12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDisciplina, literă de lege la SCM

Disciplina, literă de lege la SCM

http://www.youtube.com/watch?v=FNXJdWh95aA

Victor Lazarciuc, noul director de la SCM Craiova, a promis ieri că la clubul finanţat de municipalitate nu se vor mai repeta greşelile grave, cum ar fi cele făcute la echipa feminină de handbal. Fost ofiţer în cadrul jandarmeriei, Lazarciuc vrea şi la club disciplină, o bună organizare şi colaborare permanentă cu antrenorii de la volei, handbal şi baschet.

La aproape o săptămână de la instalarea în funcţia de director la SCM Craiova, Victor Lazarciuc a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, situaţia actuală din club şi planurile sale.
Acesta nu a venit singur la întâlnirea cu reprezentanţii mass-media, ci însoţit de oamenii care se ocupă de echipe: Dănuţ Pascu (manager volei), Marius Toma (manager baschet) şi Gheorghe Sbora, noul antrenor al echipei feminine de handbal.
Într-o scurtă introducere, Lazarciuc, de 58 de ani, a vorbit despre activitatea sa: „Sunt profesor de educaţie fizică şi sport. Am practicat sportul de la vârsta de 12 ani. Am ajuns maestru al sportului şi antrenor emerit“.
O prioritate pentru noul conducător al clubului este să colaboreze foarte bine cu antrenorii. „Toţi antrenorii vor fi mâna mea dreaptă. Legătura dintre noi va fi nemijlocită şi permanentă pentru că eficienţa clubului constă în munca antrenorilor şi a sportivilor. Dacă nu sunt rezultate, nimeni nu-şi justifică prezenţa la club şi salariul. Cei care muncesc aici va trebui să se subordoneze performanţei, indiferent la ce compartiment lucrează în club“, a spus Lazarciuc.
Chiar dacă nu are nici o săptămână de când s-a instalat la club, noul director a depistat principalele probleme. Una dintre ele este regulamentul de organizare şi funcţionare, care va fi schimbat luna aceasta, dacă va fi acceptată propunerea de consiliul local, iar a doua problemă este de natură juridică, legată de modul în care s-au făcut contractele sportivilor şi antrenorilor.
Pentru noul şef, fost colonel la jandarmerie, disciplina va fi literă de lege: „Organizarea şi disciplina vor fi literă de lege. Asta înseamnă progres şi vă garantez că dacă se vor respecta nu vor mai exista greşelile din trecut“.
Lazarciuc a dezvăluit că va avea un ajutor, un director sportiv, care să „aibă cunoştinţe despre activitatea sportivă, să ştie ce înseamnă un antrenament, un plan de pregătire, efortul sportivului şi sacrificiile pe care le face“. Întrebat despre situaţia directorului adjunct, Ion Popescu, noul director general s-a limitat să spună: „Nu pot să ştiu eu dacă va mai rămâne domnul Popescu. El este director adjunct deocamdată“.

„Amariei trebuia
să răspundă
de colaboratorii ei“

Una dintre primele decizii pe care le-a luat Victor Lazarciuc la club, încă de săptămâna trecută, a fost rezilierea contractului antrenoarei echipei feminine de handbal Carmen Amariei. „Ne-am întâlnit la club, am discutat cu ea şi nu a vrut să ne despărţim pe cale amiabilă. Se impunea măsura renunţării la serviciile ei. În istoria handbalului nu s-a mai întâmplat ce s-a întâmplat la Craiova, când Amariei Carmen era coordonatoarea echipei. Ca sportivă a fost jos pălăria. Dar ca antrenoare, la ea vechimea se numără pe degete. Putea să fie şmecheră, să fure meserie de la antrenori experimentaţi, dar nu să spui că nu faci aia, nu faci ailaltă şi să dai vina pe alţii. Orice antrenor din România va spune clar că el răspunde de sportivi. Are ajutoare, colaboratori, organizatori de competiţii, medic, dar ea răspunde de ei. Dacă ei nu executau ce au în atribuţii, antrenoarea putea face un raport scris către conducerea clubului. Dar nu a făcut nici o informare. A zis: «Eu le fac pe toate». Mi-a zis că în Danemarca, unde a jucat ea, antrenorul se ocupă doar de pregătirea sportivelor, dar în orice ţară te supui regulilor de acolo. Te adaptezi sistemului, nu tot sistemul se adaptează la tine. În România, antrenorul verifică carnetele. Deocamdată, Carmen Amariei este în perioada de preaviz“.

Sbora: Avem lipsuri
pe posturi

Profesorul Gheorghe Sbora, care încă nu a semnat un contract cu SCM, speră să ajute echipa de handbal feminin să se menţină în prima ligă.
„Am evaluat destul de atent situaţia în care am preluat această echipă. În primul rând, sub aspectul problemei cu care s-au confruntat jucătoarele, din punct de vedere moral şi psihologic. Şi când spun asta, mă refer la faptul că una e să pierzi meciul şi alta să ţi se ia din punctele acumulate. După aceea, am făcut o evaluare a lotului, care nu se situează la nivelul cerinţelor oricărui antrenor. De ce spun asta? Pentru că echipa a pornit cu un anumit lot şi a ajuns acum, pe final, cu lipsuri pe posturi şi mai ales a valorii unor jucătoare. Mă refer la pivot, Goran, ambele posturi de inter, unde au plecat Gogoriţă şi Snopova, şi avem probleme la nivel de portari. Foarte rar întâlneşti echipe de acest nivel doar cu doi portari. Trebuie să existe trei. Ne propunem să ieşim din această situaţie basma curată. Misiunea mea a fost destul de ingrată întrucât Carmen Amariei a fost o jucătoare pe care am apreciat-o, dar asta este viaţa. Dacă mi s-ar fi cerut în prealabil ajutorul, l-aş fi oferit cu dragă inimă, mai ales că îi purtam respect. Sperăm să nu ajungem la baraj“.
La conferinţa de presă a participat şi Adriana Ungureanu, membră în Consiliul de Administraţie al SCM. Fostă handbalistă, Adriana, care trăieşte la intensitate maximă fiecare meci al echipei alb-albastre, şi-ar fi dorit ca echipa să se califice în cupele europene, nu să lupte pentru evitarea retrogradării. „Eu iubesc fetele acestea şi handbalul pentru că l-am practicat. Îmi pare rău că ne batem la retrogradare, în loc să fim în primele locuri, să jucăm în cupele europene. Am regretat plecarea Alexandrei Gogoriţă şi îmi pare rău că Snopova are probleme cu viza. Antrenoarea Carmen Amariei, căreia îi mulţumim pentru faptul că în sezonul trecut, când evolua la SCM, ne-a ajutat să rămânem în Liga Naţională, a considerat că este şi antrenor principal, şi secund, şi organizator de competiţii, dar nu şi-a asumat aceste funcţii“, a spus Adriana Ungureanu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS