10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCulisele fuziunii FCU - CSU

Culisele fuziunii FCU – CSU

Posibila fuziune/asociere dintre grupările rivale FCU şi CSU Craiova a încins suporterii de fotbal săptămâna trecută. Este posibilă fuziunea celor două cluburi sau tema este o strategie în războiul dintre Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu? GdS a analizat evenimentele din ultima perioadă, în contextul noilor regulamente ale FRF.

Pe 23 ianuarie 2014, FCU Craiova a dat o lovitură de imagine, anunţându-l ca manager general pe Marin Condescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al vicecampioanei României, Pandurii Târgu Jiu. Deşi are probleme cu justiţia, fiind suspect de spălare de bani, Condescu se bucură de încredere în mediul fotbalistic, deoarece a reuşit să transforme o echipă de pluton (Pandurii) într-una de Europa League.
Războiul dintre FCU şi CSU Craiova este deja de notorietate, poziţiile celor două părţi fiind ireconciliabile. Tocmai de aceea, discursul promovat de Condescu imediat după instalare a surprins pe toată lumea: pace cu primarul Olguţa Vasilescu şi Primăria Craiova şi o viitoare fuziune/asociere FCU – CSU. Subiectul a încins forumurile şi reţelele de socializare: suporterii ambelor echipe nu susţin fuziunea/asocierea FCU – CSU.
Atunci de unde a pornit această idee? Marin Condescu a dezvăluit planul său, la sfârşitul săptămânii trecute, redacţiei Sport a GdS:
„Vom înfiinţa o asociaţie din care vor face parte trei entităţi: FCU – 33%, CSU – 33% şi suporterii – 33%. Nu va fi fuziune sau absorbţie. Asociaţia se va înfiinţa în luna iulie şi va activa din sezonul viitor în Liga I sau în Liga a II-a. Cele două cluburi (FCU şi CSU) vor evolua independent până la finalul campionatului. Dacă una dintre ele va promova şi va primi licenţa pentru Liga I, asociaţia se va realiza pe structura acelei echipe. Sperăm să jucăm în Liga I. Noi, suporterii, vom face parte din asociaţie ca structură juridică. Juriştii trebuie să găsească o cale pentru ca FCU să nu intre în faliment şi să se aprobe planul de reorganizare a clubului“.

În ce constă reorganizarea FCU

Pe 5 februarie 2014, judecătorii de la Tribunalul Braşov vor lua în discuţie planul de reorganizare al Fotbal Club U Craiova SA (FCU) depus de Adrian Mititelu. Pe scurt, vom enumera cele mai importante prevederi ale planului de reorganizare. Prin „divizare parţială“, după 1 iulie 2014 activitatea sportivă a Fotbal Club U Craiova SA va fi transferată către o societate înfiinţată în 2013 – U Craiova SA. Noua societate va prelua calitatea de membru al FRF şi LPF, depozitul de la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Echipa de Fotbal Universitatea Craiova“, dreptul de exploatare a Stadionului „Ion Oblemenco“, contractele jucătorilor (cu obligaţii de plată pentru datoriile ce revin după data de 1 iulie 2014) şi va fi parte în toate procesele iniţiate după 1 ianuarie 2013. Procedurile pentru licenţa în sezonul 2014-2015 vor fi demarate tot de U Craiova SA. Datoriile din perioada 15 iunie 2013 – 28 februarie 2014 rămân pe Fotbal Club U Craiova SA. În schimbul transferurilor operate, U Craiova SA se obligă să plătească în contul Fotbal Club U Craiova SA suma de 1 milion de euro, în termen de 12 luni de la confirmarea planului de reorganizare, dar şi suma de 400.000 de euro pentru finanţarea activităţii de fotbal în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2014. Totodată, U Craiova SA se obligă să achite suma de 1,3 milioane de lei (300.000 de euro) către Euro Expo SRL (care deţine 63% din masa credală) în 30 de zile de la confirmarea planului de către judecătorul sindic. Planul depus de Adrian Mititelu este extrem de ingenios, pentru că poate fi aprobat de judecători fără ca finanţatorul să achite pe loc vreun leu. La această oră, principalii creditori cu drept de vot sunt Euro Expo SRL (300.000 de euro) – 63% din masa credală, şi Valorificare Creanţe SRL – societate controlată de Adrian Mititelu (140.000 de euro) – 32% din masa credală. Creanţa provizorie deţinută de Adrian şi Ileana Mititelu, de 45,7 milioane de lei (10 milioane de euro) nu are drept de vot. Totalul datoriilor curente ale Fotbal Club U Craiova SA ajunge la 5,3 milioane de euro, din care la bugetul local – 73.000 de euro, bugetul de stat – 3,64 milioane de euro, creanţele salariale – 1,3 milioane de euro şi furnizori – 300.000 de euro. Creanţa de şapte milioane de euro a lui Victor Piţurcă nu a fost admisă la masa credală.

Pionul Euro Expo SRL face jocurile

În condiţiile enunţate mai sus, pionul cel mai important pentru aprobarea planului de reorganizare devine Euro Expo SRL – care deţine 63% din masa credală. Adrian Mititelu a vrut să se asigure de votul favorabil al Euro Expo SRL, introducând o prevedere în planul de reorganizare prin care va achita datoria de 300.000 de euro către această firmă în 30 de zile. Mititelu vrea să apeleze la prevederile art. 101 lit. D din Legea insolvenţei nr. 85/2006, actualizată, care spune că „vor fi considerate creanţe nedefavorizate şi vor fi considerate că au acceptat planul creanţele ce se vor achita integral în termen de 30 de zile de la confirmarea planului“. În legătură cu Euro Expo SRL au circulat mai multe zvonuri. Unul dintre acestea este că acţionarii CSU au cumpărat creanţele Euro Expo SRL către Fotbal Club U Craiova SA pentru a împiedica aprobarea planului de reorganizare a FCU. Cert este că săptămâna trecută, Euro Expo SRL a dechis la Tribunalul Bucureşti un nou front de luptă, cerând instanţei să oblige OSIM să anuleze cesiunile succesive ale mărcii FC Universitatea Craiova (nr. 040335), pe traseul SC FC Ştiinţa U Craiova SA – SC Cetatea Banilor SA – Mititelu Adrian Marin – Mititelu Liana Gabriela (fiică) – Mititelu Liana Gabriela şi Mititelu Gigi Adrian (fiu). De asemenea, societatea cere contractul prin care Mititelu Claudiu George (nepot) a dobândit dreptul de uzufruct asupra mărcii, pe care ulterior l-a adus ca aport în natură în cadrul U Craiova SA. Imediat, tabăra Adrian Mititelu a reacţionat. „Acţiunea introdusă de Euro Expo la Tribunalul Bucureşti confirmă zvonurile lansate de «clonişti» în urmă cu ceva timp, şi anume că Luca Teodor a cedat, chiar dacă neoficial, creanţa către Rotaru şi compania. Euro Expo nu are nici o posibilitate legală să boicoteze aprobarea planului de reorganizare a societăţii. Folosindu-se de calitatea de creditor, Euro Expo are «la îndemână» acţiuni abuzive şi şicanatorii pentru a face jocurile noului stăpân, format din trioul Vasilescu-Sandu-Rotaru (…) Recenta acţiune introdusă, cu privire la marca Fotbal Club Universitatea Craiova atinge cele mai înalte culmi ale stupidităţii, atât ca format, cât şi ca fond (…) Pe lângă faptul că este netemeinică, este făcută şi extrem de prost“, precizează un articol dintr-un cotidian local, semnat A. Craioveanu.

Olguţa şi Mititelu
se şicanează reciproc

În paralel cu acţiunile în instanţa şi lansarea temei fuziunii/asocierii, Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu s-au şicanat pe diverse canale.
„Am văzut că tot apar prin presă intoxicări cum că noi am fuziona cu clona. Terminaţi cu fuziunea! Ce fuziune? E o tâmpenie! Acţionarii de la clubul clonă pot veni ca acţionari la FC Universitatea Craiova şi împreună putem asigura continuitatea acestui club de prestigiu“, a spus Mititelu, citat de un cotidian central. Olguţa Vasilescu a comentat subiectul pe Facebook, în stilul caracteristic. „Vraja mării în plină iarnă… Doar nu credeaţi că vine Condescu şi aduce un sac cu bani?! Dacă aţi crezut, înseamnă că sunteţi naivi rău… Sau dacă credeaţi că cineva se mai riscă să intre în vreo combinaţie cu cel care, dacă îi dai bună ziua, îţi face plângere penală…“, a scris Olguţa, pentru ca mai apoi să adauge: „Condescu declara pe prosport.ro că «primăria susţine proiectul de fuziune între CS şi FC». L-o susţine primăria, dar poate nu cea de la Craiova, fiindcă primarul nu susţine nici o fuziune. Fuziune cu ce? Cu falimentul sau cu datoriile de milioane de euro? Iarăşi, mult zgomot pentru nimic…“. Indiciile par să arate că, în paralel cu războiul între FCU şi CSU, a început o perioadă de tatonări. Scopul final este însă necunoscut. Ar putea exista un interes real pentru fuziunea/asocierea FCU – CSU, nesusţinută de suporteri, dar profitabilă pentru ambele părţi. Noul club ar avea brandul Universitatea Craiova, Stadionul „Ion Oblemenco“, ambele sigle, finanţare solidă, susţinere politică şi suporterii. După oferta CSU a venit şi contraoferta FCU: ambele tabere resping fuziunea/asocierea, dar acceptă acţionarii adverşi în propria societate.

Ce spune regulamentul FRF

Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor (ediţia 2013), adoptat de Comitetul Executiv (CEx) al FRF la 30 octombrie 2013, dă din nou liber la fuziuni şi divizări. Art. 11 alin. 2 din acest regulament interzice acest lucru doar pentru cluburile care solicită licenţa de participare la competiţiile de club UEFA. Începând cu sezonul 2014-2015, solicitanţii de licenţă pentru Liga I nu mai sunt obligaţi să demonstreze că nu au datorii către Fisc. Mai mult, Anexa a VII-a a regulamentului – privind procedurile de evaluare a documentaţiei financiare precizează că unui club debitor aflat în insolvenţă i se poate elibera licenţa de participare în Liga I dacă planul de reorganizare este confirmat de judecătorul sindic până la termenul-limită de 31 martie. FCU Craiova este programată pentru depunerea dosarului de licenţiere la 28 martie, dar poate aduce completări până la 29 aprilie. Comisia de licenţiere pentru cluburile de Liga a II-a care solicită licenţă pentru Liga I funcţionează în perioada 5-9 mai 2014. Practic, FCU poate funcţiona atât pe U Craiova SA – cu condiţia să depună o cerere de afiliere, dar şi pe Fotbal Club U Craiova SA, o dată ce creditorii şi judecătorul sindic aprobă planul de reorganizare până la data de 31 martie. Şi aceasta deoarece pe perioada tranzitorie: data confirmării planului de reorganizare – 1 iulie 2014, „de drepturile ce derivă din calitatea de membru asociat-afiliat al FRF beneficiază ambele societăţi“. În concluzie, rămâne de văzut dacă tema fuziunii/asocierii are scopul declarat sau este o strategie de imagine pentru ca judecătorii să aprobe planul de reorganizare a FCU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS