3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLa Mondiale nu, măcar la Euro

La Mondiale nu, măcar la Euro

Naţionala României va lipsi pentru a 13-a oară de la un turneu final al Cupei Mondiale, după ce a ratat, marţi seară, calificarea la competiţia ce va avea loc în vara anului viitor, în Brazilia. Următoarea provocare pentru tricolori este calificarea la CE din 2016, găzduit de Franţa.

România a ratat participarea la CM din 2014 după ce a remizat marţi seară cu Grecia, scor 1-1, pe Arena Naţională din Bucureşti, în manşa a doua a play-off-ului de calificare. Formaţia elenă a deschis scorul prin Kostas Mitroglou (’23), care a scăpat singur cu Tătăruşanu şi l-a „executat“ pe acesta cu un şut sec de la 12 metri, iar România a egalat, graţie unui autogol al lui Torosidis (’55). În meciul tur, Grecia s-a impus cu scorul de 3-1.
România: Tătăruşanu – Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ (’26, Latovlevic) – Hoban – Torje (’56, M. Niculae), Stancu (’86, Grozav), Tănase, Maxim – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Grecia: Karnezis – Torosidis (’72, Vyntra), Siovas (’80, Manolas), Papastathopoulos, Holebas – Maniatis, Karagounis (’73, Samaris), Tziolis – Salpingidis, Mitroglou, Samaras. Selecţioner: Fernando Santos.
Cartonaşe galbene: Mitroglou, Holebas, Tziolis.
Au arbitrat: Milorad Mazic – Milovan Ristic, Dalibor Djurdjevic; Bosko Jovanetic (Serbia).

„Calificarea am pierdut-o la Atena“

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat că se consideră vinovat pentru faptul că tricolorii nu au reuşit să-i facă fericiţi pe fani şi să obţină „biletele“ pentru Rio. „Felicit echipa Greciei, care s-a calificat. A fost mai bună. Calificarea am pierdut-o la Atena, când am pierdut cu 1-3. Am reuşit o partidă bună, dar, din păcate, nu am putut remonta cele două goluri. Am primit un gol stupid aici, aşa cum am primit şi la Atena. Mi-am felicitat jucătorii pentru tot ce au făcut în această perioadă, de doi ani şi jumătate. Am ajuns la baraj, a fost o experienţă nouă pentru mulţi jucători din echipa naţională. Echipa Greciei este mai valoroasă decât echipa României în momentul acesta. Băieţii erau supăraţi, dezamăgiţi, e normal, toţi şi-ar fi dorit calificarea la Mondialul din Brazilia. Nu avem foarte mulţi jucători valoroşi. Pentru primul joc îmi reproşez că am primit trei goluri şi că nu ne-am apărat suficient de bine. Dacă aveam şansă şi noroc, puteam să ne calificăm“, a declarat Piţurcă. Acesta a apreciat atmosfera de pe Arena Naţională: „Atmosfera a fost excepţională pe tot parcursul întâlnirii. Îmi pare foarte rău pentru suporteri, ştiu că au avut încredere în noi. Din păcate, nu am putut să-i facem fericiţi. Eu sunt vinovat, sper să ne calificăm la ediţia viitoare“.
Victor Piţurcă a mai spus că nu regretă nimic în ceea ce priveşte convocările şi a subliniat că, în meciul de marţi seară, echipei i-au lipsit Pintilii şi Bourceanu. El a subliniat că a încercat să-l convoace pe fundaşul Ştefan Radu la naţională, însă acesta s-a retras: „Ar avea loc, dar dacă s-a retras ce să-i fac? Am încercat să-l convocăm, să vorbesc cu el, dar dacă nu-i face plăcere să joace pentru naţională, ce să-i fac? Asta vorbeam şi cu colaboratorii mei după manşa tur. Ce să-i fac dacă lui îi place să fie relaxat la Roma şi să joace pentru Lazio“.

Chiricheş:
Suntem dezamăgiţi!

Căpitanul tricolorilor, Vlad Chiricheş, a declarat că selecţionerul Victor Piţurcă a încercat să le ridice moralul tricolorilor după joc, spunându-le că nu au făcut un meci rău pe Arena Naţională. „Într-un fel, îi înţeleg pe suporteri, pentru că se aşteptau să vadă o calificare aici, poate după minutul 80 le-a fost mai greu să ne susţină. Când am egalat, îmi trecea prin gând că am putea să ne calificăm. Eram mai încrezător. Sper ca la următoarele campanii să fim mai puternici şi să ne calificăm. Cu siguranţă, vor fi mulţi cei care ne vor critica şi blama pentru că nu am reuşit să ne calificăm, dar trebuie să trecem peste acest eşec. Domnul Piţurcă era foarte trist la final, a încercat să ne ridice moralul, ne-a spus că nu am făcut un joc rău, dar, din păcate, este tardiv. Este trist, suntem dezamăgiţi pentru ceea ce s-a întâmplat, dar nu avem ce să facem. Grecii, în dubla asta, au fost mai puternici. Era o ocazie unică, un moment important pentru noi. Ar fi fost un lucru frumos să ajungem la un mondial“, a spus fundaşul lui Tottenham.

Tricolorii îl susţin
pe Piţi

Selecţionerul Victor Piţurcă este susţinut de o parte dintre tricolori, Gabriel Torje precizând că speră ca acesta să rămână în funcţie, subliniind că naţionala are o şansă de a ajunge la CE din 2016, găzduit de Franţa. „Ne aşteptăm să fim criticaţi, ne asumăm acest lucru, dar mergem înainte. Avem o meserie care astăzi te ridică, dar mâine poate să te coboare. Cred că trebuie să mergem cu capul sus pe stradă pentru că am făcut tot ce a depins de noi. Nu a fost pentru prima oară când s-a strigat «Demisia». Probabil că am fost obişnuiţi, am crescut cu o generaţie care a câştigat Campionate Mondiale şi Europene, cum e Spania, şi de aceea se strigă «Demisia» la fiecare meci pierdut. Eu sper să rămână în continuare Victor Piţurcă, a realizat o performanţă ajungând la baraj şi sper că ne vom revedea. Am lucrat bine şi cred că avem o şansă de a ajunge la Europene. Nu am plâns, dar în suflet e mai multă durere decât la alte meciuri în care am pierdut“, a afirmat Torje, completat de Bogdan Stancu şi Ciprian Tătăruşanu. „Suporterii au fost alături de noi. Păcat că pe final au strigat împotriva domnului Piţurcă şi nu este normal. Cred că şi dacă ne calificam, erau oameni nemulţumiţi. Bineînţeles că domnul Piţurcă trebuie să continue, nu ar trebui să asculte ce spune orice suporter. El are ca obiectiv calificarea la CE şi cred că va continua. M-aş bucura să o facă“, a spus Stancu. „Suntem obişnuiţi ca la fiecare gol să se ceară demisia, fie că e în minutul 30 sau 90, aşa este românul. Atmosfera a fost foarte frumoasă, deşi mi-aş fi dorit să fie pe tot parcursul meciului, nu să se strige «Demisia» în minutul 35. Sperăm ca în următoarea campanie să mergem la Mondiale“, a spus Tătăruşanu.

CM din 2014

Iată echipele care vor participa la turneul final găzduit de Brazilia:
– din Europa: Olanda, Italia, Belgia, Elveţia, Germania, Spania, Anglia, Rusia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Portugalia, Franţa, Grecia.
– din zona Asia: Japonia, Australia, Iran, Coreea de Sud.
– din America de Sud: Argentina, Columbia, Chile, Ecuador, Brazilia.
– din zona CONCACAF: SUA, Costa Rica, Honduras, Mexic.
– din Africa: Nigeria, Coasta de Fildeş, Camerun, Ghana, Algeria.
Ultima participantă va fi aflată în această dimineaţă, după returul din barajul intercontinental: Uruguay – Iordania (în tur 5-0).
Tragerea la sorţi a grupelor de la CM din 2014 va avea loc pe 6 decembrie, de la ora 18.00, la Costa do Sauipe. Cele 32 de formaţii calificate vor fi împărţite în patru urne valorice în funcţie de locul ocupat în clasamentul FIFA publicat pe 17 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS