Acasă Sport Auto-moto – Raliul-raid Dakar 2014, la un pas de start

Auto-moto – Raliul-raid Dakar 2014, la un pas de start

Spre deosebire de anii trecuţi, când startul tehnic în Raliul-raid Dakar, cea mai dură competiţie motorizată din lume, se dădea chiar în prima zi a anului, în 2014 noua ediţie sud-americană se va desfăşura între 5 şi 18 ianuarie, notează Agerpres. Vor fi străbătute trei ţări, Argentina, Chile şi, pentru prima oară, Bolivia, printre cele 155 automobile aflate la start aflându-se şi două Dacia Duster, preparate şi înscrise de marca-mamă, Renault, şi cu echipaje argentiniene: Emiliano Spataro-Benjamin Lozada (nr. de concurs 327) şi Jose Garcia-Mauricio Malano (nr. 340).

În afara celor 155 de automobile vor concura şi 196 motociclete, 48 de ATV-uri şi 76 de autocamioane, venite din portul francez Le Havre la Rosario, în Maripasa Terminal. Cele 485 de vehicule vor avea de străbătut, o nouă premieră, trasee diferite în proporţie de 40 la sută (automobile/autocamioane, respectiv moto/ATV), doar punctele de start şi sosire fiind întotdeauna comune: 5 ianuarie: Rosario-San Luis; 6 ianuarie: San Luis-San Rafael; 7 ianuarie: San Rafael-San Juan; 8 ianuarie: San Juan-Chilecito; 9 ianuarie: Chilecito-Tucuman; 10 ianuarie: Tucuman-Salta; 11 ianuarie: zi de odihnă; 12 ianuarie: Salta-Salta/Uyuni; 13 ianuarie: Salta/Uyuni-Calama; 14 ianuarie: Calama-Iquique; 15 ianuarie: Iquique-Antofagasta; 16 ianuarie: Antofagasta-El Salvador; 17 ianuarie: El Salvador-La Serena; 18 ianuarie: La Serena-Valparaiso. 
Cele mai dificile două tronsoane, cel puţin în ce priveşte lungimea, 2.702 km în total, sunt cele dintre San Rafael şi Chilenco, de 1.228 km, precum cea între Salta şi Calama (1.474 km). Oricum, conceptual, organizatorii au modificat structura etapelor, cu speciale mai lungi şi parcursuri de legătură mai scurte. 

Istoria şi fotbalul îşi vor face simţită prezenţa în competiţie

 

După cum se poate observa, au fost alese alte localităţi decât capitalele, explicaţia pentru ca Marele start să fie dat din Rosario fiind aceea că aici a fost conceput drapelul alb-bleu, făcut celebru de echipele de fotbal şi baschet, campioane mondiale şi olimpice. Steagul a fost creat în 1812, în plin război de independenţă, la Rosario, de generalul Manuel Belgrano, culorile fiind cele ale cocardelor pe care le foloseau revoluţionarii pe care îi conducea. Rosario, aşezat pe malul drept al Rio Parana, se află, de asemenea, la distanţă aproximativ egală de cele două oraşe argentiniene care îl depăşesc ca număr de locuitori, Buenos Aires şi Cordoba. În plus, argument foarte serios, aici s-a născut, cu 26 de ani în urmă, Lionel Andres Messi. Dar şi un anume Ernesto „Che” Guevara… 
Sosirea finală va fi, aşadar, tot într-un port, în Chile, Valparaiso, patria poetului, Laureat al Premiului Nobel, Pablo Neruda. Oraş situat la jumătatea distanţei dintre Capul Horn şi Canalul Panama, fondat în secolul al XVI-lea, Valparaiso este singurul port în care pot acosta marile vapoare pe acest sub-continent pe malul Pacificului. 
Aceste facilităţi portuare unice şi accesul lesnicios spre Canalul Panama este extrem de important, întrucât Raliul-raid Dakar reprezintă cea mai mare întreprindere umană desfăşurată în doar câteva zile. Practic, zilnic, oamenii care răspund de logistica acestei competiţii trebuie să „construiască” şi să „demoleze” o tabără tehnică echivalentă cu un oraş de 30.000 de locuitori, precum şi un bivuac separat pentru piloţi.

 

Evoluţia concursului va fi filmată pas cu pas

 

Pentru a da o idee de dificultatea unei asemenea organizări, iată, doar logistica pentru televiziune are la dispoziţie trei elicoptere şi cinci caruri TV pe camioane, 13 cameramani poziţionaţi de-a lungul traseului fiecărei etape, un sistem cu 11 camere la bordul maşinilor, motocicletelor, autocamioanelor, ATV-urilor aflate în cursă, 2 camere super slow-motions (1.000 imagini pe secundă), 7 antene de satelit, 21 de mari încăperi demontabile pentru editare, cu un total de 45 de tone de echipament, 250 de oameni realizând 120 de ore de program, cu 7,5 ore pe zi, incluzând 1 oră şi jumătate de transmisii live.

De copil i-a plăcut sportul, iar jocurile preferate sunt baschetul şi fotbalul, pe care le-a practicat cu o mică „tentă” de performanță. Este o persoană spontană care doreşte să înveţe în permanență lucruri noi.
Exit mobile version