15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFetele cu mintea ascuţită

Fetele cu mintea ascuţită

Şahistele de la CSM Craiova au obţinut zece medalii la Campionatul Naţional pe echipe, unde au mers pe banii lor. Fetele au rezultate deosebite şi la învăţătură, unele dintre ele fiind olimpice la diferite materii.

După ce anul trecut obţinuseră nouă medalii la Campionatul Naţional pe echipe, anul acesta, şahistele de la CSM Craiova, pregătite de profesorul Adrian Georgescu, au ridicat ştacheta, revenind de la competiţia pe echipe de la Mamaia cu zece medalii, dintre care patru de aur, cinci de argint şi una de bronz, la diferite categorii de vârstă.
Cele mai mici dintre participante, cadetele (14 ani) au cucerit trei medalii de aur, la şah clasic, rapid şi blitz, echipa fiind alcătuită din Andreea Toba, Dina Gavrilescu şi Miruna Gabriela Davidescu. Mezina echipei, Miruna Davidescu, în vârstă de 12 ani, a obţinut 13,5 puncte din 14 posibile şi a declarat ieri că pentru ea a fost un concurs uşor: „Mie mi s-a părut uşor. A fost cel mai important rezultat al meu, trei medalii de aur, după ce în trecut am obţinut un titlu de campioană naţională şi un bronz la dezlegări. Practic şahul de aproape cinci ani“.
La categoria de vârstă junioare 2 (16 ani), echipa CSM Craiova a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la şah blitz, iar la clasic şi rapid oltencele s-au clasat pe locul doi.
La clasic, din echipă au făcut parte Georgiana Stanciu, Clara Ciocan şi Ştefania Biţică, iar la şah rapid şi blitz locul Georgianei Stanciu a fost luat de Andreea Cîrlig. „Cele două au făcut schimb, Stanciu a trecut la categoria 18 ani pentru cele două probe, iar Cîrlig la 16 ani, deoarece le permite vârsta şi regulamentul!“, a explicat ieri profesorul Georgescu.
La junioare 1(18 ani), craiovencele nu au mai obţinut aur. Echipa alcătuită din Ioana Floroiu, Andreea Cîrlig şi Maria Cristina Stanciu a urcat pe treapta a doua la şah clasic şi rapid, iar la blitz a obţinut bronz. La această categorie de vârstă, CSM a avut a doua echipă (Andreea Bratu, Andreea Kevorchian, Diana Micu), care a câştigat medalie de argint la şah blitz. În formula Bratu, Kevorchian, Micu, echipa CSM Craiova a luat startul şi la tineret (20 de ani), unde s-a clasat pe locul patru.

„Am obosit tot urcând pe podium“

„La multe categorii, fetele noastre şi-au bătut măr adversarele. Avem talente la Craiova. Într-un clasament neoficial al acestui Campionat Naţional pe echipe, masculin şi feminin, CSM Craiova, care a avut echipe doar la feminin, s-a clasat pe primul loc. Fetele noastre formează echipe sudate, joacă de multă vreme împreună. Glumind, pot spune că m-au durut picioarele tot urcând pe podiumul de premiere“, a mai spus profesorul Cătălin Georgescu.
Fetele pasionate de şah încă de mici au rezultate remarcabile şi la învăţătură. Toate învaţă la şcoli bine cotate din oraş, au medii peste 9.00, iar unele dintre ele sunt olimpice la diferite materii. Majoritatea au declarat ieri că după liceu vor pleca să studieze în străinătate şi probabil nu vor mai putea concura în România.

Merg la concursuri
pe banii părinţilor

Şahul nu este deloc un sport ieftin. Sportivele au mers la competiţia de la Mamaia, dar şi la multe altele pe banii părinţilor. Pentru performanţele lor, clubul CSM nu le poate oferi premii, din cauza unei ordonanţe de urgenţă emisă în urmă cu câteva luni prin care medaliaţii la competiţiile interne nu mai primesc bani.
Directorul clubului, Claudiu Ştefan, a promis că va face tot ce este posibil ca fetele să primească măcar indemnizaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS