21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMaratonistul Marius Ionescu îşi urmează visul în Kenya

Maratonistul Marius Ionescu îşi urmează visul în Kenya

\n

În această perioadă, atletul de la CSM Craiova se antrenează în campusul campionilor, la Iten (2.400 de metri altitudine), şi învaţă adevărate lecţii de viaţă de la kenieni.

Sărbătorile de iarnă ne duc cu gândul la brazi împodobiţi, familia reunită, colinde, bunătatea oamenilor, zăpadă, bucate alese şi, mai ales, cadouri. Este vremea amintirilor din copilărie, a poveştilor legate de Crăciunurile de altădată şi a întâmplărilor hazlii împărtăşite în jurul bradului împreună cu prietenii şi familia.
Pentru sportivii de performanţă este destul de greu să respecte acest ritual, deoarece în această perioadă a anului se află în cantonamente pentru a pregăti sezonul indoor şi pe cel de vară.
Maratonistul craiovean Marius Ionescu are parte anul acesta de Sărbători diferite, aflându-se la pregătire pe alt continent, în Africa, la 2.400 de metri altitudine, unde sunt 20 de grade Celsius.
Cel poreclit de apropiaţi „Piciul“ se antrenează în Kenya, „ţara alergărilor lungi“, la Iten, un campus de pregătire care reuneşte „crema“ atleţilor din probele de semifond şi fond.
Atletul de la CSM Craiova nu este singurul român care se află în pregătire la Iten, ci are alături semifondişti şi fondişti din lotul naţional, printre aceştia numărându-se craioveanul Alex Ghinea şi severineanca Ancuţa Bobocel.
Marius este pentru prima dată la centrul de pregătire de la Iten şi trage tare la antrenamente. „Sunt în Kenya pentru o perioadă de două luni. Îmi doream să vin aici de multă vreme, nu doar pentru a mă antrena, ci şi pentru a vedea cum se pregătesc cei mai buni alergători de semifond şi fond. Să văd cu ochii mei şi să simt pe propria piele“, a spus maratonistul din Bănie, care luna aceasta a împlinit 29 de ani.
„Ziua de pregătire nu este cu mult diferită de ceea ce făceam înainte sau ceea ce fac acasă, adică fac tot două antrenamente pe zi, doar că în această perioadă este mult mai bine ca acasă, unde nu aş fi putut acum să mă antrenez aşa din cauza vremii, bineînţeles. În acelaşi timp, altitudinea este un factor important în pregătire. Lucrăm în lipsă de oxigen, iar când ajungem la nivelul mării, cantitatea mare de oxigen va ajuta la îmbunătăţirea performanţelor“, povesteşte sportivul care reprezintă cu cinste România în concursurile de maraton.

Kenyenii se mulţumesc cu puţinul pe care îl au

Ca şi colega sa de lot naţional Ancuţa Bobocel, care acum ceva timp povestea pentru GdS că a rămas impresionată de oamenii din Kenya, Marius Ionescu a vorbit despre cum sunt Sărbătorile în această ţară africană.
„În privinţa Sărbătorilor nu este o mare diferenţă, ci doar în ceea ce priveşte bucatele care sunt puse pe masă. Cred că la noi se face prea mult exces de mâncare. Kenyenii sunt fericiţi cu puţinul pe care-l au. Noi suntem tot timpul nemulţumiţi“.
„Piciul“ împarte camera cu un alt oltean, Alexandru Ghinea, alergător la 3.000 de metri obstacole, care din păcate nu mai concurează pentru CSM Craiova, ci pentru un club din Reşiţa. Condiţiile de pregătire sunt mai mult decât bune, contrar celor care asociază statele africane cu sărăcia.
Campusul de la Iten, unde în ianuarie sunt aşteptaţi să ajungă mai mulţi atleţi de talie mondială, printre care şi campionul olimpic şi mondial din probele de 5.000 şi 10.000 de metri, Mo Farah, a fost făcut de fosta atletă maratonistă Lorna Kipaglat, care în ultimii ani a concurat pentru Olanda. La începutul lunii februarie, la Iten se va deschide oficial un stadion cu pistă de tartan, pista actuală fiind de pământ.
Pentru unii oameni, sportivi precum Marius Ionescu şi colegii săi campioni sunt adevăraţi eroi contemporani, care nu sunt apreciaţi şi respectaţi la adevărata valoare a sacrificiului făcut. Alţii consideră că sportivii, adevăraţi ambasadori ai ţării noastre, au făcut o alegere şi că tot ceea ce decurge de aici, antrenamente grele, cantonamente interminabile, accidentări şi concursuri, nu ţine decât de faptul că ei au decis să facă acest lucru în viaţă, fără să-i oblige nimeni.
Marius Ionescu, care a avut un start foarte bun  în cea mai grea probă din atletism, maratonul, vrea să-şi urmeze visul. „Dacă vrei performanţă trebuie să faci sacrificii, ca în orice domeniu. Este greu să stau departe de casă, dar m-am obişnuit de atâţia ani. Trebuie să ne urmăm visele!“, a încheiat atletul.

Crăciun cu salată
de boeuf

Pentru a simţi puţin atmosfera de Crăciun de acasă, atleţii români aflaţi în campusul de la Iten au mers la cumpărături şi au pregătit o masă cât mai tradiţională, cu salată de boeuf, ciocolată de casă şi negrese. Au cântat şi câteva colinde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS