10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportÎncurcate sunt căile Ligii a II-a

Încurcate sunt căile Ligii a II-a

Fotbal Club U Craiova SA, societatea dezafiliată de FRF pe 20 iulie 2011, se află în faliment, pe rolul Tribunalului Braşov. În luna octombrie 2013, se vor soluţiona contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor. După cum se ştie, în 2012, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a anulat decizia de excludere provizorie luată de Comitetul Executiv (CEx) al FRF pe 20 iulie 2011 şi a suspendat până la finalizarea litigiului hotărârea de validare a deciziei CEx de către Adunarea Generală (AG) a FRF din 14 mai 2012. Litigiul privind excluderea se judecă încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), având ca termen 11 septembrie 2013.
Până la un verdict final privind excluderea, Fotbal Club U Craiova SA poate solicita înscrierea în Liga a II-a, dacă respectă regulamentele FRF. Este vorba de art. 39 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) privitor la înscrierea şi condiţiile de participare. Printre altele, trebuie să deţină în proprietate sau chirie un stadion omologat FRF, să participe în competiţii cu numărul de echipe de juniori stabilit de regulament, să facă dovada că are asigurate sursele de finanţare pentru participarea în competiţia la care se înscrie. Foarte important este un aspect: clubul „trebuie să confirme, în scris, că atât clubul, cât şi jucătorii şi oficialii săi sunt de acord să respecte statutul, regulamentele şi deciziile FRF, FIFA şi UEFA, precum şi jurisdicţia şi deciziile emise de Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) de la Lausanne“. De asemenea, clubul trebuie „să nu aibă debite neachitate faţă de FRF/LPF şi/sau faţă de alte cluburi, jucători, antrenori sau agenţi de jucători, cele din urmă fiind constatate de hotărâri definitive şi irevocabile“.
După cum se ştie, Comisia Naţională de Soluţionare a Litigiilor (CNSL) şi Comisia de Recurs (CR) de pe lângă FRF a obligat Fotbal Club U Craiova SA să plătească despăgubiri de 7.000.000 de euro lui Victor Piţurcă, pentru că i-a desfăcut unilateral contractul de muncă. Hotărârea a fost atacată cu acţiune în anulare la CAB, iar deznodământul este foarte aproape, după ce ÎCCJ a respins pe linie toate excepţiile de nelegalitate invocate de club privind regulamentele sportive, aşa după cum am arătat mai sus. În plus, la masa credală în falimentul clubului îşi cer drepturile mai mulţi foşti fotbalişti şi antrenori aflaţi sub contract, printre ei numărându-se Valentin Badea, Olivian Surugiu, Dragoş Firţulescu, Ovidiu Dănănae, Laurenţiu Reghecampf, Marc Zoro, Raul Wendel.

Mititelu, suporter la propria firmă

În paralel cu Fotbal Club U Craiova SA, societatea falimentară dezafiliată de FRF în 2011, Adrian Mititelu a creat recent o altă firmă: U Craiova SA. Iniţial, structura acţionariatului era următoarea: Comunitatea Investitorilor UCV SRL – 31,25% (reprezentată de Claudiu Mititelu), Asociaţia Comunitatea Suporterilor FC Universitatea Craiova – 26,6% (reprezentată de Adrian Mititelu), Liana-Gabriela Mititelu (fiica lui Mititelul) – 20%, Gigi-Adrian Mititelu (fiul lui Mititelu) – 21,7%. La rândul ei, Comunitatea Investitorilor UCV SRL este patronată de Liana-Gabriela Mititelu (95%) şi Claudiu Mititelu (5%). Peste câteva zile, Adrian Mititelu s-a răzgândit şi a schimbat compoziţia societăţii. În noua formulă, societatea este patronată de Comunitatea Investitorilor UCV SRL – 72,9% (Claudiu Mititelu), Asociaţia Comunitatea Suporterilor FC Universitatea Craiova – 26,6% (Adrian Mititelu) şi Claudiu Mititelu – 0,46%. Interesantă este promisiunea lui Adrian Mititelu privind deschiderea clubului către suporteri.
Asociaţia Comunitatea Suporterilor Universitatea Craiova a fost rebotezată dintr-o mai veche entitate înfiinţată de Mititelu în urmă cu câţiva ani. Pe lângă familia Mititelu, din asociaţie mai fac parte Claudiu Baca, Mircea Moise şi Mihai Zanfirache („Calu“), Consiliul Director fiind prezidat de Adrian Mititelu. Suporterii sunt chemaţi să intre în această asociaţie contra unei „taxe simbolice“. Să vedem însă ce a spus Mititelu ieri, la conferinţa de prezentare a noii structuri a clubului. „Paralel cu Fotbal Club U Craiova SA (societatea mamă) am creat o societate comercială (U Craiova SA) care va avea rolul să finanţeze clubul Universitatea Craiova. Această societate este nouă, curată“, a explicat Mititelu. Totuşi, în campionat se va înscrie Fotbal Club U Craiova SA, care „este aptă să se înscrie în competiţie“. Este evident că U Craiova SA nu poate cere să se înscrie în Liga a II-a: nu are Certificat de Identitate Sportivă (CIS); nu este firma dezafiliată şi care prin decizia instanţei poate reveni în campionat. U Craiova SA este doar o societate de finanţare (după cum spune patronul), nu clubul propriu-zis, controlat de familia Mititelu. Atunci, ce club cedează suporterilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS