10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportGladiatorul Torcea, pregătit să-şi apere titlul de Masters

Gladiatorul Torcea, pregătit să-şi apere titlul de Masters

Multiplul campion naţional la culturism a început pregătirile pentru CN de Masters, unde nu concepe să nu-şi păstreze supremaţia

Costel Torcea se ţine de promisiuni, are 48 de ani, dar nu concepe să renunţe la sportul de înaltă performanţă, mentalitatea de învingător neavând cum să dispară când ai un palmares precum cel care conduce clubul Gladiator Gym. Noul an înseamnă noi provocări pentru marele culturist al ţării, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor, meserie pe care o venerează. „În primul rând, sunt bucuros că va intra în competiţie campionul nostru, Andrei Alexandrescu, care vine după o pauză destul de lungă, forţată de o accidentare. În ceea ce mă priveşte, în luna mai voi merge să-mi apăr titlul de campion naţional la Masters. Am fost informat de conducerea federaţiei că urmează Campionatul Balcanic. Aşa cum este normal, ca orice campion, ar trebui să particip şi la această competiţie. Ar fi o provocare mare pentru mine, dar, sincer, în momentul acesta nu sunt hotărât să merg. La Masters, mă voi duce cu siguraţă“, a spus Costel Torcea, pentru GdS. „Sigur că mai avem sportivi care vor participa în competiţii. La Campionatul de Masters feminin va participa şi Mihaela Pasăre, iar, în toamnă, va intra Andrei Alexandrescu, campionul absolut al României din anul 2011. Şi mai am doi potenţiali participanţi. Sper să fie serioşi, să meargă până la capăt, dar voi vorbi la momentul potrivit despre ei“, a completat culturistul craiovean, care în 2012 şi-a adjudecat argintul la CN de Seniori de la Reghin, depăşind mulţi sportivi tineri, de până în 30 de ani, o adevărată performanţă.

Banii, o problemă

Întrebat ce l-ar împiedica să participe la Campionatul Balcanic, Costel Torcea a explicat că marea problemă este legată de partea financiară, nicidecum de pregătirea fizică, mărturisind însă că va face tot posibilul să fie prezent pe scenă şi, bineînţeles, să urce pe podium. „După cum se ştie, nu-mi place să mă vait. Niciodată nu am spus prin ce greutăţi trecem noi, sportivii, în general, indiferent de disciplină, în privinţa laturii financiare. Să nu creadă cititorii dumneavoastră că celelalte discipline sportive nu se confruntă cu aceleaşi greutăţi ca şi noi, cei din culturism. Ăsta este singurul motiv care mă va determina să nu merg la Campionatul Balcanic. Sunt costuri ridicate. În rest, sunt pregătit să urc pe scenă. Sunt la o vârstă la care pot să suport înfrângerea cu fruntea sus, dar nu mi-o doresc. Eu vreau ca Gladiator Gym să aducă minimum trei medalii frumoase, strălucitoare, anul acesta“, a punctat Torcea.

Bucuros că Firică
şi-a reluat pregătirile

Una dintre marile bucurii ale lui Costel Torcea din acest început de an este faptul că elevul său, Cristian Firică, şi-a reluat pregătirile după accidentarea suferită în iarna lui 2010. Firică, campionul campionilor la categoria 80 de kilograme în 2008 şi 2009, a fost diagnosticat cu fisură musculară la bicepsul drept, iar revenirea la forma care l-a consacrat va fi foarte dificilă şi de lungă durată, consideră Costel Torcea. „Cristi a fost ghinionistul ghinioniştilor. Dintre toţi campionii pe care i-am scos, el cred că a avut cea mai mare neşansă. După ce doi ani a dominat culturismul din România, fiind dublu campion naţional la simplu, dar şi la perechi, datorită dorinţei lui de a merge mai sus, a făcut o greşeală care i-a schimbat viaţa. În iarna din 2010, a intervenit o accidentare pe care nu mi-am putut-o imagina. A fost ceva minor, la o încălzire, la o joacă aş putea spune, care l-a scos din circuit. Acum este refăcut, dar fizic. Sper ca Firică să se refacă şi psihic, iar noi, cei din anturajul lui, facem eforturi foarte mari ca să poată să revină acolo unde îi este locul. Nu ştiu în cât timp ar putea reveni la forma care l-a consacrat, e o întrebare grea. Aş prefera să nu citească articolul (râde – n.r.). Eu cred că în doi ani“, a spus antrenorul şi totodată conducătorul CS Gladiator Gym. „În ultima perioadă, mai mulţi tineri şi-au exprimat dorinţa să facă antrenament cu mine personal, iar eu nu i-am refuzat, pentru că asta e meseria mea. În prezent, ei au dorinţa să facă o pregătire bună, să arate bine, dar pe parcurs poate îşi vor schimba optica. Sper ca, uşor-uşor, să-şi dea seama singuri că au calităţi şi pot face performanţă“, a completat Torcea.

Nu dă treningul
pe costum

Culturismul românesc se pregăteşte de alegeri, după ce Cristian Mihăilescu a demisionat din funcţia de preşedinte. Costel Torcea, membru în Comitetul Executiv, a fost rugat de apropiaţi şi de ceilalţi membri din federaţie să intre în structura forului, eventual să-l conducă. Răspunsul lui Torcea a fost simplu şi cât se poate de clar: nu renunţă la viaţa de sportiv şi cea de antrenorat pentru munca de birou. „Într-adevăr, este o situaţie nefericită la noi, la FR de Culturism, pentru că actualul preşedinte, Cristian Mihăilescu, care este o legendă vie a acestui sport în România, dar şi pe plan mondial, şi-a dat demisia. Referitor la oferta primită, simt că eu nu sunt făcut să intru în costum şi să stau la o masă la un concurs. Mă simt bine doar în trening, alături de sportivii mei, şi, de ce nu, pe scenă, pentru că mă mai ţin curelele“, a spus culturistul craiovean. „Insistenţe din partea celor din ţară, să mi se scuze lipsa de modestie, au început să fie din ce în ce mai multe. Sunt oameni care mi-au propus să ocup un post foarte important în federaţie. Chiar şi în această săptămână am avut o convorbire telefonică cu un om influent al Biroului Federal pe această temă. Nu pot să-mi părăsesc campionii, pentru că ne aşteaptă câteva provocări frumoase. Ocupând o funcţie atât de înaltă înseamnă să-mi neglijez elevii şi nu se va întâmpla acest lucru, pentru că acest club, CS Gladiator Gym, are un potenţial uriaş şi va mai da mulţi campioni“, a încheiat Costel Torcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS