16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAmsterdam Arena, pregătită de sărbătoare

Amsterdam Arena, pregătită de sărbătoare

Stadionul olandezilor de la Ajax va găzdui astăzi finala Ligii Europa, pentru trofeu luptând Chelsea Londra şi Benfica Lisabona

Spectacolul fotbalistic oferit de toate participantele Ligii Europa se apropie de sfârşit, ultimul act, programat astăzi, de la ora 21.45 (Pro TV, Digi Sport 1), anunţându-se extrem de disputat, pentru mult râvnitul trofeu luptându-se Chelsea Londra şi Benfica Lisabona.
Gruparea britanică intenţionează să devină a doua formaţie care câştigă două cupe europene în ani consecutivi, după succesul din sezonul trecut din Liga Campionilor. Prima performeră în acest sens este FC Porto, cu victorii în 2003 şi 2004. În drumul spre trofeul Ligii Campionilor, londonezii au trecut şi prin Lisabona, Chelsea eliminând-o în sferturi chiar pe Benfica după o dublă victorie, 1-0 şi 2-1.
„Dacă ne dăruim şi arătăm calitate, cu siguranţă vom câştiga. Sunt fericit pentru jucători, pentru toată lumea de aici. Pentru club este o oportunitate. Ştim că va fi greu pentru că Benfica este o echipă foarte, foarte periculoasă. Cred că întotdeauna e bine să joci împotriva celor mai bune echipe, împotriva antrenorilor de top. Vom vedea. Sper că vom juca bine“, a declarat antrenorul lui Chelsea, Rafa Benitez.
Tehnicianul albaştrilor a mai declarat că este foarte posibil ca prima garnitură pe care o va alinia să nu-i prevadă pe „veteranii“ John Terry şi Frank Lampard printre titulari. În privinţa lui Terry, lucrurile sunt complicate şi din punct de vedere medical, căpitanul echipei s-a accidentat în meciul din ultima etapă, cu Aston Villa, câştigat cu 2-1, şi urma să fie supus unui RMN chiar înainte de plecarea la Amsterdam. „Sunt îngrijorat pentru el pentru că ştiu cât de afectat a fost când a ratat finala Ligii Campionilor de anul trecut“, a spus Frank Lampard.
Rafa Benitez nu este agreat deloc de suporterii lui Chelsea şi nici de unii dintre jucători, care nu se feresc deloc să vorbească despre posibilitatea ca Jose Mourinho să revină la echipa patronată de Roman Abramovici. „Cred că ar fi un lucru extraordinar, realmente. Pentru club ar fi o lovitură fantastică. Este un antrenor de mare succes, poate cel mai mare, și orice club din lume ar fi fericit să-l aibă alături“, a spus Frank Lampard, ale cărui vorbe au fost întărite și de John Obi Mikel: „Mourinho este cel care m-a adus la Chelsea și îi voi fi mereu recunoscător pentru asta. Este un om absolut special atât pe teren, cât și în afara lui și știe să-și asculte și să-și apropie jucătorii ca nimeni altul“.
În tabăra lui Chelsea se regăseşte şi un fost jucător al Benficăi, fundaşul David Luiz. Brazilianul a evoluat pentru „vulturi“ timp de patru ani, între 2007 şi 2010, şi îşi aminteşte cu plăcere despre acea perioadă. „Dacă fotbalul ar fi o chestiune legată strict de pasiune, nu aş fi plecat niciodată de la Benfica. Toată lumea ştie că Benfica va rămâne mereu în inima mea. Dar când va începe meciul, o să uit totul. După meci, vom fi prieteni din nou“, a declarat David Luiz, pentru uefa.com. Transferul jucătorului cariocas de la Benfica la Chelsea i-a scos 30 de milioane de euro din buzunar lui Roman Abramovici.

„Vulturii“ vor să rupă blestemul

De partea cealaltă a „baricadei“, antrenorul portughezilor de la Benfica, Jorge Jesus, a declarat că jucătorii săi au reuşit o performanţă istorică numai prin faptul că vor juca finala Ligii Europa, punctând că el crede foarte mult în câştigarea trofeului. „De foarte mult timp, Benfica nu a atins finala. Pentru mine şi pentru jucători, această finală este rodul a patru ani de ameliorare constantă. Cu toţii credem că putem mai mult decât să jucăm această finală. Am analizat foarte bine adversarul, îi ştim punctele tari, ştim şi ce îl doare, şi am pregătit bine acest meci. Sper ca jucătorii mei să nu fie copleşiţi de miza jocului şi să lupte pentru fiecare minge foarte bine. Suntem capabili să cucerim acest trofeu“, a spus antrenorul lusitanilor, Jorge Jesus.
Benfica va trebui să-i facă față lui Chelsea în finala Ligii Europa, dar şi unui blestem de jumătate de secol, care îi aparţine lui Bela Guttman, antrenorul care a adus în vitrina clubului portughez singurele două Cupe ale Campionilor din istoria grupării, notează digisport.ro. Tehnicianul ungur, care l-a descoperit pe celebrul Eusebio în Mozambic şi îl adusese în echipa „vulturilor“, a câştigat primul trofeu suprem în 1961, învingând-o pe Barcelona în finală cu 3-2. Un an mai târziu, trupa lui Guttman a repetat isprava, impunându-se cu 5-3 în faţa lui Real Madrid în finala Cupei Campionilor. Apoi, antrenorul maghiar a cerut o mărire de salariu, lucru pe care şefii clubului lusitan l-au refuzat. Cu orgoliul rănit, Guttman a plecat de la Lisabona, nu înainte de a lansa o imprecaţie care i-a urmărit pe „vulturi“ până astăzi: „Nici în o sută de ani Benfica nu va mai câştiga un trofeu european dacă plec eu“. Au trecut 51 de ani de atunci, iar Benfica nu a mai câştigat un trofeu continental, deşi a mai jucat în şase finale! Le-a pierdut pe toate, pe unele chiar inexplicabil, lucru care i-a băgat în sperieţi pe portughezi. În 1963, după ce a trecut în semifinale de Feyenoord, Benfica se afla din nou în ultimul act al Cupei Campionilor. Trupa lui Eusebio a pierdut cu 2-1 în faţa lui AC Milan, care câştiga astfel primul său trofeu în Europa. În 1965, scenariul s-a repetat. Benfica a ajuns din nou în finala Cupei Campionilor. Adversar îi era, de data asta, Interul lui Helenio Herrera, care s-a impus cu 1-0. În 1968, din nou. Manchester United, cu George Best la apogeul carierei, a fost cea care a câştigat finala cu „vulturii“ lui Eusebio, după prelungiri. A urmat finala Cupei UEFA, în 1983, pierdută în faţa lui Anderlecht. Apoi, iar în Cupa Campionilor, în 1988, pierdută în faţa lui PSV, la penaltiuri. În 1990, înaintea unei noi finale a Cupei Campionilor, împotriva lui AC Milan, o delegaţie a Benficăi, în frunte cu Eusebio, depunea coroane de flori la mormântul lui Bela Guttman din Viena.
„Ridică-ne blestemul. Iartă-ne, Bela!“, i-au spus „vulturii“ atunci, dar degeaba. Benfica a pierdut şi a şasea finală, cu 1-0 în faţa „diavolului milanez“.
Acum, Benfica va da piept în finala Europa League, la 50 de ani distanţă de la prima finală intrată sub „incidenţa“ blestemului, cu Chelsea, şi portughezii speră să fi fost iertaţi de Bela Guttman că nu l-au apreciat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS