16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioni olimpici şi mondiali la scrimă vin în Bănie

Campioni olimpici şi mondiali la scrimă vin în Bănie

http://www.youtube.com/watch?v=TJtejgTqCuI

La ediţia a treia a turneului internaţional de scrimă „Alfredo Bachelli“ de la Craiova vor fi prezenţi, ca oaspeţi de onoare, foştii campioni olimpici Laura Badea şi Mihai Covaliu. Nu va lipsi nici Ana Maria Brânză, vicecampioana olimpică din 2008.

Mâine, la Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din Craiova, va avea loc a treia ediţie a turneului internaţional de scrimă „Alfredo Bachelli“, organizat de CS Universitatea Craiova în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“. Anul acesta au confirmat prezenţa 45 de spadasini din străinătate, din Bulgaria, Italia, Serbia, Macedonia, Grecia şi Olanda, şi 100 de sportivi de la cluburile din ţară. Craiova va fi reprezentată de cele trei cluburi, CS Universitatea, CSM şi LPS „Petrache Trişcu“.
Oaspeţi de seamă vor fi doi dintre foştii mari scrimeri ai României şi nu numai, Laura Badea şi Mihai Covaliu, care în prezent este şeful Federaţiei Române de Scrimă (FRS) şi totodată antrenorul loturilor naţionale de sabie.
Fostă floretistă, Laura Badea este campioană olimpică la Atlanta (1996), vicecampioană olimpică cu echipa (Atlanta, 1996), medaliată cu bronz la JO de la Barcelona (1992), campioană mondială în 1995, de patru ori campioană europeană. Pe scurt, este cea mai titrată scrimeră din România şi singura care a cucerit aurul olimpic la individual. La rândul său, fostul sabrer Mihai Covaliu are un palmares impresionat: este campion olimpic la individual la Sidney (2000), medaliat cu bronz la JO de la Beijing (2008), medaliat cu aur la Campionatul Mondial şi European, deţinător al unei medalii de argint la Campionatul Mondial şi câştigător a două medalii de bronz la CM şi patru la Europene. Nu va lipsi, ca de fiecare dată, preşedintele onorific al federaţiei, Alexandru Mironov, care deşi nu s-a născut aici se consideră craiovean.
„Avem oaspeţi de marcă, foşti campioni pe care orice copil care practică scrimă şi-ar dori să îi vadă de aproape, să le ceară sfaturi, să facă o fotografie cu ei“, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dumitru Popescu, unul dintre cei doi antrenori de scrimă de la CS Universitatea Craiova, clubul organizator.

Brânză, cea mai bună din lume în 2013

O prezenţă cu nume va fi şi spadasina Ana Maria Brânză, care şi-a petrecut adolescenţa la Craiova, fiind elevă la LPS „Petrache Trişcu“, apoi la FEFS, tot în Bănie. Ana, care este multiplă campioană mondială şi europeană, dar şi vicecampioană olimpică, va concura, fiind printre favorite la câştigarea trofeului la feminin. Vorbind despre trofeu, acesta măsoară un metru şi este stilizat. Federaţia Internaţională de Scrimă a dat ieri publicităţii clasamentul pe 2013, iar la spadă Ana Maria Brânză este cea mai bună din lume.
„Turneul acesta a devenit deja o tradiţie, chiar dacă ne aflăm doar la ediţia a treia. A debutat exact în anul în care am sărbătorit centenarul scrimei craiovene. Alfredo Bachelli este cel care a adus scrima în oraşul nostru. Aşteptăm craiovenii să vină la sală, cu începere de la ora 9.00, în calificări, apoi, de la ora 18.00, când sunt finalele, pentru a vedea acest elegant sport, mai ales că intrarea va fi liberă“, a punctat Mircea Alecu, colegul lui Dumitru Popescu la CSU Craiova, club care are rezultate remarcabile la spadă.

Craiovenii se gândesc la trofeu

Numai anul acesta, Raluca Sbîrcia, componentă a naţionalei României, a devenit vicecampioană europeană, apoi a cucerit bronzul la Mondiale. Tot în 2013, echipa masculină de spadă a CSU a devenit, în premieră, campioană naţională.
Cea mai recentă performanţă a secţiei de scrimă de la CSU este medalia de argint cucerită miercuri de echipa feminină (Diana Donoiu, Alexandra Ionică Cârstea, Raluca Sbîrcia, Alice Tudor şi Oana Puiu) la Cupa României. LPS „Petrache Trişcu“ a fost aproape de podium, clasându-se pe locul patru, din echipă făcând parte Claudia Năboiu, Cezara Constantin, Roxana Iliescu şi Alexandra Deciu.
Partener de nădejde pentru CSU la acest turneu este LPS „Petrache Trişcu“, liceu de la care va participa un număr considerabil de sportivi, în special juniori. „LPS este pepinieră pentru CSU şi sperăm să fie reuşit acest turneu, unde vin seniori valoroşi. Noi vom asigura o parte importantă din premii şi vom profita trimiţând în luptă juniori, pentru că cel mai bun antrenament este concursul. Vrem să organizăm şi un moment artistic, pe la 16.30, înainte de finale, dar este surpriză. Craiovenii au şanse să oprească acasă un trofeu“, a spus Cătălin Brânduşoiu, directorul adjunct al LPS „Petrache Trişcu“.
Pentru că scrima este sportul care face cea mai bună reclamă României, antrenorii Dumitru Popescu şi Mircea Alecu nu pot să nu viseze la o competiţie de anvergură găzduită de România sau chiar de Craiova. „Sala Polivalentă, dar mai ales Centrul Multifuncţional din Romaneşti se pretează să găzduiască un Campionat European sau Mondial de juniori, chiar şi de seniori. Acum, tot ce ar trebui ar fi banii şi susţinerea autorităţilor centrale şi locale“, a încheiat Dumitru Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS