15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPerformanţă în condiţii improprii de antrenament

Performanţă în condiţii improprii de antrenament

Într-o sală de sport din cartierul craiovean Craioviţa Nouă îşi desfăşoară antrenamentele sute de practicanţi de judo, lupte şi karate de la cluburile din oraş. Saltelele vechi şi lipsa unor condiţii decente au provocat unora dintre sportivi eczeme. Ultima „victimă“ a fost judoka Diana Dobrin, de patru ori medaliată cu aur la Campionatul Naţional.

O clădire ce arată mai degrabă a garaj, căreia i se spune sală de sport, aflată în cartierul craiovean Craioviţa Nouă, adună zilnic sute de suflete. Sunt elevi care fac sport de performanţă, judo, lupte sau karate, şi care obţin medalii la mai toate competiţiile la care participă. Dovadă stă o vitrină cu trofee, improvizată la intrarea în clădire.
Aceste rezultate bune sunt obţinute în ciuda condiţiilor de pregătire improprii. Sala aparţine Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, saltelele sunt vechi şi deteriorate, nu există duşuri, iarna se face condens, iar vara este foarte cald. Acest mediu favorizează apariţia unor microbi, iar câţiva dintre sportivi s-au ales cu eczeme (boală de piele, acută sau cronică, caracterizată prin erupții, abcese, leziuni umede sau uscate, însoțite de mâncărimi intense – n.r.).
Diana Dobrin este una dintre cele mai mici practicante de judo din grupa antrenorului Mihai Voinea. Zilele trecute i-a apărut o eczemă pe frunte, lucru de care am fost anunţaţi de către tatăl fetei. Despre problema Dianei ştia şi antrenorul Voinea. „Aşa este, Diana a făcut o eczemă, dar nu este primul caz. A făcut cu ceva vreme în urmă şi Amalia Doană, care a mers la dermatologie şi a plătit mulți bani pe  consultaţie şi tratament, şi Theodora Călin. Sunt copii mulţi în sală, microbi, la noi la judo se freacă cu faţa de saltele când fac prizele. Am prezentat directorului liceului, Dănuţ Anghel, situaţia şi va trimite cât mai repede personal să dezinfecteze. Noi facem curăţenie cum putem, dar…“, a spus ieri antrenorul care scoate campioni pe bandă rulantă. Toate cele trei fete enumerate mai sus sunt campioane.

Anghel: Vom face dezinfecţie

Dănuţ Anghel, managerul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, a vorbit ieri despre istoricul sălii din Craioviţa Nouă: „Iniţial, acolo a fost o baracă ce servea ca oficiu de şantier, apoi cantină, iar din 1980 e sală de sport. Într-adevăr, saltelele sunt vechi. În ceea ce priveşte problema cu eczema, există posibilitatea să fi luat vreun copil ciupercă de la vreun concurs din ţară. Oricum, mâine la prima oră vom începe curăţenia, vom face dezinfecţie, iar copiii vor lua pauză câteva zile“.  

Se vor muta în sala nouă

Directorul LPS „Petrache Trişcu“ speră ca sportivii să se mute cât mai repede în noua sală, ce aparţine instituţiei pe care o conduce şi care a fost preluată de curând de la Colegiul „Ştefan Odobleja“. Sala se află în curtea fostului Grup Şcolar ICM 2, situat vizavi de LPS „Petrache Trişcu“. „Am rezolvat problema cu sala care ne aparţine şi acum acolo se fac lucrări. În funcţie de cât de repede sunt terminate, mutăm acolo saltelele nou-achiziţionate şi copiii. Vor avea condiţii bune de pregătire, aşa cum merită“, a precizat Anghel.

Şase medalii
la Ne Waza

Chiar dacă nu beneficiază de cele mai bune condiţii, sportivii de la „Trişcu“ şi CS Universitatea Craiova obţin medalii la mai toate competiţiile. La ultimul concurs la care au participat judoka lui Mihai Voinea, Campionatul Naţional de Ne Waza (luptă la sol) de la Bacău, au obţinut şase medalii, după cum urmează: Tania Ene (U15, categoria 40 kg, LPS ) – medalie de aur, Alexandra Ganea (U15, 40 kg, CS Universitatea) – bronz, Theodora Bleaju (U15, 48 kg, LPS) – bronz, Cleonia Râciu (U15, 57 kg, CS Universitatea) – bronz, Floriana Văcaru (U15, +57 kg, LPS-CS Universitatea) – bronz, Onisin Badea (U15, 66 kg, LPS) – bronz. Pe locul cinci s-au clasat Andreea Vrejoiu (U15, 48 kg, LPS) şi Gabriel Bucur (U11, +42 kg, LPS). La acelaşi concurs, doi sportivi de la Independenţa Calafat (profesor Alexandru Pop) au ieşit campioni naţionali. Este vorba despre Adrian Şulcă (U13, 46 kg) şi Ilaria Toma (U13, +44 kg). Aceasta din urmă a fost cooptată recent la Centrul Olimpic de la Cluj-Napoca. Al treilea sportiv de la Calafat prezent la Bacău, Mugurel Rova, s-a clasat pe locul 7 la U13, categoria 38 kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS