14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAntonie Solomon: Nu cred într-o nouă echipă

Antonie Solomon: Nu cred într-o nouă echipă

Primarul suspendat al Craiovei consideră că primăria nu este pregătită acum pentru un proiect de anvergură, o nouă echipă de fotbal în Bănie, şi a precizat că nu este implicat în această poveste.
– Aş vrea să vorbim despre echipa de fotbal Universitatea, relaţia lui Mititelu cu primăria şi cu dumneavoastră de-a lungul anilor de când sunteţi primar. În acest context, v-aş ruga să stăruim asupra unui moment important din istoria clubului, anume acela când primăria şi consiliul local au încercat să preia echipa de la Dinel Staicu: într-o seară din decembrie 2004 aţi anunţat că v-aţi înţeles, în principiu, asupra tranzacţiei, dar echipa a ajuns la un apropiat al lui Staicu, la Mititelu. Ce s-a întâmplat peste noapte?
– Aşa este, am avut şi conferinţă de presă în seara aceea, dar ulterior Staicu ne-a anunţat că a dat echipa lui Mititelu! Şi s-a încheiat totul, cu asta basta. Nu cunosc detalii şi nu comentez bârfe, discuţii. Adevărul acelei tranzacţii îl cunosc doar Staicu şi Mititelu. Eu nu îl ştiu. Atunci, Staicu voia să dea echipa gratis Primăriei Craiova pentru doi ani. De fapt, ar fi urmat ca primăria doar să administreze echipa, nu aveam voie să ne folosim de jucători ş.a.m.d.

Şi eu, ca primar, am greşit faţă de Universitatea

– În acel sezon, 2004/2005, Universitatea a retrogradat, cu Staicu finanţator. Oameni bine informaţi pretind că Mititelu nu a fost străin de acea ruşine…
– Din câte ştiu eu, în acel sezon, 2004/2005, Dinel Staicu a fost finanţator şi Pavel Badea, preşedinte. Şi Staicu mi-a spus că i-a dat credit total lui Badea. Nu ştiu altceva.
– În ultimii ani a fost un fel de război între primarul Solomon şi finanţatorul Mititelu. Ce v-a deranjat cel mai mult din ce v-a reproşat Mititelu?
– La supărare, omul spune multe. Din cauza dosarului pe care îl am, eu n-am voie să vorbesc despre Mititelu. El este martor în dosarul meu… A fost însă atât de mediatizată această perioadă încât nu mai văd rostul întrebării. Poate că şi eu, ca primar, am greşit. Trebuia să fiu mult mai aproape de echipă, eu, consiliul local, toţi. Cred însă că am fost singurul care a ajutat echipa!

Ştiinţa-i unică

– Aţi iniţiat un protocol de sprijinire a echipei private!
– Şi vă reamintesc că, în mare, m-am achitat de obligaţiile asumate în privinţa banilor, a stadionului. Repet, nu pot vorbi mai multe despre ce s-a întâmplat atunci. Cred însă că vinovaţi de situaţia în care a ajuns echipa sunt mai mulţi, nu numai Mititelu sau Solomon. Şi suporterii, chiar şi presa. Ştiţi cum e în Craiova… Toţi ne pricepem foarte mult la fotbal! Ne place să întărâtăm spiritele. Oltenii sunt campioni la bârfă. Două fire, două paie/ia Ciuleandra la bătaie… Şi se aude că a omorât-o în paie şi nu mai ştiu ce i-a făcut!
– Cine a retrogradat Universitatea acum, în 2011? Arbitrii, Mititelu, Dragomir, caracatiţa PDL din Primăria Craiovei, Victor Piţurcă, presa, suporterii…?
– Toţi! Asta-i opinia mea.

Nu cred în proiectul unei noi echipe

– Sunteţi implicat în apariţia unei noi echipe la Craiova, idee susţinută la un moment dat de Victor Piţurcă? Zic asta deoarece v-aţi întâlnit cu Piţi într-un restaurant şi o parte a presei a speculat în fel şi chip această întâlnire.
– Vreau să pun lucrurile la punct. Nu cred în proiectul acesta, o nouă echipă, Piţurcă/Primăria Craiovei. De ce? Primăria nu este pregătită pentru un asemenea proiect de anvergură. Un exemplu elocvent este situaţia echipelor de la clubul sportiv al primăriei: s-au salvat de la retrogradare şi acum sunt aproape de desfiinţare – din motive financiare. Suntem în mijlocul anului financiar şi nu există prevăzuţi bani în buget, adică nu se poate vorbi la ora aceasta de un eventual parteneriat al primăriei cu altcineva. Primăria ar putea să ofere deocamdată doar stadionul. Ce ne facem cu restul? Ori aici este nevoie de bani mulţi! Nu ştiu cât de potent financiar este Victor Piţurcă să creeze o echipă nouă la Craiova… Să nu uite şi faptul că Ştiinţa-i unică! Cred că în timp ar putea să fie alte înţelegeri… Această echipă ar trebui să continue. Să fiu clar: noua echipă nu mă interesează şi nu sunt implicat. Mă abţin.
– Despre întâlnirea dumneavoastră cu Piţi?
– Am fost alături de Universitatea când Piţurcă a fost antrenor în ediţia din 1994/1995, când echipa mea dragă s-a situat pe locul II. Am însoţit-o şi în deplasări. Ca selecţioner, Piţi m-a invitat, în 2005, la două meciuri ale naţionalei, în Finlanda (când tricolorii au câştigat cu 1-0 la Helsinki) şi la Constanţa, România – Cehia 2-0. În rest, relaţiile noastre n-au fost deosebite. El chiar s-a supărat pe mine pentru o afacere pe care a vrut s-o facă aici, dar e problema lui. De atunci, n-am schimbat nici măcar un cuvinţel cu el, nici măcar la telefon. Pe 13 mai, Piţi a fost în Craiova, la restaurantul Sofia, şi acolo s-a discutat şi despre noua echipă. Eu fiind suspendat din funcţie, nu am voie să mă implic. Şi n-am fost la acea întâlnire! Eram la „Casa Zamfirescu“, cu fiul meu şi cu avocatul. La acest restaurant, la o altă masă, se afla Gigi Neţoiu împreună cu mai mulţi. A intrat şi Piţurcă, a stat doar vreo zece minute de vorbă cu grupul lui Neţoiu şi a plecat. Asta-i „marea“ discuţie a mea despre noua echipă! Cum spuneam, nu mă interesează o nouă echipă în Craiova deoarece, realist fiind, primăria nu poate intra în parteneriat sau alte combinaţii de acest gen. A, dacă vrem să vorbim electoral – „Fac echipă, alegeţi-mă!“- atunci este o altă discuţie. Eu nu sunt aşa. Am stilul meu pragmatic. La Craiova în 2011 nu se poate face o nouă echipă de fotbal.

Am fost la „meciuri“ din deplasare, pe la Piteşti şi Galaţi!
 
– Mulţi oameni de fotbal, foşti mari fotbalişti ai Ştiinţei, susţin că viitorul Universităţii ar putea fi altul, dar fără Mititelu ca acţionar principal, ci echipa să fie a primăriei, a altor investitori. Ce ziceţi?
– Iar nu comentez! Să nu se uite că Mititelu, aşa cum a fost el, a luat echipa din Liga a II-a, a repromovat-o, a vrut să ţină jucătorii, să facă performanţă. Nu se poate însă să faci performanţă fără ca echipa să joace împreună trei-patru sezoane. Şi nu i-a ieşit…
– Aveţi o schimbare în discurs, ca să zic aşa!
– N-am nici o schimbare. Sunt realist… Văd ce se întâmplă în jurul meu. Ce fotbal avem în România acum? Mă uit cum joacă Barcelona şi apoi mă apucă somnul când privesc meciurile din campionatul nostru. Vreau spectacol…
– Aveam şi noi, în Craiova, fotbal-spectacol, pe vremea Craiovei Maxima…
– Da… Spun doar atât: Universitatea din 1983, semifinalistă în Cupa UEFA, a fost, ca valoare, peste Steaua din 1986, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni. Cu mult peste! Steaua a jucat patru tururi, fără echipele engleze în competiţie, şi, cu un noroc fantastic, a câştigat şi finala.
– În acest sezon, 2010/2011, aţi fost la vreun meci al Universităţii Craiova?
– N-am fost. Am fost însă la vreo trei-patru „meciuri“ în deplasare, pe la Piteşti, pe la Galaţi! Ăsta-i adevărul…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

53 COMENTARII