11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFC Porto - Braga, bătălia finală pentru trofeul Europa League

FC Porto – Braga, bătălia finală pentru trofeul Europa League

Meci mare în această seară pe „Aviva Stadium“ din Dublin, de la ora 21.45 (ProTV), urmând să se întâlnească formaţiile portugheze FC Porto şi Sporting Braga, miza fiind uriaşă: trofeul Europa League. Pe lângă poporul lusitan vom trăi şi noi, românii, din plin această finală, întrucât vom fi reprezentaţi de fundaşul Cristian Săpunaru (foto), internaţionalul nostru fiind convocat în lotul „mare“ al grupării FC Porto, având toate şansele să înceapă confruntarea din postura de titular.
Din cauza datelor statistice, partida de la Dublin este considerată cea mai dezechilibrată finală de Europa League. Cele două grupări nu s-au mai întâlnit până acum în cupele europene, dar în campionat s-au duelat de 131 de ori, Porto bifând cele mai multe victorii, 92, iar Braga 17, 22 de partide încheindu-se nedecis. Ultimele confruntări au fost foarte spectaculoase, Porto triumfând în toate, golaverajul fiind de 9-3. Ultima victorie a Bragăi a fost înregistrată pe 19 septembrie 2009, scor 1-0, pe teren propriu. În Cupa Portugaliei s-au întâlnit de două ori în finale, ambele fiind câştigate de actuala echipă a lui Săpunaru, cu 1-0 în 1977 şi 3-1 în 1998.
Alt atu al „dragonilor“ este legat de experienţa competiţională, FC Porto deţine 63 de trofee, între care şase internaţionale, în timp ce „războinicii lui Minho“ numai două, Cupa Portugaliei (1956) şi Cupa Intertoto (2008). Porto a cucerit anul acesta al 25-lea titlu, fiind neînvinsă, în timp ce Braga a terminat pe locul patru, la 38 de puncte distanţă.
Şi din punct de vedere financiar Porto a câştigat bătălia, lotul lui Andre Villas-Boas valorează de trei ori mai mult decât cel al lui Domingos Paciência, doar Săpunaru fiind dintre titularii „dragonilor“ sub Hugo Viana (cinci milioane de euro), cel mai bine cotat de la Braga.

Revine cuplul letal Hulk – Falcao

FC Porto pare să aibă parte numai de veşti bune, pentru jocul de astăzi putându-se miza şi pe atacanţii Hulk şi Falcao, considerat de presa lusitană drept „cuplul letal“, unul pe care „dragonii“ fac eforturi să-l păstreze şi în sezonul viitor.
Brazilianului Hulk, autor a 23 de goluri în campionat, i-a fost prelungit contractul, iar columbianul (19 reuşite) se pregăteşte să facă şi el acelaşi lucru. 13,5 milioane de euro au fost plătite uruguayenilor de la Atletico Rentistas pentru 40 la sută din drepturile sportive ale lui Hulk, care a costat în total 19 milioane de euro, devenind cel mai scump fotbalist cumpărat vreodată de o echipă din Portugalia.
FC Porto a anunţat că i-a prelungit contractul şi i-a menţinut atacantului clauza de reziliere. „Hulk a semnat până pe 30 iunie 2016, iar clauza are o valoare de 100 de milioane de euro“, a sunat comunicatul „dragonilor“.
Nici Falcao nu se gândeşte să se despartă de Porto: „Ştiu că presa m-a tot transferat în ultima vreme, dar mă simt foarte bine la Porto. Mai am doi ani de contract şi vreau să-mi respect înţelegerea“, a spus Falcao. Oricum, cine îl vrea pe actualul golgheter al Ligii Europa trebuie să bage adânc mâna în buzunar, pentru că are o clauză de 30 de milioane de euro.
Antrenorul celor de la FC Porto, Andre Villas-Boas, ar putea miza pe următorul „unsprezece“: Helton – Săpunaru, Rolando, Otamendi, A. Pereira – Guarin, Fernando, Moutinho – Hulk, Falcao, C. Rodriguez.
De partea cealaltă, Domingos Paciência, tehnicianul Bragăi, ar putea începe partida cu: Artur – Miguel Garcia, Paulao, A. Rodriguez, Silvio – Custodio, Hugo Viana – Alan, Mossoro, Lima, Meyong.
Partida va fi arbitrată de o brigadă spaniolă, formată din: Carlos Velasco Carballo (la centru), Roberto Alonso Fernandez şi Jesus Calvo Guadamuro (asistenţi), „rezervă“ fiind David Fernandez Borbalan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS