10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIlie Balaci: Craiova s-a născut şi a murit cu mine!

Ilie Balaci: Craiova s-a născut şi a murit cu mine!

Fostul mare fotbalist al Universităţii Craiova a spus ieri că numai în perioada în care el a evoluat pentru Ştiinţa echipa a obţinut performanţe majore. Referindu-se la prezent, „Minunea Blondă“ nu ştie care va fi deznodământul, dar respinge ideea că altă echipă în afară de Universitatea ar putea reprezenta oraşul în liga a doua.

Ilie Balaci a fost prezent ieri la Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ din Craiova (în prezent structură care aparţine de Şcoala nr. 12 „Decebal“) pentru a efectua tragerea la sorţi a grupelor din cadrul unei competiţii fotbalistice care îi poartă numele, Cupa „Ilie Balaci“. Turneul rezervat elevilor de şcoală generală a ajuns la ediţia a şasea, iar anul acesta vor participa şase echipe, împărţite în două grupe, după cum urmează: Grupa A: Şcoala Cerăt, Şcoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ Craiova şi Şcoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“ Craiova; Grupa B: Liceul de Artă „Marin Sorescu“ Craiova, Şcoala nr. 12 „Decebal“ Craiova şi Şcoala nr. 1 „Obedeanu“, instituţie unde Balaci a fost elev. Meciurile se vor desfăşura astăzi, de la ora 10.00.
Cel supranumit „Minunea Blondă“ a vorbit şi despre Universitatea Craiova, echipă despre care consideră că a cunoscut cu adevărat succesul numai în perioada în care el îmbrăca tricoul alb-albastru: „Pot fi mândru că am făcut parte din acea echipă care a făcut istorie. Până să joc eu acolo şi după ce am plecat Craiova nu a mai câştigat mai nimic. Pot spune că s-a născut şi a murit cu mine“.

„Situaţia este încurcată“

În ceea ce priveşte subiectul care îi interesează cel mai mult pe suporterii Ştiinţei, dacă în sezonul viitor oraşul va fi reprezentat în Liga a II-a de vreo echipă, Balaci a spus că situaţia este încurcată. Nu ştie dacă Universitatea va fi reprimită în Liga a II-a, dar nu agreează ideea altei formaţii care să reprezinte oraşul în liga secundă. „Chiar dacă acum este un nou primar, situaţia este încurcată pentru că nu ştiu cum poate ajuta acum legal primăria echipa Universitatea Craiova. Cred că puţini vor fi craiovenii care sunt de acord ca din impozitul pe care îl plătesc să se dea bani pentru fotbal, pentru că mai sunt zone în oraş unde nu există nici apă curentă, nici canalizare. Rămâne de văzut ce se va decide pe 18 iunie, când va avea loc judecata pe fond a procesului demarat FC Universitatea, care cere anularea deciziei din 20 iulie 2011, prin care Comitetul Executiv al FRF a dezafiliat echipa. Referitor la altă echipă la Craiova, nu sunt de acord. Sunt sigur că ar avea 200 de spectatori în tribună. Cum să te duci să vezi meciurile unei echipe pentru care nu simţi nimic? O echipă de fotbal e ca o femeie, dacă îţi place te duci cu ea, dacă nu, nu te duci“.

„Suporterii nu aveau coregrafii, ştiau un singur cuvânt: Ştiinţa“

Balaci nu a exclus nici varianta în care Craiova nu va avea nici în sezonul viitor echipă în liga secundă: „Este posibil şi acest lucru, dar aţi văzut acum că nu am avut şi nu a ieşit aşa multă lume în stradă, doar persoanele fanatice. Restul nu au făcut nimic, deci se poate înţelege că nu le pasă prea mult dacă vom mai avea sau nu fotbal“.
În ceea ce priveşte suporterii, fostul mare jucător al Ştiinţei spune că Universitatea nu a avut niciodată o galerie, ci tot stadionul era o mare de fani: „Poate că acum membrii galeriilor au coregrafii şi melodii mai multe, dar atunci nu era galerie, ci un stadion întreg ne purta spre victorie folosind un singur cuvânt, Ştiinţa, şi ni se ridica părul“.

Un gol în curtea şcolii valora 25 de bani

De câte ori revine la Şcoala „Obedeanu“, Ilie Balaci este năpădit de amintiri. Ieri şi-a adus aminte cum echipa de fotbal a şcolii sale nu avea adversar în campionatul liceelor şi că adversarii nu scăpau fără să încaseze peste şapte goluri. Terenul de fotbal din curtea şcolii i-a amintit de faptul că acolo juca fotbal împreună cu colegii în pauze. „Această şcoală era singura în zona aceasta a oraşului unde copiii aveau un teren ca să facă mişcare şi să se joace. Pentru noi, terenul de fotbal era perfect. Şi în pauzele dintre ore jucam şi cine dădea gol primea 25 de bani, cât
să-şi cumpere un covrig cu sare. Aici au învăţat fotbalişti care au evoluat ulterior în prima divizie, Victor Piţurcă, fraţii Boldici, Călin. Acum am aflat că terenul se va mai micşora cu 180 de metri pătraţi, ca urmare a unei retrocedări. E păcat!“, a concluzionat „Minunea Blondă“.

Performanţele lui Balaci la Universitatea

Ilie Balaci a evoluat la Universitatea Craiova între 1965 şi 1985. El a câştigat de trei ori titlul de campion naţional, în 1974, 1980 şi 1981 şi de patru ori Cupa României (1977, 1978, 1981, 1983). În 1981 şi 1982 a fost declarat cel mai bun fotbalist din România. În sezonul 1982-1983, „Craiova Maxima“, cu Ilie Balaci lider în teren, a fost aproape de finala Cupei UEFA, fiind eliminată în semifinale de Benfica Lisabona, după două remize (0-0 în deplasare şi 1-1 acasă). „Minunea Blondă“ a marcat atunci un splendid gol în poarta lui Bento. Pe 21 februarie 1984, la un meci de campionat disputat la Baia Mare a suferit o gravă accidentare, în urma căreia nu a mai revenit la forma care-l consacrase. De la Craiova, Ilie Balaci s-a transferat la FC Olt Scorniceşti şi apoi la Dinamo Bucureşti. La echipa naţională a debutat pe 23 martie 1974, în meciul Franța – România, 1-0, fiind cel mai tânăr debutant în echipa națională – avea numai 17 ani și 6 luni! Balaci a jucat de 65 de ori în echipa naţională „A“ a României, pentru care a marcat opt goluri.
După plecarea lui Balaci, Universitatea Craiova a mai câştigat un titlu naţional, în 1991 şi două cupe ale României, în 1991 şi 1993.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS