17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCu aşa atitudine, fetele lui Amariei nu pot rata play-off-ul

Cu aşa atitudine, fetele lui Amariei nu pot rata play-off-ul

Dacă în debutul campionatului, când echipa SCM Craiova înregistra eşec după eşec, antrenoarea Carmen Amariei vorbea despre o problemă de ordin psihologic, de câteva etape încoace handbalistele craiovene arată o mare poftă de joc, iar victoriile, care au venit una după alta, menţin echipa în lupta pentru accederea în play-off-ul campionatului.

Miercuri s-a tras cortina peste turul Ligii Naţionale de handbal feminin. SCM Craiova, care s-a impus la Roman (scor 25-22), a încheiat această primă parte a campionatului pe locul opt, cu 15 puncte acumulate în 11 partide. Asta, în condiţiile în care pe teren formaţia pregătită de Carmen Amariei a câştigat 17 puncte, dar Comisia de Disciplină din cadrul FRH a depunctat, în luna septembrie, echipa olteană cu două puncte pe motiv că a folosit două jucătoare fără drept de joc, Anca Amariei şi Alexandra Haşegan. În teren, Craiova a avut cinci victorii, două egaluri şi patru înfrângeri, dar în clasamentul de pe site-ul FRH remiza cu HC Zalău figurează ca eşec pentru că SCM a pierdut acea partidă la „masa verde“ şi, în plus, clubul a mai primit şi un punct de penalizare. Dacă nu exista acea problemă cu transferurile, Craiova ar fi avut acum 17 puncte, cu unu mai puţin decât echipa clasată pe locul şase, ultimul care duce în play-off-ul Ligii Naţionale.
Dacă vorbim despre parcursul echipei în cele 11 meciuri, putem spune că debutul de campionat a fost ratat, cu cinci meciuri consecutive în care alb-albastrele nu au cunoscut gustul victoriei. Ce-i drept, în acea perioadă au fost şi cele două remize, ambele acasă, cu Zalău şi Deva.
În ciuda rezultatelor, Carmen Amariei, antrenoare aflată la debut de carieră, nu şi-a criticat jucătoarele, spunând la finalul fiecărui meci că este vorba despre un blocaj psihic şi nicidecum de lipsă de valoare. „Echipa în ultimele zece minute cade psihic. Am discutat cu fetele după fiecare meci şi mi-au spus că în momentul în care văd că echipa adversă se apropie vertiginos pe tabelă au teama de a nu greşi, de a nu pierde meciul. Până la urmă, cum e şi proverbul: «De ce ţi-e frică nu scapi». Trebuie să găsim o motivaţie în plus şi să eliminăm acest trac. Mă doare sufletul că am pierdut acest meci pe care puteam să-l câştigăm lejer. Am crezut că vom face un meci foarte bun şi vom câştiga“, spunea Amariei, în luna septembrie, la finalul partidei cu „U“ Jolidon Cluj, pierdută de oltence cu 33-30, după ce Roxana Han şi colegele sale au avut un avans de patru goluri.

Cinci victorii în ultimele şase meciuri

În etapa a şasea a fost momentul în care handbalistele din Bănie au început seria meciurilor bune, încununate cu victorii. În şase meciuri disputate, SCM Craiova a obţinut cinci victorii şi a înregistrat un singur eşec pe terenul liderului HCM Baia Mare. Ce-i drept, trei dintre adversare, Constanţa, Vâlcea şi Ploieşti, erau obligatoriu de bătut. Surprize pot fi considerate, dacă ne uităm la locurile în clasament, victoriile din ultimele două meciuri, cu CSM Bucureşti acasă (31-24) şi la HCM Roman, în deplasare, unde oltencele au câştigat cu 25-22.
Dincolo de rezultate, evoluţia craiovencelor a fost entuziastă, aproape de ce-şi doreşte antrenoarea. „Vreau ca fetele să joace cu zâmbetul pe buze, să se dăruiască total, să lupte toate pentru una şi să se suplinească atunci când una dintre ele prinde o zi mai puţin bună“, spunea Carmen Amariei în urmă cu ceva vreme.
Trei dintre pariurile antrenoarei, tinerele jucătoare Carmen Ilie, Andreea Ianaşi şi Cristina Florică, au făcut un salt valoric în etapele care au trecut. Tânăra Alecsandra Gavrilă, transferată luna aceasta de la o echipă de Divizia A, Şcoala Generală nr. 181 Bucureşti, a făcut senzaţie în cele trei meciuri în care a jucat. Sportiva, care face parte din lotul de tineret al României, se află la Craiova sub formă de împrumut, iar antrenoarea o vrea şi din vară. „Gavrilă este viitorul centru al naţionalei României, peste doi – trei ani. Iubeşte handbalul şi se vede“, spunea Amariei în urmă cu o săptămână.
După jocul prestat în acest început de an, Craiova a demonstrat că este o echipă care este îndreptăţită să spere la calificarea în play-off.
Returul se va relua în acest weekend, SCM urmând să joace mâine pe terenul echipei antrenate de selecţionerul Gheorghe Tadici, HC Zalău.

Rezultatele echipei SCM din tur

Etapa 1: SCM Craiova -HC Zalău 23-23 (0-10 la „masa verde“), etapa 2: Corona Braşov – SCM Craiova 38-28, etapa 3: SCM Craiova – CSM Cetate Deva 22-22, etapa 4: SCM Craiova – „U“ Jolidon Cluj 30-33, etapa 5: Dunărea Brăila – SCM Craiova 24-18, etapa 6: SCM Craiova – Neptun Constanţa 27-21, etapa 7: HCM Vâlcea – SCM Craiova 18-21, etapa 8: SCM Craiova – CSM Ploieşti 28-24, etapa 9: HCM Baia Mare – SCM Craiova 27-25, etapa 10: SCM Craiova – CSM Bucureşti 31-24, etapa 11: HCM Roman – SCM Craiova 22-25.
Clasamentul la finalul turului
1. Baia Mare (30 de puncte), 2. Braşov (28), 3. Brăila (22), 4. Cluj (21), 5. Roman (19), 6. Zalău (18), 7. CSM Bucureşti 16, 8. SCM Craiova (15), 9. Deva (9), 10. Constanţa (7), 11. Ploieşti (4), 12. Vâlcea (2). Primele şase clasate la finalul returului se califică în play-off, iar următoarele şase în play-out.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS