13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSpectacol, suspans şi... un nou eşec dramatic

Spectacol, suspans şi… un nou eşec dramatic

Aşa cum preconizam în avancronică, meciul de baschet masculin de duminică seară dintre SCM-U Craiova şi „U“ Mobitelco Cluj a fost capul de afiş al rundei a şasea din Liga Naţională. 3.000 de craioveni au venit la Sala Polivalentă, mai ales după ce la jumătatea săptămânii jucătorii craioveni obţinuseră a doua victorie în Liga Balcanică, acasă, cu muntenegrenii de la Teodo Tivat.
Meciul cu „U“ Mobitelco Cluj a fost încrâncenat, dramatic, palpitant, spectaculos, iar câştigătoarea a fost decisă după o repriză suplimentară de prelungiri. Victoria a revenit formaţiei ardelene, care a înscris cu un singur punct mai mult decât adversara, scorul final fiind de 87-86.
Nemanja Maric a dus meciul în prelungiri, marcând cu şase secunde înainte de expirarea celor 40 de minute din timpul regulamentar de joc, scorul devenind 76-76 (17-13, 14-26, 24-16, 19-19, 13-12).
În repriza suplimentară, fără Seals şi Dzambic, descalificaţi pentru cinci faulturi, echipa craioveană a ratat câteva atacuri. De consemnat slam-dunk-ul spectaculos al americanului Travis Bureau, unul de generic tv. În ultimele secvenţe ale jocului, la scorul de 87-86 pentru Cluj, jucătorul craiovean Andrei Căpuşan nu a putut trimite mingea în plasă de la semidistanţă. O reuşită ar fi adus, probabil, victoria echipei sale.
Decisive în acest meci au fost evoluţia lui Branko Cuic şi ratările craiovenilor. Jucătorul sârb din echipa Clujului, desemnat MVP-ul etapei, a marcat 23 de puncte, la care s-au adăugat 15 recuperări şi două pase decisive. „Am obţinut o victorie importantă în faţa unei săli «calde». E foarte greu să câştigi la Craiova“, a spus Cuic după meci.
De partea cealaltă, baschetbaliştii craioveni au transformat doar 17 dintre cele 31 de aruncări libere de care au beneficiat. „Aruncările libere reprezintă cel mai simplu procedeu de a înscrie. La noi astăzi a fost o adevărată catastrofă. Avem o problemă la concentrare“, a spus la finalul meciului Marius Toma, managerul craiovenilor. Nici la aruncările de trei puncte jucătorii de la SCM-U nu s-au descurcat. Au transformat în puncte doar 7 din cele 27 de aruncări de la distanţă.

Maric, luat
în colimator

După acest eşec dramatic, părerile celor prezenţi la meci au fost împărţite. Unii suporteri s-au mulţumit cu faptul că au văzut un meci încrâncenat, spectaculos, o bună propagandă făcută baschetului şi considerau că norocul a avut un rol determinant în victoria oaspeţilor.
Alţii nu s-au putut abţine în a-şi arăta supărarea pe unii dintre jucători, în special pe Nemanja Maric, care a ratat foarte mult, dar mai ales pe antrenorul Andelko Mandic, căruia îi reproşau că a insistat în a-l ţine prea mult pe conaţionalul său în teren. Maric, fostul căpitan al Oradei, a stat pe parchet 31 de minute, s-a descurcat bine sub panou, marcând şase din cele nouă aruncări, dar la libere şi la aruncările de trei puncte a avut probleme. La libere, a transformat două din cele zece aruncări, iar de la trei puncte şi-a încercat norocul de şapte ori, dar a avut succes doar o dată. În total, Maric a reuşit 17 puncte, fiind al doilea marcator al echipei. În colimatorul spectatorilor au mai intrat Topchov şi Căpuşan.
Fanii consideră că cei trei nu s-au acomodat încă la echipă, iar randamentul lor este sub aşteptări.
La polul opus, Travis Bureau a reuşit un double-double, cu 20 de puncte marcate şi 13 recuperări. Americanul a reuşit şi trei capace, trei pase decisive având un indice de eficienţă de 30. Doar Cuic de la Cluj a fost mai eficient ca Bureau, având indicele de eficienţă 33.

Toma: În iarnă vom face schimbări

La conferinţa de presă de la finalul meciului, managerul echipei oltene, Marius Toma, şi-a cerut scuze suporterilor pentru înfrângere: „Părea un meci uşor. Am avut opt puncte la pauză, 39-31. Din nefericire ne-am relaxat, ei au înscris atunci când au avut nevoie, au întors meciul, au condus, am egalat, am dus meciul în prelungiri, unde am oscilat. Ne cerem nu scuze suporterilor, ci iertare, pentru că au venit să vadă spectacol şi o victorie. Le-am oferit spectacol, pe alocuri unul destul de prost, alteori am reuşit. Am pierdut în faţa unei echipe experimentate. Ne-am dorit mult victoria, dar de la dorinţă la putinţă e cale lungă“.
Apoi, Toma a promis schimbări în lot, dar în pauza competiţională: „În iarnă vom lua măsuri. Vom vedea cum stăm sub panou şi vom face schimbări cu siguranţă. Aportul unora lasă de dorit. Vom face o analiză. Hallik are o situaţie complicată. A început antrenamentele şi credem că mai devreme de zece zile nu va fi apt, dar şi atunci să vedem ce randament va da“.
Dacă la conferinţă a fost mai reţinut în a face acuze, pe un site de socializare Marius Toma a „înţepat“ unii jucători, fără să dea nume. „De asemenea, de atmosferă precum cea din Polivalentă, iubire, căldură, nu se bucură decât câteva echipe din ţară. Sunt două lucruri care trebuie preţuite în primul rând la Craiova mai mult decât orice, Craiova şi echipa. Cine nu înţelege să respecte asta, indiferent de nume, este liber să plece. Cât despre joc, decizii bune sau proaste, ambiţii personale de vendetă, egoism, neinspiraţie nu îmi place să vorbesc aici. Nu este profesionist“, a scris Toma.
Pentru Craiova au jucat: Căpuşan (2), Bureau (20), Topchov, Seals (15), Maric (17), Dzambic (11), Sokk (14), Popescu (6), Mocanu (1). Mirko Kovac nu a fost trecut pe foaie, deoarece au voie doar şase străini.
Antrenorul oaspeţilor, Dorin Pintea, a catalogat meciul ca fiind nebun: „A fost un meci nebun în care oricare echipă putea câştiga înainte de prelungiri. Efectul cupelor europene pentru echipele mai mici se vede. Echipele româneşti nu fac faţă pe ambele fronturi. Un minut-două am fost mai proaspeţi şi mai lucizi şi acest lucru s-a văzut“.
SCM-U Craiova a coborât pe locul nouă, la egalitate de puncte cu alte trei echipe, iar sâmbătă va juca în deplasare, cu CSU Atlassib Sibiu.
Cealaltă echipă olteană, Energia Rovinari, s-a impus vineri la Mediaş, scor 81-76, şi este pe locul cinci, cu 10 puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS