10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLacrimi, dar nu de bucurie, pentru spadasine

Lacrimi, dar nu de bucurie, pentru spadasine

Favorită principală la aurul olimpic, echipa feminină de spadă a României a încheiat concursul pe un dezamăgitor loc şase. Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Simona Gherman şi Loredana Dinu vor să uite cât mai repede ziua de coşmar în care totul le-a ieşit pe dos.

Dezamăgire mare pentru spadasinele din lotul României, care au încheiat participarea la Jocurile Olimpice fără nici o medalie, deşi plecaseră la Londra încrezătoare că vor urca pe podium atât la indiviual, cât şi la echipe. Rezultatele din ultima perioadă le dădeau dreptul să spere.
Numai că miza foarte mare, presiunea, neşansa şi valoarea adversarelor au făcut ca „Fetiţele Power Praf“, cum şi-au spus Ana Maria Brânză, Simona Gherman şi craiovencele Anca Măroiu şi Loredana Dinu, să verse multe lacrimi de tristeţe sâmbătă, când au încheiat doar pe locul şase proba pe echipe.
Elevele craioveanului Dan Podeanu şi ale stelistului Cornel Milan porneau ziua încrezătoare. După insuccesul de la individual, când Brânză, Gherman şi Măroiu pierduseră meciurile pentru medalii la „tuşa de aur“, spadasinele tricolore erau sigure că vor prinde podiumul la echipe.
Primul hop, în sferturile de finală, era Coreea de Sud, o echipă puternică, dar de bătut. Numai că, spre surprinderea tututor, asiaticele au dominat autoritar meciul şi au câştigat într-o manieră categorică, scor 45-38. Atunci au venit primele lacrimi pentru Brânză şi colegele sale, care pierduseră şansa să lupte pentru medalii. Au urmat două meciuri de clasament. În primul, româncele au trecut de Italia, scor 45-38, iar în duelul cu Germania, pentru locurile 5-6, elevele antrenorilor Podeanu şi Milan au simţit din nou gustul amar al înfrângerii, nemţoaicele impunându-se cu scorul de 45-36. Rezervă până atunci, Loredana Dinu (CS Universitatea Craiova) a fost aruncată de antrenori în luptă în confruntarea cu Germania.

Ana Brânză: „Ne-am bătut joc de munca noastră“

La finalul partidei, pe chipurile spadasinele noastre se puteau citi multe stări, dezamăgire, nervozitate, frustrare, dar declaraţia ulterioară a Anei Brânză a lăsat să se înţeleagă că cele patru campioane mondiale şi europene sunt capabile să întoarcă foaia şi să o ia de la capăt. „Noi am dus România în vârf şi tot noi am dat-o jos de acolo. Vrem însă să o urcăm din nou, acest rezultat o să ne ambiţioneze şi mai tare, o să ne facă să continuăm!“, a menţionat vicecampioana olimpică de la Beijing.
Cât despre obiectivul ratat, Ana Brânză şi Anca Măroiu nu-şi pot explica ce s-a întâmplat în întrecerea pe echipe. „Nu înţeleg ce s-a întâmplat, dar orice mi-aţi spune, azi nu am fost noi! Puteţi spune că suntem labile psihic. Ne-am bătut joc de munca noastră, a antrenorilor, a colegelor. Aşa e când e să se aleagă praful, azi nu ne-a mers absolut nimic“, a spus Ana. „Toţi anii aceştia, echipa României a fost în semifinale la toate concursurile şi tocmai la Olimpiadă să capoteze, e peste puterile mele de înţelegere! Noi am avut şi altă dată momente grele, când a trebuit să revenim de la diferenţe mari! Şi am făcut-o întotdeauna. Cred că în nici un fel nu pot explica evoluţia. A fost ghinion sau presiunea prea mare… Presiunea de a ne fi dorit foarte mult o medalie, o presiune pe care ne-am pus-o chiar noi! Aşa se întâmplă când duci lucrurile la extrem, pici în cealaltă parte şi nu e bine“, a completat Anca Măroiu.

Mironov: „Ne-am vândut pentru 3-4.000 de euro!“

Echipele de sabie masculin, medaliată cu argint, şi spadă feminin au fost învinse la Olimpiada de la Londra de echipele similare ale Coreei de Sud.
Interesant este că loturile echipelor masculine şi feminine ale sud-coreenilor au fost într-un stagiu de pregătire la Izvorani în acest an. Alexandru Mironov, preşedintele onorific al Federaţiei de Scrimă, crede că acest lucru a fost o mare eroare a românilor, care nu au luat în calcul potenţialul pe care îl avea această echipă. „Ne-am „vândut“ pentru 3-4.000 de euro! A fost o greşeală că le-am permis sud-coreenilor să se antreneze cu lotul nostru la Izvorani“, a spus Alexandru Mironov la TVR INFO, supărat că asiaticii au „furat“ tactica românilor. Până acum, Coreea de Sud a cucerit şase medalii la scrimă la JO, în condiţiile în care acum opt ani nici nu contau în acest sport. În ultima perioadă, au investit masiv în pregătirea sportivilor. „Şi-au trimis toate echipele în pregătire în Europa anul trecut. Cei de la sabie au vrut să vină în România. Am fost de acord, apoi au venit cu spada feminină. N-am făcut mare lucru cu ei, nu poate fi vorba despre spionaj sau să ne filmăm unii pe alţii. Nu se face aşa ceva în scrimă“, a explicat Mihai Covaliu, campion olimpic la Sidney, antrenor al echipei masculine de sabie a României, învinsă de Coreea de Sud în finala olimpică. La spadă feminin, sud-coreencele au fost învinse în finală de China, scor 25-39.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS