21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova domină atletismul românesc

Craiova domină atletismul românesc

Fetele de la CS Universitatea au cucerit 12 medalii la Campionatul Naţional, iar atleţii de la CSM au revenit de la Bucureşti cu şapte medalii.

Campionatul Naţional de atletism (seniori şi tineret), cea mai importantă competiţie internă, s-a desfăşurat în weekend pe stadionul „Iolanda Balaş Soter“ din Bucureşti, iar atleţii din Craiova au obţinut rezultate remarcabile. Un total de 19 medalii care dă speranţa că această disciplină cu tradiţie în Bănie va avea unul sau mai mulţi reprezentanţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia), din 2016.
În urmă cu câţiva ani, Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova, l-a adus la secţia de atletism în calitate de coordonator pe Adrian Tudor, tehnicianul care a descoperit-o pe maratonista Lidia Şimon, vicecampioană olimpică la Sidney. Strategia a fost să se mizeze pe fete, „deoarece cu băieţii este mult mai greu de făcut performanţă la nivel internaţional“, după cum a menţionat profesorul Adrian Tudor.

Doagă – şase medalii
la un concurs!

Şi nu au dat greş, deoarece cele şase sportive care au reprezentat CS Universitatea la acest Campionat Naţional, toate componente ale lotului naţional, au obţinut un număr impresionant de medalii – 12.
Fără îndoială, performeră a fost „vârful de lance“ al secţiei, Ioana Doagă. Recent întoarsă de la primul său Campionat Mondial pentru seniori, de la Moscova, eleva lui Dan Betini a cucerit la competiţia din Bucureşti şase medalii! Este vorba despre trei titluri naţionale, la 1.500 de metri seniori, 1.500 m tineret şi 5.000 m tineret, două medalii de argint la 5.000 m seniori şi cu echipa de ştafetă 4×400 m (tineret) şi una de bronz, tot cu ştafeta de 4×400, dar la seniori. Şi Florina Pierdevară şi-a atârnat la gât mai multe medalii, mai precis două, ambele de argint, la 1.500 m seniori şi 800 m seniori.

Ionela Dincă, mai tare decât Constantina Diţă

Altă multiplă medaliată de la CS Universitatea este Ionela Dincă. La 10.000 de metri, Ionela a alergat în cursă alături de campioana din proba de maraton de la Beijing (2008), Constantina Diţă, şi se poate lăuda că s-a clasat în faţa sportivei în vârstă de 43 de ani. În această probă, Dincă a obţinut argintul la tineret şi bronzul la senioare, în timp ce Constantina Diţă s-a clasat pe locul 7. Dincă a avut timpul 35:23,07, iar campioana olimpică a încheiat cursa în 36 de minute, şase secunde şi 12 sutimi. În aceeaşi probă, Alina Bătilă (CSM Craiova) s-a clasat pe locul nouă. Ionela Dincă a urcat pe podium şi la 5.000 m, cucerind bronzul la tineret.
Altă atletă de la CSU Craiova, Adelina Tănasie, a obţinut locul trei la 1.500 m tineret şi locul doi la 800 m tineret. Adelina a urcat pe podium şi cu echipa de ştafetă, aşa cum menţionam mai sus, cucerind argintul la tineret şi bronzul la senioare. Tănasie şi Dincă sunt antrenate de Mircea Alexandrescu.
Alte două alergătoare de la clubul universitar craiovean, Luminiţa Achim şi Roxana Ene, au făcut parte din echipa de ştafetă, medaliată cu argint la tineret şi bronz la seniori. Roxana Ene (antrenor Eugenia Ene) a fost aproape de podium şi la individual, clasându-se pe locul patru la 200 şi 100 m (ambele la tineret), iar Luminiţa Achim a ocupat locul patru la 800 m tineret. „Sunt rezultate foarte bune. Aceste sportive, cu câteva excepţii, au ajuns la maturitate şi rezultatele nu întârzie să apară. Sunt componente ale lotului naţional, iar la această competiţie unele au scos timpi buni, adică recorduri personale. Aceste medalii cucerite la cea mai importantă competiţie internă ne dau speranţe pentru Jocurile OIimpice de la Rio din 2016“, a spus ieri, pentru GdS, Adrian Tudor, antrenor coordonator al secţiei de atletism de la CS Universitatea Craiova.

Ceici şi soţii Sorescu,
o constantă pe podium

Celălalt club craiovean prezent la Naţionale, CSM, a obţinut şapte medalii. Cosmin Sorescu a continuat în nota obişnuită, obţinând un nou titlu de campion la aruncarea ciocanului, singurul pentru clubul condus de Sorin Manda. Soţia lui Cosmin, Ileana, a cucerit medalia de argint la aruncarea discului, şi în cazul ei repetându-se istoria din anii trecuţi, adică a fost depăşită doar de Nicoleta Grasu.
Dănuţ Ceici, sportiv pregătit de Mihai Chelariu, a revenit din Capitală cu două medalii, ambele de argint, la 100 şi 200 m. Tot argint a obţinut şi Andrei Ştefana, alergător aflat în dublă legitimare cu Steaua, dar la 3.000 m obstacole. Ştefana a alergat şi la 5.000 de metri, cucerind bronzul. În această probă, alt reprezentant al CSM Craiova, Marius Buşcă, a ocupat locul patru. Marius a urcat şi el pe podium, dar la 10.000 m, unde a obţinut medalia de argint.
Şi alţi atleţi olteni au urcat pe podium la Campionatul Naţional, după cum urmează: severineanca Ancuţa Bobocel – aur la 5.000 m, Andrei Toader (CS Chimia Râmnicu Vâlcea) – bronz la aruncarea greutăţii şi ştafeta masculină (Marius Şerban, Pavel Nichituş, Cornel Glişcă, Marian Glişcă) de la CSM Slatina – argint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS