8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDrumul spre performanţă al unei campioane

Drumul spre performanţă al unei campioane

\n

Atleta Denisa Papa, multiplă campioană naţională, face zilnic naveta Palilula-Craiova. Adolescenta, în vârstă de 14 ani, elevă la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, pleacă de acasă la ora 6.00 şi se întoarce seara. Merge la şcoală, unde învaţă bine, şi face două antrenamente pe zi. Nu consideră că face sacrificii, pentru că pune pasiune în ceea ce face şi îşi cunoaşte scopul în viaţă.

Denisa Papa este una dintre sportivele care aduc glorie Craiovei. Tânăra atletă în vârstă de 14 ani, elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, a cucerit recent medalia de aur la Campionatul Naţional de Probe Combinate în sală. Eleva lui Nicuşor Bugiulescu a devenit campioană la
pentatlon, juniori III, cu un total de 2.814 puncte, punctaj obţinut graţie performanţelor reuşite la cele cinci probe: 60 m garduri (9,67 sec), înălţime (1,45 m), lungime (5,03 m), aruncarea greutăţii (7,43 m) şi 800 m (2 minute, 42 de secunde, 60 de sutimi). „Ne aşteptam să urce pe podium, dar nu credeam că va reuşi să ia chiar aurul. De aceea ne-am bucurat mult pentru acest rezultat. Am încredere în calităţile ei, pentru că este o sportivă serioasă şi muncitoare“, a spus antrenorul Bugiulescu. Denisa se mai poate lăuda şi cu medalii obţinute cu echipa de ştafetă a liceului.

Premiantă la şcoala

Denisa Papa s-a apucat de atletism în urmă cu aproximativ cinci ani. Antrenorul Bugiulescu, vecin cu bunicii ei, i-a propus să vină la antrenamente şi Denisa a acceptat. Spre deosebire de alţi sportivi, ea face eforturi mari să ajungă la antrenamente. Talentata alergătoare face zilnic naveta din Palilula, un sat aflat la opt kilometri distanţă de Craiova. Programul elevei-campioane arată astfel: la 6.00 dimineaţa pleacă spre Craiova, merge la un prim antrenament, apoi la şcoală, după care se duce la bunici pentru a mânca, apoi face al doilea antrenament din zi, iar în jurul ore 19.00 pleacă înapoi la Palilula. „Este destul de greu pentru ea, dar s-a obişnuit. Este o fată deosebită“, a spus antrenorul alergătoarei. Deşi este foarte solicitată fizic, având două antrenamente zilnic, Denisa îşi doreşte să obţină performanţe şi la învăţătură. Este şefa clasei, iar dirigintele ei, antrenorul de atletism Adrian Tudor, are numai cuvinte de laudă: „Este bună şi la atletism, şi la carte. Este şefa clasei. O fată cuminte şi isteaţă!“.
Dacă unor tineri care nu practică vreun sport le este greu şi să meargă la şcoală, fiind din oraş, campioana de la „Trişcu“ nu consideră că face sacrificii, deoarece pune suflet în tot ceea ce face. „Dacă îţi doreşti să obţii rezultate, trebuie să pui pasiune în ceea ce faci, să îţi cunoşti scopul în viaţă. Competiţia este în primul rând cu tine. Nu consider că fac sacrificii. Pot spune că nu prea am timp liber, dar îmi place mult ceea ce fac“, a mărturisit Denisa.
Pentru Campionatul Naţional de Probe Combinate, Denisa nu a putut beneficia de toate condiţiile de pregătire, deoarece baza materială este precară pentru aceste probe. În schimb, ea şi alţi colegi de la „Trişcu“ au avut parte, la începutul anului, de un cantonament la Herculane, oferit de Consiliul Judeţean Dolj.

Grădiniţa de campioni

În grupa antrenorului Nicuşor Bugiulescu este concurenţă mare. Toţi sportivii luptă să obţină cât mai multe medalii la campionatul naţional. Putem spune că profesorul Bugiulescu are o „grădiniţă de campioni“, dacă ţinem cont de vârsta elevilor săi. Câţiva dintre medaliaţii din grupa acestuia pe care îi aşteaptă un viitor strălucit în atletism sunt: Vanesa Balaci, Andra Bojneagu, Oana Florescu, Andra Ene, Valentin Bălosu.

Urmaşa Petrei Iacob, care a fost vicecampioană europeană

Nu mulţi atleţi se încumetă să participe la probe combinate, preferând să se axeze pe una sau două. „La probele combinate trebuie angrenate toate grupele de muşchi. Lungimea şi gardurile sunt două probe imprevizibile. Astfel, se poate spune despre sportivii care participă la concursuri de probe combinate că sunt nişte atleţi compleţi“, a explicat antrenorul Nicuşor Bugiulescu.
La Liceul Sportiv „Petrache Trişcu“, unde învăţă Denisa, este profesoară o fostă specialistă în probele combinate la atletism, Petra Iacob, medaliată cu argint la pentatlon la Campionatul European de sală din 1992 şi, totodată, participantă la Jocurile Olimpice de la Barcelona din acelaşi an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS