eşti convocat până la meciuri este scurt de obicei. Îi doresc succes lui Dănuţ Pascu la naţională. Îl cunosc bine, sunt sigur că este interesat să obţină rezultate bune şi va face o selecţie corectă“.

Gust amar după finalul campionatului

Trăgând linie şi analizând parcursul echipei sale în acest sezon, Laurenţiu Lică se declară mulţumit că SCM-U s-a calificat într-o cupă europeană, dar la fel ca toţi colegii săi crede că se putea mai mult. „Este clar că potenţialul nostru este mult mai mare decât locul patru pe care am încheiat campionatul. În sezonul regulat am pierdut doar trei meciuri, ceea ce spune foarte mult. Apoi, cu Zalăul în semifinale, am avut 2-0, iar la meciurile de pe terenul lor parcă nu am mai avut aceeaşi dorinţă de victorie. Echipa din Zalău a jucat un volei mult mai bun, ne-au contracarat şi cu ajutorul unor oameni de la Constanţa. Apoi a venit meciul cinci, în care am fost învinşi, în setul decisiv, şi ne-a dărâmat. Am avut nevoie de ceva timp să ne revenim psihic pentru că fizic nu aveam probleme. Au urmat meciurile cu Dinamo de acasă, pe care le-am pierdut, la ei am obţinut o victorie, apoi am pierdut iar… Am fost foarte aproape de medalia de bronz, dar, dacă nu ştii să gestionezi momentele grele de după înfrângeri, plăteşti“, a concluzionat Lică.
Jucătorii de la SCM-U Craiova au intrat în vacanţă, urmând ca după stabilirea bugetului să se treacă la negocieri, deoarece multora le expiră contractul cu gruparea alb-albastră.

Laurenţiu Lică

Născut pe 11.02.1980, la Galaţi.
Evoluează pe postul de universal şi măsoară doi metri.
Are peste 100 de selecţii la naţionala României, fiind căpitan mai bine de zece ani.
A activat la echipele: CSU Galaţi (1991), CSU CSS Galaţi (1996-1998), Universitatea Craiova (1998-2002), Petrom Ploieşti (2002-2004, vicecampion, câştigător al Cupei României), Tomis Constanţa (2004-2005, vicecampion, câştigător al Cupei României), Ajaccio – Franţa (2005-2007, locul I în clasamentul trăgătorilor), Beauvais – Franţa (2007-2008, a câştigat Cupa Franţei), Tomis Constanţa (2008-2009, campion şi câştigător al Cupei României), Monpellier – Franţa (2009-2010), Chaumont – Franţa (2010-2011), Martigues – Franţa (2011-2013), SCM-U Craiova (2013-2012, locul 4).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS