15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalistele craiovene vor pe podium

Fotbalistele craiovene vor pe podium

După ce Universitatea Craiova a retrogradat, suporterii din Bănie pot încuraja fotbalistele de la Real şi Sporting în derbiurile cu Arad, Cluj şi Timişoara din seria Vest a Ligii I

Retrogradarea Universităţii Craiova nu îi împiedică pe microbiştii din Bănie să vadă fotbal de calitate în Liga I, dar la fete. Oraşul este reprezentat nu de o echipă, ci de două, Real şi Sporting.
Zilele trecute, la sediul Federaţiei Române de Fotbal s-au pus la punct toate detaliile legate de viitoarele competiţii oficiale ale fotbalistelor.
La Liga I, care va debuta în 4 septembrie, principala noutate faţă de sezonul precedent este schimbarea majoră a sistemului competiţional. Astfel, pentru că au apărut „în peisaj“ încă opt formaţii (majoritatea din zona Ardealului), s-a decis ca începând cu ediţia 2011-2012 campionatul să fie structurat pe două serii de câte zece echipe, Est şi Vest, repartizarea formaţiilor făcându-se, pe cât posibil, respectând criteriul geografic (axa nord-sud).
Ediţia precedentă a Ligii I a funcţionat cu o singură serie, cu 14 echipe la start, dar pe parcurs două s-au retras.
Real şi Sporting Craiova sunt repartizate în seria Vest, alături de formaţiile CFF Olimpia Cluj (campioana ediţiei precedente), CFF Clujana Cluj, Independenţa Baia Mare (nou-venită), Motorul Oradea, UT Arad (nou-venită), CFR Timişoara (nou-venită), Negrea Reşiţa (nou-venită) şi FCM Viitorul Reghin. Din seria Est fac parte echipele: FCM Târgu Mureş, Metalul Vlahiţa, Navobi Iaşi (nou-venită), SN Constanţa, Fair Play Bucureşti, FC Alice&Tunes Piteşti, CSS Târgovişte, CS Viitorul 2010 Buzău (nou-venită), CS Blue Angel Cristian (judeţul Braşov, nou-venită) şi CS Brazi (judeţul Prahova).

Cum se va juca?

Noul sistem competiţional este următorul: se va disputa un sezon regulat, cu un total de 18 etape (tur/retur), ocupantele locurilor 1 şi 2 din fiecare serie urmând să se califice în faza a doua, pentru turneul de play-off între cele patru grupări fruntaşe. De precizat că echipa de pe primul loc în serie intră în turneu cu un bonus de trei puncte, iar cea de pe poziţia secundă – cu 0 puncte. În play-off se vor juca şase meciuri (tur/retur) în vederea stabilirii ierarhiei finale şi desemnării viitoarei campioane naţionale.

Stanciu a plecat
în Grecia

Cele două formaţii craiovene nu vor să fie unele de pluton în Liga I, ci au ca obiectiv, cel puţin declarativ, calificarea în „careul de aşi al campionatului“, adică play-off-ul. După campioana Olimpia Cluj, CS Real Craiova, formaţie pregătită de Sorin Pătraşcu, este considerată candidată la primele două locuri în seria Vest. Realul are, în mare, acelaşi lot ca în sezonul trecut, când au încheiat campionatul pe locul trei, în spatele Olimpiei Cluj şi al echipei FCM Târgu Mureş, campioana de acum doi ani. Formaţia craioveană s-a despărţit în vara aceasta de o singură jucătoare, Ana Maria Stanciu, fundaşul care cochetează cu lotul de senioare al României acceptând o ofertă de 1.000 de euro de la o echipă din Grecia.

Real a transferat o „stranieră“

Antrenorul Pătraşcu a transferat trei jucătoare, dintre care o „stranieră“. Este vorba de Alina Botnaru, care vine din Republica Moldova, de la echipa CS Goliador Chişinău, şi este componentă a naţionalei U19 din ţara vecină. Celelalte două achiziţii sunt Manuela Voica şi Ozana Ababei, ambele venite de la Motorul Oradea. „Nu avem nici acum susţinere financiară, dar ne-am întărit lotul şi vrem să ne clasăm pe unul din primele două locuri în serie, pentru a ne califica în play-off. Nu mi se pare corectă distribuirea pe serii, deoarece avem deplasări lungi la Reghin şi Baia Mare, când ar fi fost mai uşor să jucăm în serie cu Piteşti sau Bucureşti“, a spus Pătraşcu. În runda inagurală, Real Craiova va juca în deplasare chiar în compania campioanei Olimpia Cluj.
Cealaltă echipă de fete din Bănie, Sporting, al cărei preşedinte este chiar Marian Pălărie, preşedintele Comisiei de Fotbal Feminin din cadrul FRF, nu are lotul definitivat. Cu toate acestea, Pălărie spune că obiectivul pentru noul sezon este calificarea în play-off de pe locul doi în seria Vest. Sporting va debuta în campionat cu cealaltă echipă din Cluj, Clujana, pe teren propriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS