15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Coşmarul Ungaria

Naţionala de handbal feminin a României a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European, fiind depăşită clar de Ungaria, formaţie care mereu le-a pus probleme tricolorelor

Echipa de handbal feminin a României a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European din Serbia, după ce a fost învinsă marţi, la Novi Sad, de Ungaria, scor 25-19 (14-12), într-un meci decisiv.
Înfrângerea cu Ungaria nu doar că a anulat orice şansă la semifinale pentru România, dar a stabilit şi semifinalistele din grupă, adică Muntenegru şi Ungaria, ambele cu câte şase puncte, înaintea ultimului meci din această fază. Toate celelalte patru echipe au câte trei puncte şi nu pot face mai mult de cinci puncte în ultima etapă. România va mai juca un singur meci, astăzi, cu Germania (ora 19.15, TVR 2), care va stabili dacă vom juca pentru locurile 5-6.

Tadici: Să lăsăm
capul jos

Selecţionerul Gheorghe Tadici a oferit explicaţii despre înfrângerea cu Ungaria. „Trebuie să lăsăm iar capul jos şi să muncim. E greu să câştigi un meci când ai 16 ratări de pe semicerc şi nouă pase la intercepţie. Au mai fost două mingi scăpate în aut. Am băgat şi rezervele, am mizat pe faptul că Geiger va veni odihnită, dar degeaba. Ungaria a făcut un meci foarte bun, le-a ieşit totul. Au jucat excelent pe extreme, pe pivot. Noi am jucat doar vreo 25 de minute. Am ajuns între marile puteri cu multă pregătire, muncind“, a spus selecţionerul, citat de gsp.ro. Extrema dreaptă Adriana Nechita, născută în oraşul doljean Băileşti, şi-a cerut scuze pentru jocul slab: „Este o înfrângere dureroasă, ne pare rău pentru jocul slab. Mai avem un meci contra Germaniei. Ne gândim la el şi vrem să-l câştigăm“. Pentru România au marcat: Neagu – 6 goluri, Nechita – 6, Stanca – 3, Geiger – 1, Dincă – 1, Meiroşu – 1, Brădeanu – 1, iar pentru Ungaria au punctat: Verten – 7 goluri, Gorbicz – 6, Kovacsicz – 4, Szucsanszki – 3, Szamoransky – 2, Triscsuk – 1, Kovacsics – 1 şi Klivinyi – 1.
Un grup înfocat de suporteri din Craiova a înfruntat vremea vitregă şi a ajuns la meci la Novi Sad, dar românii au fost dominaţi vocal de suporterii maghiari, mult mai numeroşi.
Rezultatele obţinute de tricolore la CE din Serbia până în prezent: 21-21 cu Rusia, 22-19 cu Islanda şi 20-23 cu Muntenegru (grupa preliminară D), 31-26 cu Spania şi 19-25 cu Ungaria (grupa principală II). Partidele din grupele principale se încheie în aceeaşi zi, în ambele grupe, iar primele două clasate vor juca ulterior în semifinale, în 15 decembrie. Prima calificată în semifinale este Norvegia. Finalele pentru medalii vor avea loc în 16 decembrie, ultima zi a CE din Serbia.

Huţupan: Ungaria
ne-a surprins,
dar are acelaşi joc
de când evoluam eu

Luminiţa Huţupan, una dintre cele mai bune handbaliste din România din ultimii ani, susţine că multe dintre fetele lui Tadici au dus greul la Vârşeţ şi Novi Sad, iar în fața Ungariei nu au mai avut prospețimea necesară pentru a învinge. „Îmi pare foarte rău că am pierdut în fața Ungariei. Era greu să câştigăm, pentru că nu am avut forţă. Brădeanu a fost epuizată, după ce a jucat în toate meciurile. Mi-a plăcut Cristina Neagu, însă doar în prima repriză. Jocul pe extreme nu a funcţionat nici el. Din păcate, n-am reuşit să le surprindem, deşi Ungaria are acelaşi joc de când evoluam eu“, a spus Huţupan, pentru digisport.ro. Fostul portar al României spune că problemele au apărut pentru echipa noastră după ce Anita Gorbicz a fost introdusă pe teren. „Huţu“ avertizează că România va avea un meci greu şi în faţa Germaniei. „Germania are un joc colectiv foarte bun şi au o echipă disciplinată. Vom avea un meci greu. Această eliminare din lupta pentru medalii nu este un capăt de țară, avem nevoie de mai multă concentrare și de determinare pe faza de atac. Din păcate, visul nostru de a obține o medalie s-a spulberat, însă trebuie să terminăm turneul final cu frunte sus“, a încheiat Huțupan.

Ungaria, „bestia nera“
pentru românce

De-a lungul timpului, Ungaria a oprit mai mereu România în meciurile decisive. A făcut-o în 2000, la Europeanul găzduit chiar de ţara noastră, în semifinale (25-24), iar apoi la Olimpiada de la Beijing (34-30), în condiţiile în care România era creditată cu prima şansă la aurul olimpic! Marţi seară, a fost al treilea meci decisiv în care Ungaria a eliminat România în drumul spre semifinale. Singura dată când România a trecut de maghiare, într-un joc decisiv, a fost în semifinalele Modialului din 2005 (31-29).

Grupa principală II (Novi Sad)

1. Ungaria    4    3    0    1    107-99    6p
2. Muntenegru    4    3    0    1    101-100    6
3. Germania    4    1    1    2    94-93    3
4. Spania    4    1    1    2    105-108    3
5. Rusia    4    0    3    1    99-102    3
6. România    4    1    1    2    91-95    3
* primele două clasate se califică în semifinale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS