10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTenisul pierde doi campioni: Roddick şi Clijsters

Tenisul pierde doi campioni: Roddick şi Clijsters

Americanul şi belgianca au decis să agaţe rachetele în cui, la numai 30 de ani. Ambii au lăsat să se înţeleagă că au luat această hotărâre pentru că simt că nu vor mai face faţă la un nivel foarte înalt în următoarele sezoane din circuitul profesionist.

Doi dintre cei mai mari jucători de tenis, Andy Roddick şi Kim Clijsters, şi-au anunţat retragerea din acest sport. Cel mai mult a surprins anunţul făcut de jucătorul american, care în conferinţa de presă de dinaintea partidei cu Tomic, de la US Open, a spus că va părăsi sportul „alb“ la finalul acestui turneu. Roddick a făcut acest anunţ chiar în ziua în care a împlinit 30 de ani.
Roddick a fost şi numărul 1 mondial şi a câştigat competiţia de la Flushing Meadows în anul 2003 şi de alte trei ori a pierdut în ultimul act.
„Am decis că acest turneu va fi ultimul pentru mine. Nu ştiu dacă voi mai fi la fel de sănătos şi aşa determinat să continui să joc anul viitor. Nu vreau doar să fac act de prezenţă în circuitul ATP, nu vreau să dau dovadă de lipsă de respect faţă de tenis. M-am gândit de mult timp la retragere, nu este o decizie luată acum“, a declarat Roddick.
Jucătorul născut în statul american Nebraska s-a clasat între primii jucători din lume timp de opt ani consecutiv. Roddick a avut unul dintre cele mai puternice servicii din lume, mingea expediată de el atingând de multe ori viteza de 230 de km/h.
Mark Wilander, tenisman retras din activitate, în prezent comentator la Eurosport, a spus despre Roddick: „A fost unul dintre cei mai buni jucători «made in USA» şi a fost urmaşul altor tenismeni de valoare din această ţară, precum Sampras, McEnroe, Connors sau Agassi. Roddick ne va lipsi tuturor“.

Clijsters, la a doua retragere

Clijsters, de 29 de ani, anunţase de mai multă vreme că US Open, competiţie pe care a câştigat-o de trei ori, va fi ultima din cariera sa. Eliminată miercuri, după doar două meciuri la simplu, de o britanică de 18 ani, belgianca va continua concursul pe tabloul de dublu şi pe cel de dublu mixt. „Pare locul perfect să te retragi, dar aş fi vrut să nu fie astăzi. Am dat tot ce a fost mai bun astăzi, dar nu a fost suficient ca să câştig. Dar mai joc la dublu şi la mixt. De când am revenit, a fost o extraordinară aventură pentru mine, pentru echipa mea şi pentru familia mea, totul a meritat“, a declarat Clijsters în interviul de pe terenul „Arthur Ashe“.
Clijsters s-a retras prima dată în mai 2007 pentru a se căsători şi a face un copil. După ce a realizat tot ce şi-a propus, jucătoarea belgiană s-a întors pe terenul de tenis la 10 august 2009, în turneul de la Cincinnati. Clijsters a ajuns până în sferturile de finală, fază în care a pierdut în faţa Dinarei Safina, numărul 1 WTA atunci. Apoi, Kim s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Toronto, unde a pierdut în faţa Jelenei Jankovici din Serbia. Deoarece jucase numai două turnee în 2009, faţă de minimum trei, jucătoarea din Belgia nu a primit o clasare în ierarhia profesionistă, aşa că a mers la US Open fără loc WTA, dar cu un wild-card. Clijsters a câştigat open-ul american într-o manieră categorică, reeditând performanţa din 2005. A urmat apoi al treilea trofeu la US Open în 2010 şi triumful de la Australian Open în 2011. În total, în cariera ei, belgianca a câştigat 41 de turnee de simplu şi 11 de dublu, acumulând 24,4 milioane de dolari din tenis. Ea a ocupat locul 1 WTA în 2003, 2006 şi 2011. Clijsters spune că după retragere se va dedica mai mult familiei şi în special fiicei sale Jade (patru ani) şi se va ocupa de sprijinirea tinerilor jucători de tenis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS