17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportÎncepe Cupa României

Începe Cupa României

Sala Polivalentă din Craiova va găzdui în acest sfârşit de săptămână un regal de volei. Opt dintre cele mai valoroase echipe din ţară vor lupta pentru Cupa României (masculin şi feminin).

Sala Polivalentă din Craiova atrage ca un magnet competiţiile organizate de diferite federaţii sportive. După ce Federaţia Română de Handbal a adus în Bănie trei turnee internaţionale, în acest sfârşit de săptămână Federaţia Română de Volei va organiza tot aici Final Four-ul Cupei României, masculin şi feminin. Din păcate, echipele de la SCM-U Craiova nu au ajuns în fazele superioare ale acestei competiţii, dar spectatorii pot vedea la lucru cele mai importante echipe din voleiul românesc.
La feminin vor lupta pentru trofeu echipele Ştiinţa Bacău, proaspătă campioană, CSM Bucureşti, CSV Tomis Constanţa şi Dinamo Bucureşti, iar la masculin se vor înfrunta campioana CVM Tomis Constanţa, Remat Zalău, Unirea Dej şi Dinamo Bucureşti. Astăzi, de la orele 16.00 şi 18.00, vor fi semifinalele la masculin, Dinamo – Zalău şi Constanţa – Dej, iar mâine, de la ora 14.00, se va juca finala. La feminin, sâmbătă, de la 16.00 şi 18.00, se vor juca semifinalele, iar duminică, de la ora 14.00, finala.
La masculin, favorită pare echipa din Constanţa, proaspătă campioană şi totodată o specialistă a Cupei României. Dobrogenii au reuşit să câştige în deceniul trecut şase trofee consecutiv, în perioada 2005-2010. În 2011, s-a impus Dinamo Bucureşti, iar anul trecut, Remat Zalău.
Constănţenii revin în Bănie după 11 zile de când au cucerit titlul de campioni, învingând în finală pe SCM-U Craiova.
La feminin, Ştiinţa Bacău, echipă din care face parte şi craioveanca Denisa Rogojinaru, este pe val după câştigarea titlului de campioană, dar şi Dinamo poate emite pretenţii la Cupă.

Miză dubla: trofeul
şi cupele europene

Cu o zi înainte de debutul turneului, doi dintre oamenii de volei din Bănie, Dan Pascu, antrenorul echipei masculine SCM-U, proaspăt vicecampioană, şi Nicu Braun, fost căpitan al echipei Universitatea, în prezent consilier la DJST Dolj, au vorbit despre evenimentul care debutează astăzi.
„Vor fi jocuri de mare spectacol, îndârjite, pentru că există motivaţie dublă, câştigarea trofeului şi participarea într-o cupă europeană. La fete sunt primele patru echipe din campionat, iar la băieţi, din păcate, noi nu participăm la acest turneu final pentru că într-o dispută cu Dejul nu ne-am calificat la un set. Lumea va avea posibilitatea să vadă componenţi ai loturilor naţionale, echipe care ne vor reprezenta în cupele europene“, a spus Pascu.

Nicu Braun a vorbit despre anii de glorie

Nicu Braun şi-a amintit despre vremurile de glorie ale voleiului masculin: „Am practicat vreo 18 ani voleiul, am jucat doar la Universitatea Craiova şi 17 ani am fost căpitan de echipă. Am avut avantajul că voleiul românesc era foarte bine clasat în Europa. Dinamo câştiga Cupa Campionilor Europeni, Steaua juca finala Cupei Cupelor şi erau cele patru mari echipe ale României: Dinamo, Steaua, Baia Mare şi Craiova. Timp de zece ani doar cele patru echipe au jucat la turneul final. Mi-aduc aminte cu nostalgie de un turneu la Craiova în ‘79. În meciul cu Steaua, la 9-1 pentru ei, Pascu a început să servească şi în final i-am bătut cu 3-0. A doua zi am bătut Baia Mare cu 3-0, cu un set la 0. Erau 3.000 de oameni în sală şi 10.000 afară, nici la fotbal nu era aşa. Toată lumea spera să batem şi pe Dinamo, dar ne-au bătut de nu ne-am văzut. Am luat locul doi, eram fericiţi că am bătut pe Steaua“.
Preţul biletelor este de cinci lei pe zi, iar copiii sub 14 ani au intrarea liberă. Aurelia Filip, directorul Sălii Polivalente, aşteaptă craiovenii în număr mare la meciuri: „Invit copiii, profesorii de sport cu elevii să vadă un turneu frumos. Sper să fim gazde bune, pentru că noi ne-am străduit să punem totul la punct“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS