13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportScrimeri din opt ţări se duelează în Bănie

Scrimeri din opt ţări se duelează în Bănie

Organizatorii competiţiei internaţionale de scrimă dotate cu trofeul „Alfredo Bachelli“, CS Universitatea Craiova şi LPS „Petrache Trişcu“, speră că oaspeţii care vor veni de pe două continente se vor simţi bine în Bănie. Turneul se desfăşoară duminică, la sala de scrimă din incinta LPS „Petrache Trişcu“, iar intrarea va fi liberă.

Aproximativ 100 de spadasini din opt ţări se vor duela duminică la Craiova în cadrul ediţiei a doua a competiţiei dotate cu trofeul „Alfredo Bachelli“ (ediţia a doua). Evenimentul, care se va desfăşura la sala de scrimă din incinta LPS „Petrache Trişcu“, este organizat de CS Universitatea Craiova în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“. Sunt aşteptaţi să sosească sportivi de pe două continente. Din Europa vor veni spadasini din Bulgaria, Polonia, Serbia, Croaţia, Grecia, Macedonia şi România, iar Africa va fi reprezentată de sportivi din Maroc. „Sunt cluburi din ţări în care noi am mers frecvent la concursuri şi cei de acolo ne tot întrebau când organizăm şi la Craiova o competiţie internaţională. Din Maroc va veni o delegaţie condusă de preşedintele Federaţiei de acolo care a fost elevul meu şi a mai venit în România“, a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, antrenorul emerit Dumitru Popescu, care alături de colegul său Mircea Alecu, de asemenea, antrenor emerit, se vor ocupa direct de organizare. Din Craiova vor participa spadasini de la cele trei cluburi, CS Universitatea, CSM şi LPS „Petrache Trişcu“. Concursul va începe la ora 9.00 şi va ţine până târziu.

Badea, susţinut
de sponsori

Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova, crede că clubul pe care-l conduce va trece cu brio testul organizării unei competiţii internaţionale. „Este un eveniment deosebit având în vedere amploarea competiţiei. Este un moment important pentru clubul Universitatea, un pas înainte pentru scrima din regiunea noastră. Avem parte de susţinerea LPS „Petrache Trişcu“ şi consider că această competiţie este un test pe care suntem siguri că-l vom trece cu onoare“. Badea a spus că a reuşit organizarea evenimentului cu ajutorul unor sponsori: „Nu este uşor să organizezi o competiţie din punct de vedere financiar. Am fost sprijiniţi de sponsori, am plătit cazarea pentru delegaţiile din străinătate, vom oferi trofee, plachete. Este adevărat că nu vor fi premii în bani, cei mai buni sportivi urmând a primi premii cu valoare sentimentală“.
Cătălin Brânduşoiu, directorul adjunct la LPS „Petrache Trişcu“, a spus că Trofeul Bachelli“ ar putea fi cu uşurinţă denumit Cupa Balcanică, având în vedere numărul mare de participanţi: „Prin numărul mare de participanţi, acest concurs ar putea putea purta numele de Campionat Balcanic sau Cupă Balcanică. Sperăm să fim partenerii clubului CS Universitatea Craiova la toate competiţiile internaţionale“.

Ar vrea Cupa Balcanică în Polivalentă

Conform spuselor organizatorilor, Trofeul „Alfredo Bachelli“ rezervat seniorilor este singura competiţie internaţională la această categorie de vârstă organizată în România, iar dacă lucrurile vor merge bine intenţionează ca la anul să organizeze o Cupă Balcanică, dar în Sala Polivalentă. „Confucius scria că: «O călătorie de o mie de leghe începe cu un singur pas». Noi am făcut primul pas, iar anul viitor am vrea să organizăm o Cupă Balcanică“, a spus Dumitru Popescu. Mircea Alecu a rămas surprins de numărul mare de participanţi:
„Iniţial, am vrut să ţinem în două zile competiţia, apoi ne-am răzgândit pentru o singură zi. Acum, uitându-ne peste lista de înscrieri, pot spune că va fi o zi aglomerată, iar logistic nu sunt aşa de multe piste. Dar ne vom descurca“.

Cine a fost Alfredo Bachelli

Alfredo Bachelli a fost un italian care în 1909 s-a stabilit în Craiova, iar doi ani mai târziu a tipărit cartea „Tratat teoretic şi practic de scrimă cu sabia“, care a devenit manualul de bază pentru toţi practicanţii scrimei. El este considerat părintele scrimei craiovene, desfăşurându-şi activitatea ca antrenor din 1910 până în 1967.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS