10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Ionescu se pregăteşte în Portugalia pentru JO

Marius Ionescu se pregăteşte în Portugalia pentru JO

Atletul de la CSM Craiova este în această perioadă în cantonament la Monte Gordo (Portugalia), localitate aflată pe malul Atlanticului, unde temperaturile depăşesc frecvent 15 grade Celsius. Cel poreclit „Piciu“ a vorbit despre realizările din 2011 şi obiectivele pentru 2012, an în care va participa la Jocurile Olimpice de la Londra, în proba de maraton.
– Marius, cum caracterizezi anul 2011, din punct de vedere al rezultatelor sportive?
– A fost un an cu totul şi cu totul diferit, ceva nou, ţinând cont că am schimbat proba – am trecut la maraton – şi aveam un obiectiv de îndeplinit. Acum, la sfârşit de an, sunt bucuros că am îndeplinit ceea ce ne-am propus eu şi antrenorul meu, Cătălin Geapana, și anume calificarea la Jocurile Olimpice. Totul e bine când se termină cu bine.
– Cum ai ales proba de maraton şi nu alta pentru a încerca să te califici la JO de la Londra, 10.000 de metri sau 5.000 de metri, spre exemplu, probe de semifond în care ai avut totuşi rezultate?
– Proba nu am ales-o eu, mai mult ea m-a ales pe mine. Acest pas era gândit de antrenor de mult timp, dar trebuia să trec şi prin celelalte probe, iar domnul Geapana acum a considerat că este momentul. La câtă muncă depui pentru maraton, mi-aş fi dorit să fac o probă tehnică sau de sprint, dar, dacă proba aceasta mi s-a potrivit, trebuie să o fac şi să arăt ce pot.
– După calificarea la JO a existat o schimbare în ceea ce priveşte percepţia oamenilor asupra ta? Te-a recunoscut lumea pe stradă, te-au felicitat persoane necunoscute?
– Sincer, da. A existat o mică schimbare, am întâlnit prin Parcul „Romanescu“, când mă antrenam, persoane străine care m-au oprit,
mi-au spus că m-au văzut la televizor şi m-au felicitat. Dar nu au fost aşa mulţi cum se întâmplă la fotbalişti.

Nicăieri nu e ca acasă

– Cum decurge pregătirea la Monte Gordo? Sunt mulţi atleţi acolo?
– Zona unde mă antrenez este frecventată de mulţi atleţi în această perioadă, fiind pe malul Oceanului Atlantic, iar temperatura este mai ridicată, 15-20 de grade Celsius. Spre exemplu, acum cred că se află peste 50 de sportivi din Polonia, Rusia, Ucraina, Estonia şi România, şi se aude că în luna ianuarie vor mai veni şi din alte ţări.
– Te pregăteşti alături de alți sportivi străini?
– Deocamdată, mă antrenez singur, dar aştept să vină şi prieteni maratonişti din străinătate şi cred că ne vom mai cupla la câteva antrenamente.
– Ai mai petrecut Sărbătorile de iarnă în „deplasare“? Aţi încercat să vă distraţi la trecerea dintre ani, chiar dacă eraţi în cantonamente?
– Nu este pentru prima dată când petrec Sărbătorile departe de casă, prin cantonament, dar asta este, performanţa cere sacrificii. Ne distrăm şi noi, mâncăm, bem, dar nu ca acasă. Un lucru este sigur: nicăieri nu-i ca acasă, dar trebuie să ţinem cont pentru ce am venit aici.
– Cum crezi că ar trebui să te vadă românii când vei participa la maratonul de la Londra? Ar trebui să fie îngăduitori şi să aprecieze că important este că ai ajuns acolo şi să nu fie supăraţi dacă nu iei medalie?
– Niciodată nu vei putea mulţumi pe toată lumea, dar cred că persoanele care au făcut sport şi ştiu ce înseamnă să ajungi acolo, la competiţia supremă, vor aprecia. Ar trebui să fim mândri de fiecare sportiv care ne reprezintă peste hotare şi să îl tratăm aşa cum trebuie, indiferent ce face la concurs.
–  Cât de des te antrenezi pe stadionul „Ion Oblemenco“? Cum ți se pare starea pistei? Crezi că mai poţi participa la un concurs oficial de anvergură la Craiova?
– În ultimul an, nu prea am mai avut treabă cu pista pentru că maratonul se ţine pe asfalt. Mai mult mă antrenez în  Parcul „Romanescu“. Am încercat să stau cât mai departe de pistă pentru că alternanţa de sol poate provoca accidentări. Despre starea pistei, cred că ştie toată lumea care merge pe stadion. Este mare păcat că s-au investit atâţia bani, iar acum se duce totul pe apa sâmbetei. Cred că primăria ar trebui să facă ceva.
– Ce le urezi oltenilor, craiovenilor şi cititorilor Gazetei de Sud în prag de an nou?
– Tuturor le doresc multă sănătate şi Sărbători fericite alături de cei dragi, iar anul care vine să le aducă tot ce îşi doresc şi să-i ferească de necazuri!

Marius Ionescu – Rezultate 2011
Campion naţional de cros şi la 10.000 m, medaliat cu bronz la Campionatul Balcanic de cros şi locul 13 la Campionatul Mondial de atletism în proba de maraton, poziţie care i-a asigurat calificarea la JO de la Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS