16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSpadasinele române atacă podiumul la echipe

Spadasinele române atacă podiumul la echipe

Craioveanca Anca Măroiu, Ana Maria Brânză şi Simona Gherman, tripleta de spadasine a României, vor să-şi ia revanşa după eşecul de la individual, când au pierdut la „tuşa de aur“ meciurile pentru medalii. „Fetiţele Power Praf“ sunt favorite să urce pe podium sâmbătă la echipe.

Sâmbătă este o zi importantă pentru spadasinele din lotul României, pregătite de craioveanul Dan Podeanu. După ce au ratat podiumul la individual, pierzând dramatic prin „tuşa de aur“, Ana Maria Brânză, craioveanca Anca Măroiu şi Simona Gherman sunt pregătite să-şi ia revanşa în întrecerea pe echipe. În primul meci din sferturile de finală, „Fetiţele Power Praf“, cum s-au autointitulat, vor înfrunta echipa Coreei de Sud, de la ora 11.30. Dacă vor trece de asiatice, româncele vor disputa semifinalele cu începere de la ora 13.00, iar finala este programată la ora 16.00.
Presiunea apasă pe umerii celor trei fete, dar şi pe umerii antrenorilor care le pregătesc. Toată lumea aşteaptă din partea lor o medalie pentru că palmaresul le recomandă printre favorite, fiind duble campioane mondiale, dar şi campioane europene.
Cu toate acestea, ghinionul sau o mică greşeală ar putea să le coste. „Presiune este pentru toată lumea. Toţi sportivii au venit la Londra cu gândul de a câştiga. Sper să nu picăm în plasa emoţiilor, trebuie să fim profesioniste şi să formăm un grup unit“, spunea vineri craioveanca Anca Măroiu.
Întrebată dacă şi-a revenit după decepţia de la individual, Anca a răspuns afirmativ: „La echipe va fi total diferit. E altfel de concurs, poţi să ţii 1-0 asaltul tău, apoi intră altcineva şi punctează mai mult. E altceva“.
Parcursul din concursul individual a fost ca un şoc pentru fete. Poziţiile în clasamentul mondial le îndreptăţeau să spere la podium. Anca Măroiu este fermă când vorbeşte despre concursul de la individual. „Din punctul meu de vedere, nu contează că am cedat la o singură tuşă. Pe tablou, în dreptul meu, scrie că am pierdut, atât. Nu cum am pierdut. Şi când pleci de acolo cu capul plecat… nu e bine deloc. Am gândit bine această confruntare, a şi mers bine până la un punct. Aveam în plan ca acele tuşe decisive să le dăm noi. Totul e însă o chestiune de clipe. Când ajungi acolo, nu mai ai a doua şansă. E atunci sau niciodată“, a spus spadasina de 28 de ani, legitimată la Steaua Bucureşti.

Ana Brânză: Trebuie să fim cele mai bune

Vicecampioană olimpică în 2008 la Beijing, Ana Maria Brânză nu a vrut să dea vina pe ghinion pentru insuccesul de la individual. Vrea să-şi ia revanşa la echipe şi să dea tuşe decisive. „N-a fost ghinion, nu îmi place să dau vina pe ghinion. Eram vicecampioană olimpică şi acum se vor trezi mulţi care să spună că atunci am câştigat argint cu noroc. E frustrant să pierzi la o tuşă. Am aşteptat patru ani concursul ăsta, dar acum deja mă gândesc la Olimpiada de la Rio“, a spus Ana, care vrea să împlinească dorinţa tatălui său, decedat la începutul acestui an, aceea de a lua medalie olimpică.
Ana este încrezătoare în echipa României. „Ce s-a întâmplat la individual trebuie să ne motiveze şi mai mult în concursul pe echipe. Acolo nu poţi să zici că-ţi convine vreo echipă anume. Sunt numai opt în concurs, iar noi trebuie să fim cele mai bune“, a afirmat ambiţioasa spadasină.
Ana este însoţită la Londra de mama sa, care le încurajează în egală măsură pe cele trei fete. Ana, Anca şi Simona vor fi pe planşă, iar din tribună le va încuraja a patra „fetiţă power-praf“, craioveanca Loredana Dinu, care este rezervă.

Sabrerii, medaliaţi la echipe

Echipa masculină de sabie a României a urcat pe podium vineri. Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir şi Alexandru Siriţeanu au eliminat în semifinale Rusia, scor 45-43, şi urma să lupte, după închiderea ediţiei, pentru titlul olimpic, în compania Coreei de Sud, echipă ce trecuse în semifinale de Italia, scor 45-37. În „sferturi“, sabrerii români, pregătiţi de Mihai Covaliu, eliminaseră China, scor 45-30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS