21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetbaliştii craioveni debutează în Europa

Baschetbaliştii craioveni debutează în Europa

Echipa masculină de baschet SCM-U Craiova joacă astăzi (ora 19.00, TVR 3) primul său meci internaţional, în Liga Balcanică. În Polivalenta din Bănie vin bulgarii de la Levski Sofia, finaliştii acestei competiţii în 2012 şi 2013.

Echipa masculină de baschet SCM-U Craiova participă, anul acesta, în premieră, într-o cupă europeană, Liga Balcanică. Oltenii întâlnesc astăzi, în meciul de debut, formaţia bulgară Levski Sofia, partida urmând să se dispute în Sala Polivalentă din Bănie, de la ora 19.00 (TVR 3).
În sezonul acesta, Liga Balcanică are un nou format. Vor fi nouă echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, nu împărţite în grupe, ca până acum.
Alături de SCM-U Craiova şi Levski Sofia, în această competiţie mai sunt agrenate o echipă din Bulgaria, BC Balkan, una din Israel, BC Gilboa Galil, două din Macedonia, KK Kozuv şi KK Kumanovo, două din Muntenegru, KK Mornar şi KK Teodo şi, în premieră, două din Kosovo, KB Peja şi KB Sigal Prishtina. La finalul sezonului regulat, primele două echipe se califică direct la Final Four, locurile 3, 4, 5 și 6 dispută un tur suplimentar de calificare sub formula 3-6 şi 4-5, în urma căruia se vor decide și celelalte două echipe participante la Turneul Final.

Craiovenii vor
în semifinale

Înainte de prima confruntare internaţională, oficialii echipei craiovene au vorbit despre obiectivul fixat pentru această competiţie.
„Ne dorim calificarea în Final Four“, a spus managerul secţiei de baschet de la SCM-U, Marius Toma, care consideră un lucru benefic faptul că în această competiţie toţi străinii din lotul craiovean au şansa să joace, neexistând o limită. Noul sistem competiţional din Liga Balcanică permite chiar şi echipei de pe locul şase la finalul sezonului regulat să acceadă în semifinale.
Antrenorul principal al craiovenilor, Andelko Mandic, îşi doreşte un debut cu victorie: „Levski Sofia este o echipă de tradiţie, nu avem prea multe informaţii despre ei, dar sper să obţinem primele puncte. Noi poate vom avea presiune pentru că jucătorii vor dori să aibă un debut bun în Liga Balcanică. Ca şi echipă, nu avem experienţă internaţională, dar avem în lot jucători care au evoluat în competiţii europene, Kovac, Popescu, Mocanu. Aşteptăm publicul în număr mare“.

Kovac, în faţa primului meci oficial

Sârbul Mirko Kovac este apt de joc pentru meciul de astăzi. Va fi primul său joc oficial la SCM-U Craiova. „Sunt fericit că revin pe parchet după o lună şi jumătate de pauză. Nu contează că voi juca cinci minute sau 25, că voi marca mult sau puţin. Importat este să ajut echipa“, a spus Kovac, care a avut nevoie de un repaus de mai bine de o lună după ce s-a operat la un deget de la mână în urma unei accidentări suferite la turneul amical de la Târgu Jiu. Despre Kovac, Toma a spus că este cel mai serios jucător din campionatul românesc: „Este un jucător serios şi nu ştiu dacă mai există în România acum un jucător care să aibă în CV faptul că a fost căpitan la Steaua Roşie Belgrad şi că a jucat la Partizan Belgrad, echipe care nu mai au nevoie de nici o prezentare“.
Şi LeVar Seals este apt pentru meciul cu Levski Sofia, iar în ceea ce-l priveşte pe Reinar Hallik, acesta încă se luptă cu o infecţie la care tratamentul nu dă rezultatele scontate. Referitor la absenţa lui Seals de la meciul cu Steaua, de săptămâna trecută, Marius Toma a spus că a fost înştiinţat de staff-ul medical al clubului abia în ziua meciului că americanul nu este apt de joc: „Dacă era LeVar în teren băteam clar Steaua. Au lipsit exact acele puncte pe care el le marca în mod obişnuit. Ne-am lovit de un caz de incompetenţă a personalului medical de la club şi, dacă se va mai întâmpla asta, vom cere demisia. Ştim că este supărare generală după meciul cu Steaua, am dezamăgit suporterii, dar le promit că atunci când vom fi în formulă completă, adică nu vom mai avea accidentaţi, alta va fi valoarea noastră“.

American din NBA,
la Levski

Revenind la echipa Levski Sofia, bulgarii sunt obişnuiţi cu Liga Balcanică. Au participat la patru dintre cele cinci ediţii ale Ligii Balcanice şi de fiecare dată a ajuns în Final Four. Anul trecut şi acum doi ani, Levski a jucat finala acestei competiţii, pierzând de fiecare dată în faţa echipei israeliene Gilboa Galil. În 2010, Levski Sofia a cucerit trofeul. Revenind la prezent, bulgarii nu au disputat încă nici un meci oficial, de aceea craiovenii au avut dificultăţi în a afla mai multe informaţii despre ei. Lotul cuprinde trei străini, doi americani, Jumaine Jones, care a evoluat şi în NBA, Lionel Chalmers şi un sârb, Djordje Micic, iar restul sunt bulgari. Intrarea la meci va fi de 10 lei, iar copiii sub zece ani vor avea gratuitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS