Acasă Sport Legendele se întorc: Universitatea – Electro

Legendele se întorc: Universitatea – Electro

Joia viitoare (30 august), în deschiderea primei ediţii a turneului de fotbal „Ion Oblemenco“, pe stadionul din Valea Roşie se va disputa un meci old-boys, Universitatea – Electroputere. Sâmbătă, 1 septembrie, se împlinesc 16 ani de la decesul marelui fotbalist al Ştiinţei, Ion Oblemenco.

Bănia va găzdui, în perioada 30 august – 2 septembrie, cel mai puternic turneu naţional pentru grupe de 14 ani („Under“ 14) dotat cu Cupa „Ion Oblemenco“, competiţie organizată de clubul de fotbal „Casa Bogdan-Viitorul Ştiinţa“ Craiova şi la care şi-au anunţat participarea grupe de copii de la cluburi de renume din România: Academia Hagi, „Poli“ Timişoara, FC Argeş, „U“ Cluj, Pandurii Târgu Jiu, Dinamo. Craiova va fi reprezentată de două formaţii: Casa Bogdan- Viitorul Ştiinţa (manager: Florin Dumitru) şi Şcoala de fotbal „Gică Popescu“ (manager: Paul Răducan). Meciurile se vor disputa pe terenurile de la stadioanele Electroputere (Valea Roşie), Extensiv (Parcul „Romanescu“), CFR (Depou). Deschiderea turneului „Ion Oblemenco“ va fi făcută printr-un meci al amintirilor, un derbi al Craiovei, Electroputere – Universitatea.

Un nou suflu în Craiova

Florin Dumitru a prefaţat pentru GdS aceste evenimente fotbalistice notabile: „În noua mea funcţie, aceea de manager al clubului de fotbal Casa Bogdan- Viitorul Ştiinţa, am în plan mai multe proiecte prin care încerc ca oraşul nostru să reintre în circuitul fotbalului, aducând totodată un prinos de recunoştinţă trecutului. Clubul nostru va organiza cel mai puternic turneu naţional pentru grupe de 14 ani, prima ediţie, cu participarea a opt echipe, un turneu care se anunţă extrem de interesant şi disputat şi pe care sperăm să-l continuăm şi în viitor cu alte ediţii. Turneul poartă numele marelui fotbalist al Olteniei, şi nu numai, Ion Oblemenco, de la al cărui deces se împlinesc, incredibil, 16 ani! Este şi un moment de omagiere a acestei legende a fotbalului românesc. Vreau – şi sper – ca această primă ediţie să fie perfectă, să însemne un nou suflu. Suntem în criză, dar trebuie să avem puterea să trecem peste ideea de… criză, să abordăm pozitiv totul. Dorinţa şi ideea de un nou suflu trebuie să învingă anumite mentalităţi, anumite probleme financiare… Dacă vrei, poţi! Şi noi vrem ca aceste evenimente, ca şi alte proiecte, să însemne o nouă eră fotbalistică. Şi ar putea să fie aşa, mai ales că nu suntem singuri în această iniţiativă a noastră.
Ei, dar surpriza pe care am pregătit-o este organizarea, în premieră, a unui meci-derbi (old-boys), Universitatea – Electroputere. L-am inclus într-un program numit simbolic «Legendele se întorc». Participanţii la turneul de fotbal vor avea privilegiul de a vedea «live» mari fotbalişti ai României, foşti jucători ai Universităţii şi ai lui Electro, mulţi foşti internaţionali. Este un meci-simbol pentru jucătorii noii generaţii, ei aflându-se faţă în faţă cu idolii, cu modelele lor. Sper că va fi frumos, că oamenii iubitori de fotbal din Craiova vor reveni la stadion“.
Între 28 martie – 1 aprilie 1997 s-a desfăşurat un turneu memorial internaţional de fotbal (juniori) cu participarea a trei echipe din Craiova (FC Universitatea), CSS Craiova, Viitorul „Gică Popescu“ şi FC Eagles Fukuoka (Japonia).

Loturile old-boys

Meciul marilor fotbalişti ai celor două echipe, Universitatea şi Electroputere, se va desfăşura joi, 30 august, ora 17.00, pe terenul stadionului din Valea Roşie (Electro). Formaţiile probabile se vor cunoaşte abia la începutul săptămânii viitoare, unii foşti jucători contactaţi de organizatori n-au confirmat încă participarea. Florin Dumitru a comunicat doar loturile din care se va stabili primul „11“.
Lotul Universităţii (antrenor: Sorin Cîrţu) pentru acest meci cuprinde următorii jucători: Dan Racolţea, Florin Dumitru (portari), Negrilă, Tilihoi, Ungureanu, Donose, Beldeanu, Ţicleanu, Geolgău, Balaci, Cămătaru, Ciupitu, Săndoi, Ciurea, Bica, Mohora, Papură, Cristescu, Sava, Badea, Vancea, Iordache, Cojocaru – jucători de câmp. Ştefănescu, Lung, Fl. Cioroianu şi Ov. Drinceanu sunt plecaţi în străinătate, pentru a antrena.
Lotul grupării Electroputere (antrenor: Mitică Marcu): Bărăga, Preduţ (portari), D. Mitriţă, Bărbuceanu, Biţă, M. Matei, T. Matei, Nanu, Creţu, Luţă, Orbuleţ, Gabi Popescu, S. Zamfir, Calafeteanu, Smarandache, Iriza, Olaru, P. Răducan, Papa, Gîrleşteanu, L. Firănescu – jucători de câmp.

16 ani de la decesul lui Oblemenco

La mijlocul lunii iulie 1996, antrenorul Ion Oblemenco a plecat în Maroc, semnând un contract cu nou-promovata echipă în Liga 1, Hassania Union Sport din Agadir (HUSA). Pe 1 septembrie 1996, cu un minut înainte de sfârşitul partidei din etapa a 2-a a campionatului, HUSA – USK, la scorul de 1-1, echipa lui Oblemenco (HUSA) a marcat un gol echipei adverse (Sidi Kacem -USK, unde antrenor era un alt român, Alexandru „Roşu“ Moldovan), dar arbitrul El- Arjoune l-a anulat, după ce şi alte momente litigioase au fost fluierate în defavoarea celor de la Agadir, meciul fiind extrem de disputat, tensionat chiar. În momentul anulării golului, antrenorul gazdelor, Oblemenco, extrem de supărat, s-a ridicat în picioare, iar destinul a „anulat“ nemilos o VIAŢĂ… L-a cuprins o durere neaşteptată la nivelul pieptului şi a inimii. „Mă doare totul…“, spunea, fiind transpirat peste măsură.
Ziarul de limbă franceză L’Opinion avea să publice a doua zi, sub titlul „Mort la fluierul final“, un articol despre drama de la meciul din Agadir HUSA- USK 1-1: „… În momentul în care spectatorii părăseau stadionul, iar jucătorii intrau la vestiare, antrenorul Oblemenco a rămas întins pe banca de rezerve a echipei sale, alături de el fiind compatriotul său, Moldovan, antrenor la USK, care i-a ţinut mâna stângă până la sosirea medicului echipei din Agadir, care a alertat serviciul de ambulanţă pentru a-l transporta de urgenţă la policlinica CNSS din Agadir, în jurul orei 18.30. O oră mai târziu, un conducător al clubului  Hassania Agadir ne-a transmis trista veste: decesul antrenorului Oblemenco în urma unui stop cardiac…
Într-o perioadă de o lună şi jumătate, munca acestui mare tehnician la echipa din Agadir a început să dea roade şi echipa era în stare să se lupte cu marile formaţii din campionat. Se bucura de stima tuturor şi a lăsat în urma lui numai prieteni… Suntem la Dumnezeu şi la el ne întoarcem“. (Fragment din cartea „Oblemenco, meciul cu viaţa“ de Ion Jianu, carte apărută la Editura de Sud 2009).

„Tunarul“, înmormântat
pe 7 septembrie 1996

La aproape două ore de la trecerea în nefiinţă a lui Oblemenco, televiziunea marocană şi-a înrerupt emisia pentru a anunţa moartea lui Oblemenco. Tehnicianul Alexandru Moldovan, cel care a condus echipa Sidi Kacem (USK), în acel meci de infarct, a decis să se întoarcă în România. Pe 5 septembrie, o delegaţie din Craiova, printre care şi soţia, Margareta Oblemenco, a ajuns în Maroc pentru a repatria corpul neînsufleţit al celui care a fost Ion Oblemenco. Sicriul cu corpul marelui fotbalist şi antrenor oltean, de zinc învelit cu lemn de acaju, se afla depus în incinta Aeroportului „Al Massira“ din Agadir. Sâmbătă, 7 septembrie 1996, Ion Oblemenco a fost înmormântat în Cimitirul Ungureni. În ziua înmormântării, Universitatea Craiova (preşedinte: Victor Becali) a jucat meci de campionat, 0-0, cu Jiul Petroşani (etapa a 5-a). Stadioanele din Craiova (fostul „Central“) şi Corabia poartă numele de „Ion Oblemenco“. A fost declarat cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Craiova şi al oraşului natal, Corabia.

Exit mobile version