16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAlexandra Marinescu continuă drumul spre Formula 1

Alexandra Marinescu continuă drumul spre Formula 1

Craioveanca Alexandra Marinescu debutează astăzi în seria mondială de karting, la juniori, competiţie dominată de băieţi. Olteanca va concura sezonul acesta cu echipa lui Danilo Rossi, de cinci ori campion mondial de karting.

Alexandra Marinescu, o puştoaică de 13 ani din Craiova, a reuşit să transforme în realitate ceea ce alţi copii fac doar în joacă.
Este pilot de curse, unul talentat, iar specialiştii i-au dat speranţe că va ajunge acolo unde visează, în Formula 1. A început să practice kartingul în 2009, a progresat rapid, iar anul trecut a obţinut titlul de vicecampioană naţională la categoria Mini într-un campionat în care a avut adversari numai băieţi.
Văzându-i pasiunea pentru sportul cu motor, părinţii au făcut eforturi financiare şi au dus-o pe Alexandra să participe la competiţii importante din Europa pentru a lua contact cu profesionişti care să o ajute să progreseze. În 2012, sportiva a luat o pauză forţată din competiţiile oficiale internaţionale, după ce Comisia de Karting a Federaţiei Internaţionale de Automobilism a interzis copiilor sub 13 ani să participe în competiţii internaţionale. Pentru a fi „în priză“ şi a se obişnui cu kartul de la categoria superioară de vârstă, KF junior, a participat, alături de echipe consacrate din Europa, la antrenamente în Germania şi Italia. A fost remarcată repede de celebrul Danilo Rossi, de cinci ori campion mondial de karting, care a cooptat-o în echipa sa. Astăzi, Alexandra va debuta în WSK Master – Campionatul Mondial, pe circuitul de la La Conca (Italia). Trecerea la un kart nou nu este uşoară, dar craioveanca speră să se descurce, iar finalul sezonului să o găsească în primii 15 sportivi din circuit. „La prima etapă participă 70 de piloţi din peste 25 de ţări. Va fi primul meu contact cu această categorie, voi întâlni adversari mult mai experimentaţi. Un prim obiectiv va fi calificarea în finală, adică în primele 34 de locuri. Pe parcurs, vom ridica ştacheta, iar sfârşitul anului sper să mă găsească în primii 15 la nivel mondial“, a spus Alexandra pentru GdS, înainte de a pleca în Italia. Cu doar o săptămână înainte de debutul oficial la KF junior, craioveanca fusese la La Conca, unde a participat la testele colective.

Are nevoie de sponsori

Deşi pare o joacă de copii, kartingul este un sport care dacă îl faci profesionist mănâncă mari resurse financiare. Deoarece cred în visul Alexandrei, părinţii ei au făcut mereu tot posibilul să-i asigure ceea ce are nevoie pentru a face performanţă. Numai că la KF junior cheltuielile sunt mult mai mari ca la Mini, chiar ca la Formula 2, conform spuselor tatălui fetei, George Marinescu, iar Alexandra are nevoie de susţinerea unor sponsori pentru a face un sezon ca la carte. „Până acum, ne-am descurcat, dar acum ca să facem treabă şi să nu mergem doar în plimbare avem nevoie de sprijin financiar, iar firmele pot să ni-l ofere. Orice firmă care are profit poate, conform Legii sponsorizării, sponsoriza cu până la 20 la sută din valoarea impozitului pe profit sau maximum trei la mie din cifra de afaceri. Sunt bani care oricum îi plătesc către stat. Dacă o vor sponsoriza pe Alexandra, vor beneficia de publicitate pe kartul şi combinezonul de concurs. Avem nevoie de 80.000-100.000 de euro pe an, pentru cele 20 de curse pe care ar trebui să le facă. Noi am putea să o sprijinim pe fiica noastră cu maximum 40.000 de euro, dar mai mult nu avem de unde. Am mers la firme deja, câteva mi-au făcut promisiuni, alţii sunt reticenţi, fie din necunoştinţă de cauză, fie din comoditate“, a spus tatăl sportivei.
George Marinescu a mai precizat că banii sunt necesari pentru deplasări, mecanici, anvelope, benzină, uleiuri, piese de schimb etc. Dacă bugetul este mai mic, se vor face mai puţine curse şi antrenamente, iar şansele unui rezultat bun vor scădea considerabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS