8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOltenii duc mai departe tradiţia de buni maratonişti

Oltenii duc mai departe tradiţia de buni maratonişti

De-a lungul anilor, Oltenia a fost zona care a dat ţării cei mai buni maratonişti. În Bazinul Jiului s-au născut două maratoniste de elită, Constantina Diţă şi Lidia Şimon. Şi Doljul a avut campioni în această probă, Constantin Grecescu, Luminiţa Talpoş, Aura Buia, Cristina Pomacu, iar acum Marius Ionescu (CSM Craiova) îşi măsoară puterile, la cele mai importante competiţii internaţionale, cu kenieni, etiopieni şi alţi alergători de distanţă lungă veniţi din ţări cu tradiţie în atletism, dar mai ales în această probă.
Oltenii s-au făcut din nou remarcaţi, weekendul trecut, la Campionatul Naţional de maraton de la Bucureşti, reuşind să obţină nu mai puţin de nouă medalii. Fiind o probă atât de grea, la startul celor 42,195 de kilometri s-au aflat 54 de atleţi (40 la masculin, 14 la feminin) de la 18 cluburi.
Sportivii de la CS Pandurii Târgu Jiu au cucerit opt medalii. La masculin, gorjenii au acaparat podiumul la seniori. Proba a fost câştigată de Ştefan Daniel Lupulescu (2:25.25), urmat de Eugen Constantin Şorop (2:28.45) şi Gheorghe Gabriel Gorun (2:28.47). CS Pandurii a cucerit şi la echipe aurul, cei trei clasaţi pe podium la individual făcând parte din echipa campioană. Un alt atlet legitimat la CS Pandurii, Ionuţ Claudiu Iordache, a câştigat medalia de bronz la tineret. La feminin, Laura Popescu a obţinut medalia de bronz la senioare şi pe cea de aur la tineret, iar colega sa Adela Bălţoi a urcat pe treapta a doua a podiumului la tineret. Tot la tineret, şi a treia medalie a ajuns în Oltenia, dar la o reprezentantă a Clubului Sportiv Municipal (CSM) Craiova, Andreea Ghiţă, care a obţinut argintul.
Tot la Bucureşti s-a desfăşurat şi un maraton internaţional, cu aproximativ 8.000 de participanţi la mai multe secţiuni. La semimaraton, s-a impus craioveanul Andrei Ştefana (1:07.24), iar pe podium, pe locul trei, a urcat gorjeanul Alexandru Staicu (1.10.59).
Tot la semimaraton, locul doi i-a revenit Elenei Moagă (1:18.26), de la CS Pandurii Târgu Jiu.
Proba de maraton a fost câştigată de străini, iar africanii au ocupat toate cele trei trepte ale podiumului. La masculin s-a impus kenianul Chelokoi Victor Bushendich, cronometrat cu 2:14.05, iar la feminin, Neri Worku (Kenia) a terminat prima cursa, cu timpul 2:37.28.
Un maratonist craiovean, Dumitru Călina, a alergat împreună cu familia, fiul Florian şi soţia Doina. Călina senior a ieşit vicecampion naţional la categoria Masters, +55 de ani, în timp ce ceilalţi membri ai familiei au alergat în cursa populară.

Marius Ionescu: Atleţii români sunt lăsaţi în umbră şi apoi ne întrebăm de ce se lasă devreme

Craioveanul Marius Ionescu nu a fost prezent la nici unul dintre concursuri. Cel mai valoros maratonist român al momentului, legitimat la CSM Craiova, se află la pregătire, urmând ca luna viitoare să participe cu echipa României la o cursă de ştafetă ekiden (3 băieţi şi trei fete vor parcurge distanţa de maraton) în Japonia. Întrebat ieri, de GdS, de ce nu a participat la Campionatul Naţional de maraton, Marius a spus că „la un maraton se simte uzura fizică. S-au dus timpurile când umblam după medalii naţionale şi palmares“.
Românul clasat pe locul 26 la Jocurile Olimpice de la Londra are un mic of legat de Maratonul Internaţional Bucureşti, acela că organizatorii nu şi-au îndreptat atenţia către valorile autohtone, preferând să aducă străini, în special africani. „Eu consider că am ajuns la un nivel în care un organizator din România să mă invite, nu să mă înscriu pur şi simplu. Cum sunt invitat în afara ţării, aşa aştept să fiu şi acasă, ba chiar mai mult. De ce spun asta? Pentru că sportivilor străini care au venit li se plăteşte masa, casa şi de obicei şi o primă de start. Aşa mi se întâmplă şi mie la concursurile de afară. Am auzit că aceşti kenieni care au venit sunt manageriaţi de un ungur cu care lucrează organizatorii maratonului. Premiile nu sunt deloc colosale, dar pentru sportivii africani sumele sunt consistente, având în vedere condiţiile de acasă. Alte ţări nu ştiu cum să-şi promoveze atleţii, dar la noi sunt lăsaţi în umbră şi apoi ne întrebăm de ce se lasă prea devreme sau de ce nu mai vin alţii din urmă. Pentru că nu au exemplu de urmat! Probabil interesul organizatorilor nu are treabă cu performanţa. Este frumos ce fac, dar ca să ajungă la nivel internaţional mai este mult“, a încheiat cel poreclit „Piciul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS