16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMititelu bate în retragere

Mititelu bate în retragere

„U“ Craiova a renunţat la o acţiune civilă împotriva FRF, urmând ca, probabil, astăzi să renunţe şi la cealaltă

Finanţatorul „U“ Craiova, Adrian Mititelu, s-a speriat de somaţiile pe care FRF i le-a trimis la club. Pe 8 iulie, federaţia a somat clubul ca până pe 12 iulie să retragă toate acţiunile în instanţă împotriva FRF, în caz contrar „U“ Craiova urmând să fie dezafiliată. Hotărârea FRF prin care „U“ Craiova a fost obligată să-i achite lui Victor Piţurcă şapte milioane de euro a fost atacată în instanţă atât la Curtea de Apel Craiova, cât şi la cea din Bucureşti. Una dintre acţiunile deschise la Craiova a fost respinsă fără cale de atac pe 21 iunie. În cealaltă acţiune, care a avut termen pe 12 iulie, instanţa a luat act că reclamantul renunţă la judecată, hotărârea fiind cu recurs. La Curtea de Apel Bucureşti există alte două acţiuni împotriva FRF: una prin care se cere anularea hotărârii în cazul Piţurcă şi alta prin care se cere suspendarea ei, până la judecarea pe fond a cazului. În acţiunea de suspendare, instanţa a declinat competenţa de la secţia de contencios administrativ şi fiscal la secţia de conflicte de muncă. Acţiunea pe fond avea termen pe 6 septembrie 2011, însă acesta a fost preschimbat pentru astăzi. Cel mai probabil, avocaţii lui Adrian Mititelu vor renunţa la judecată, pentru a evita dezafilierea clubului. În aceste condiţii, hotărârea FRF în cazul Piţurcă rămâne în picioare, iar „U“ Craiova trebuie să-i achite acestuia şapte milioane de euro până pe 20 august, când începe sezonul competiţional în Liga a II-a. Pe de altă parte, există serioase dubii că „U“ Craiova poate continua în Liga a II-a, având în vedere condiţiile cel puţin ciudate în care a obţinut licenţa. Pe de o parte, contractul de închiriere a stadionului „Municipal“ din Drobeta Turnu Severin prezentat la FRF s-a dovedit nevalabil, el fiind reziliat din 2010, iar, pe de altă parte, clubul nu a prezentat dovezi că are resurse financiare pentru sezonul 2011-2012. Fotbal Club „U“ Craiova  se află în faliment, ea riscând dezafilierea în cazul lichidării.

Aşteptându-l pe „Naşu“

După toate probabilităţile, următorul Comitet Executiv al FRF va comunica deciziile în cazul Universităţii Craiova, iar acesta ar putea să fie abia săptămâna viitoare. Referindu-se la aceste două probleme ale clubului din Craiova, Dumitru Dragomir, prim-vicepreşedinte al Comitetului Executiv al FRF, a spus ieri pentru GdS: „Comitetul Executiv al FRF, cel care a transmis acele solicitări clubului din Craiova – retragerea acţiunilor din instanţele civile împotriva FRF şi problema bugetului – va analiza în viitoarea şedinţă aceste probleme. Această şedinţă a Comitetului Executiv al FRF va avea loc după revenirea în ţară a preşedintelui FRF, Mircea Sandu, aflat în prezent la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din Germania (finala CM este programată duminică – n.r.), probabil săptămâna viitoare. Toate deciziile legate de Universitatea Craiova vor trece prin Comitetul Executiv. Nu cunosc alte amănunte legate de clubul Universitatea Craiova şi nici nu mă mai interesează. Am mai spus-o, nu vreau să mai ştiu nimic de Craiova atâta timp cât Adrian Mititelu este acolo. Ţin să precizez că nu am nimic cu Universitatea Craiova. Dimpotrivă! Mă doare sufletul pentru echipă“. Propunerea de dezafiliere a unei echipe se poate face în Comitetul Executiv al FRF, dar procedura poate fi pusă în aplicare numai în urma hotărârii unei adunări generale.

Precizări de la Craiova

Ca răspuns la somaţia FRF, clubul Universitatea Craiova a formulat un comunicat pe care l-a trimis şi la Casa Fotbalului. „Între SC Fotbal Club U Craiova SA şi Federaţia Română de Fotbal nu există nici un litigiu pe rolul instanţelor de drept comun sau a altor instanţe. De asemenea, SC Fotbal Club U Craiova SA nu a recurs la calea contenciosului administrativ, ci a formulat o acţiune în anulare, conform Art 364, Cartea IV, titlul 1 din Codul de Procedură Civilă, în contradictoriu cu Victor Piţurcă. Faptul că am recurs la formularea unei acţiuni reglementate de legea română, respectiv Codul de Procedură Civilă, Cartea IV – despre arbitraj, nu reprezintă nicidecum o încălcare a preverilor Art 57 din Statutul FRF, cum tendenţios şi abuziv încercaţi să acreditaţi ideea.
Vă atragem atenţia că aceste demersuri abuzive ale dumneavoastră vin în contradicţie flagrantă cu legislaţia română în vigoare, în special cu Legea sportului (Art. 48, alin. 1, 2, 3, 4 şi 5), fapt ce poate conduce la sancţionarea Federaţiei Române de Fotbal, prin suspendarea Certificatului de Identitate Sportivă, având în vedere că prin acţiunile dumneavoastră vă abateţi de la scopul legal pentru care a fost înfiinţată Federaţia Română de Fotbal şi încălcaţi legislaţia română în materie şi ordinea publică, ce reglementează însăşi funcţionarea FRF (…) Exercitarea unor căi de atac împotriva hotărârilor adoptate de instanţele jurisdicţionale ale FRF nicidecum nu reprezintă iniţierea unui litigiu cu Federaţia Română de Fotbal, cum în mod aberant şi tendenţios se susţine în adresa dumneavoastră (…) Drept urmare, vă cerem să încetaţi cu astfel de presiuni artificiale la adresa SC Fotbal Club U Craiova SA, ce încalcă Statutul FRF, legislaţia naţională şi reglementările FIFA şi UEFA, altfel ne vedem obligaţi să sesizăm Parlamentul României, Ministerul Sportului şi alte instituţii abilitate ale statului“, se arată în comunicatul semnat de Adrian Mititelu.

Somaţia FRF către „U“ Craiova

Pe site-ul FRF a apărut ieri, sub semnătura secretarului general Adalbert Kassai, o somaţie la adresa clubului privat din Craiova, din care cităm: „Susținerea dumneavoastră, privind faptul că existența unui litigiu între SC Fotbal Club U Craiova SA și domnul Victor Pițurcă pe rolul Curții de Apel nu reprezintă o încălcare a dispozițiilor Statutului Federației Române de Fotbal, este greșită.
SC Fotbal Club U Craiova s-a adresat Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel cu cereri privind anularea hotărârilor pronunțate de CNSL și de Comisia de Recurs ale FRF. Cauzele aflate pe rolul Curții de Apel privesc nu numai raporturile juridice decurgând din executarea contractului încheiat între FC U Craiova și antrenor, ci și raporturi juridice statutare existente între clubul în cauză și FRF, astfel cum izvorăsc ele din afilierea la FRF. Conform art. 11.2, lit.c din Statutul FRF, membrii afiliați au obligația să respecte autoritatea comisiilor cu atribuții jurisdicționale din cadrul FRF, precum și jurisdicția Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne.
Recurgerea la calea contenciosului administrativ, care urmărește anularea unor hotărâri emise de FRF, reprezintă o încălcare a dispozițiilor art. 57.3 din Statutul FRF, hotărârile comisiilor FRF putând fi atacate numai la TAS.
Față de cele arătate mai sus, vă somăm să dați curs hotărârii Comitetului Executiv al FRF din data de 8 iulie a.c. și să faceți în cel mai scurt timp dovada că ați renunțat la toate acțiunile existente pe rolul instanțelor de judecată, acțiuni în care este implicată Federația Română de Fotbal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII