Acasă Sport Fotbal – FC Universitatea ar putea fi din nou dezafiliată

Fotbal – FC Universitatea ar putea fi din nou dezafiliată

Federaţia Română de Fotbal a emis un comunicat prin care explică faptul că în motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind decizia de respingere a cererii clubului FC Universitatea Craiova de a declara nelegale prevederile articolul 36.17 din Regulamentul FRF, privind Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal, se precizează în mod clar că prevederile referitoare la recursul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) sunt în concordanţă cu Constituţia României şi cu legile în vigoare. Astfel, forul condus de Mircea Sandu îşi exprimă încrederea că, în toamnă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va valida excluderea din competiţii a FC Universitatea, deşi Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a dat dreptate lui Adrian Mititelu. În aceste condiţii, echipa FC Universitatea ar reveni la statutul de membru dezafiliat, chiar dacă echipa ar fi înscrisă în Liga a II-a în vara aceasta, în baza ultimei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Iată cum „sună“ comunicatul FRF: „Înalta Curte de Casație și Justiție, în motivarea ce însoțește decizia de respingere a cererii SC Fotbal Club U Craiova SA (ÎN INSOLVENȚĂ) de a declara nelegale prevederile articolul 36.17 din Regulamentul FRF privind Statutul și Transferul Jucătorului de Fotbal (dosarul nr. 4186/2/2012), precizează în mod clar că prevederile referitoare la recursul la TAS sunt în concordanță cu Constituția României și cu legile în vigoare.
În mod specific, ÎCCJ spune că ‘este neîntemeiat a se susține că recursul la TAS ca instanță de soluționare a unei dispute reprezintă o vătămare a liberului acces la justiție’. ÎCCJ precizează că instituirea instanțelor arbitrale în domeniul sportului, similar cu instituirea altor tipuri de instanțe arbitrale (de exemplu, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României) se află în concordanță cu prevederile Codului de Procedură Civilă, iar ‘apelul voluntar la o instanță arbitrală (…) în detrimentul justiției etatizate nu vatămă dreptul de liber acces la justiție’.
ÎCCJ notează că, după epuizarea instanțelor arbitrale, orice participant la litigiile FRF care a parcurs toate căile de atac ‘are în final garantat accesul la o justiție care funcționează în baza legii, este independentă și supusă doar legii, respectiv justiția elvețiană, care se realizează prin Tribunalul federal și prin celelalte autorități judiciare’.
Reamintim că SC Fotbal Club U Craiova SA s-a angajat în mod voluntar (așa cum subliniază și ÎCCJ în motivarea sa) să respecte prevederile regulamentare referitoare la recunoașterea comisiilor cu atribuții jurisdicționale din cadrul FIFA, UEFA și FRF, precum și jurisdicția Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne. În acest context, este evident că recursul clubului condus de domnul Adrian Mititelu la altă instanţă decât Tribunalul de la Lausanne apare ca o încălcare flagrantă a normelor în comun agreate de membrii Federaţiei, iar sancţiunea pentru această încălcare este şi ea expres stipulată în cadrul art. 18 alin. (1) lit. b) din Statut: excluderea.
FRF va continua demersurile legale pentru a demonstra că decizia de excludere a SC Fotbal Club U Craiova SA a fost luată în conformitate cu Statutul FRF și are încredere că ÎCCJ va valida această decizie în această toamnă“.

De copil i-a plăcut sportul, iar jocurile preferate sunt baschetul şi fotbalul, pe care le-a practicat cu o mică „tentă” de performanță. Este o persoană spontană care doreşte să înveţe în permanență lucruri noi.
Exit mobile version