Adrian Stoica: Nu a fost un an foarte fast pentru gimnasticăPreşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că anul 2013 nu a fost unul foarte fast pentru această disciplină, dar s-a început reconstrucţia loturilor pentru calificările la Jocurile Olimpice de la Rio.

Gimnastica artistică românească a parcurs un an dificil, cu medalii la marile competiţii, Campionate Europene sau Mondiale, cu retragerile notabile din activitate, definitiv sau temporare, ale Sandrei Izbaşa, dublă campioană olimpică, şi Flavius Koczi, liderul lotului masculin din ultimii ani. Un an foarte bun a avut, pe de altă parte, gimnastica aerobică, înregistrând rezultate foarte bune la Jocurile Mondiale şi Campionatele Europene – 10 medalii, dintre care 5 de aur. ”A fost un an post olimpic extraordinar de greu pentru gimnastică, un an în care a început acţiunea de reconstruire a loturilor naţionale. Un an care a fost marcat şi de o serie de retrageri din activitate, atât la băieţi cât şi la fete, ajungându-se într-o situaţie, mă refer la fete, în care am fost la limita limitelor cu participarea la Mondiale. Prin accidentarea Dianei Bulimar s-a produs o pierdere, la momentul respectiv, extraordinar de grea şi imposibil să fie recuperată în timp util. Nu aş putea spune că a fost un an foarte fast pentru gimnastică, dar s-a început construcţia sau reconstrucţia echipei care din 2014 participă în calificările olimpice pentru Rio de Janeiro. Avem şi o ramură mai tânără, e vorba de gimnastică aerobică, şi aceasta într-adevăr a avut un an de excepţie. Au participat la două competiţii majore, Jocurile Mondiale, altfel zis olimpiada sporturilor neolimpice, şi Europenele de seniori şi juniori, de unde s-au întors cu o salbă impresionantă de medalii. A fost un rezultat de excepţie, care a mai scos un pic de lumină în acest an”, a declarat preşedintele FRG, Adrian Stoica, pentru Agerpres. 

Cu doar două fete, România a cucerit o salbă impresionantă de medalii la Europenele de la Moscova, de unde Larisa Iordache s-a întors cu aur la bârnă, argint la individual compus, sol şi sărituri, Diana Bulimar cu argint la bârnă şi bronz la sol, iar Flavius Koczi cu argint la sărituri. 

Înainte de Mondiale, Diana Bulimar s-a accidentat şi a fost înlocuită în ultimul moment de Alina Stănilă, debutantă ca senioare la o mare competiţie internaţională, care le-a însoţit pe Larisa Iordache şi Sandra Izbaşa. În calificări, Larisa a intrat în finala de la bârnă cu cea mai mare notă din concurs şi părea că are medaliile în buzunar la aparatul ei preferat şi la individual compus. Deşi pregătirea i-a fost afectată de durerile de spate, Larisa părea că poate suplini prin talent numărul insuficient de repetări. În finale, au apărut însă două ratări la bârnă şi Iordache s-a clasat pe locul 4 la individual compus şi respectiv 7 la bârnă. În compensaţie, Larisa a obţinut bronzul la sol, aparat unde Sandra Izbaşa a capotat aproape la fel ca la Londra, la ultima linie acrobatică. La băieţi, evoluţiile au fost mediocre, mai ales din partea lui Flavius Koczi, care nu a prins nici măcar finalele la sol şi sărituri. 

După Mondiale, Flavius Koczi s-a retras, la fel şi Sandra Izbaşa, dar ambii nu exclud definitiv o revenire în viitorul apropiat. ”Flavius Koczi a spus că vrea să se liniştească. Cert este însă că, din păcate, în ultimele concursuri majore n-aş putea spune că a fost la un nivel care să-l reprezinte, aşa cum se întâmpla acum câţiva ani de zile. Deocamdată şi-a exprimat dorinţa de a pune în cui ‘palmierele”’, a precizat Stoica. 


Bellu: Sportul românesc suferă

Antrenorul coordonator al lotului feminin, Octavian Bellu, are în continuare dorinţa de a face mare performanţă, de a pune România în vârful gimnasticii mondiale, chiar dacă condiţiile sunt vitregi în momentul de faţă. ”Sportul românesc suferă, gimnastica românească feminină nu a luat decât 7 medalii anul acesta şi aceste 7 medalii au fost luate de 2 fete. Ele practic au salvat gimnastica românească. Sper că gimnastica românească va ieşi din acest con de umbră. Probabil cineva se întreabă, uite a luat 7 medalii şi spune că e un con de umbră. Nu, gimnastica românească trebuie să ia 4-3 sau 2 medalii de aur la olimpiadă, aşa cum am obişnuit, şi eu m-am obişnuit, şi cei care iubesc gimnastica s-au obişnuit şi chiar nu vreau să scap de această obsesie, atât cât puterile o să mă mai ţină, să merg la un concurs pentru locul întâi, nu pentru locul 2 sau 3, 5 sau 6. Dacă vom avea ţinte importante probabil vom avea şi mijloacele să le atingem. Dacă ne propunem ţinte mici, vom avea satisfacţii mici, dacă ne propunem ţinte mari vom avea satisfacţii pe măsură”, a declarat Bellu.

În 2014 are loc prima etapă de calificare la Jocurile Olimpice, cu ocazia Campionatelor Mondiale, unde primele 24 de echipe la fete şi la băieţi acced în a doua fază de calificare din 2015. În acel an la Mondiale, primele 8 echipe clasate la feminin şi masculin obţin biletele la JO, iar alte 4 echipe li se vor alătura după concursul de calificare de la Rio de Janeiro din 2016. 

Tot în 2014, FRG va demara un program nou de revigorare a gimnasticii feminine, printr-un parteneriat public-privat, care să mărească baza de selecţie actuală. ”Sperăm ca finalul acestui an să ne poată prindă într-o structură de program pentru revigorarea gimnasticii feminine în ţară. Avem în intenţie să ajutăm cluburile în ceea ce priveşte finanţarea unui grup de copii care să fie selecţionaţi de pe întreg teritoriul României, sau pe cât se poate din întreg teritoriul şi apoi să fie pregătiţi acolo unde există condiţiile necesare: cantină, şcoală, sală. Este un program valoros spunem noi dacă vom reuşi să-l punem în practică şi avem speranţa că vom reuşi să-l punem în practică. Încercăm să dublăm baza piramidei, nu va fi o activitate uşoară, dar i se vor vedea roadele în câţiva ani de zile. Dar în faţa modului în care s-a deteriorat întreaga activitate sportivă în general, gimnastica nu face excepţie, în teritoriu, este crede o mână întinsă printr-un parteneriat public privat, care va reuşi să reînnoade într-o anumită perspectivă de termen mediu rezultatele gimnasticii feminine româneşti. Din păcate nu am reuşit să obţinem o finanţare asemănătoare şi pentru băieţi, fiindcă nici acolo lucrurile nu sunt mai roze, dar încă avem speranţe că poate dacă acest program va da roade, gimnastica ar putea găsi şi alţi susţinători care să ne sprijine activitatea”, a spus preşedintele Adrian Stoica, care a eşuat pe final de an în alegerile pentru un post de vicepreşedinte al Federaţie Europene de Gimnastică (UEG).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 26 decembrie 2013

Actualitate

» Prognozele ANM pentru Oltenia în perioada 26 decembrie-4 ianuarie
» Kiev: UPDATE – Proteste după agresarea unei jurnaliste. Doi dintre atacatori au fost reţinuţi
» China: Mao Zedong, omagiere discretă cu ocazia sărbătoririi a 120 de ani de la naştere
» Peste 420.000 de români îşi sărbătoresc vineri ziua numelui
» Craiova: Cinematograful Patria, închis pe 1 şi 2 ianuarie
» Doliu în lumea artiştilor
» Un avion s-a prăbuşit în Siberia
» Primul deces provocat de gripa aviară
» Toate zborurile companiei Lufthansa pe aeroportul Roissy din Paris au fost anulate
» Experţii ruşi exclud ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat
» Răsturnare de situaţie în cazul exploziei de la Călăraşi: se ştia că va avea loc o explozie
» Thailanda: Zeci de răniţi în luptele cu forțele de ordine, membri ai comisiei electorale evacuaţi cu elicopterul
» Cod galben de ceață în Dolj, Olt și Mehedinți – UPDATE
» Mersul trenurilor între Crăciun şi Revelion: Curse suplimentare între București şi mai multe oraşe din țară

Local

» Craiova: Pianista Adela Liculescu, recital la filarmonică
» Craiova: 280 de persoane au ajuns la Urgență de Crăciun. Multe agresiuni pe fondul consumului de alcool
» Corabia: A intrat cu mașina într-o dubiță parcată. Șoferul a murit, trei pasageri au ajuns la spital
» 14 copii s-au născut de Crăciun în spitalele din Craiova

Dolj

» Dolj: Pasager mort după ce şoferul a intrat cu maşina într-un cap de pod
» Dolj: S-a ales cu dosar penal după ce a fost prins băut la volan
» Un tun şi şase arme letale confiscate de poliţişti
» Zeci de mii de brazi confiscaţi în toată ţara
» Dolj: Șofer arestat preventiv în ziua de Crăciun
» Dolj: A rupt un stâlp cu BMW-ul

Sport

» Rooney a înscris golul cu numărul 150 în Premier League pentru Manchester United
» Adrian Stoica: Nu a fost un an foarte fast pentru gimnastică
» Tenis – Roger Federer va deveni tată pentru a treia oară
» Ora de sport 26 12 2013 . Invitat Alexandru Stoica, mijlocaş la FC Podari
» Zlatan Ibrahimovici, cel mai popular sportiv suedez pentru a cincea oară consecutiv
» Cupa Băniei la table se desfăşoară sâmbătă

Bani & Afaceri

» Ce scumpiri îi așteaptă pe români în 2014
» Veniturile și cheltuielile României în 2013
» Care sunt cele mai sigure investiții în 2014

Sanatate

» Olt: 90 apeluri la ambulanţă din cauza exceselor
» Peste 8.000 de persoane cu risc de îmbolnăvire, vaccinate antigripal în Dolj
» Dolj: 1.508 cazuri de viroze respiratorii în ultima săptămână

Top