14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSpadasinele tricolore, pe podium în Brazilia

Spadasinele tricolore, pe podium în Brazilia

Echipa României, alcătuită din craiovencele Loredana Iordăchioiu, Anca Măroiu, alături de Ana Maria Brânză şi Simona Alexandru, s-a clasat pe locul trei la etapa de Cupă Mondială din Brazilia.

Spada feminină românească se menţine la un nivel ridicat. Echipa României, coordonată de antrenorul craiovean Dan Podeanu, de la LPS „Petrache Trişcu“, a obţinut weekendul trecut locul trei la concursul de Cupă Mondială desfăşurat la Rio de Janeiro (Brazilia). Loredana Iordăchioiu (CS Universitatea Craiova), alături de Ana Maria Brânză, Anca Măroiu şi Simona Alexandru (toate de la Steaua Bucureşti), au fost depăşite doar de Italia şi Coreea. Româncele, deţinătoarele titlului mondial, au trecut fără probleme, în optimile de finală, de reprezentantele Elveţiei (45-33), iar în sferturile de finală au surclasat Ungaria, cu 39-25. Calificarea în finală au pierdut-o la limită, în semifinale, când au fost învinse cu 45-44 de  Italia.
Elevele lui Dan Podeanu şi-au luat revanşa în finala mică şi au trecut de Franţa, cu 44-28.
Performanţa este cu atât mai importantă cu cât concursul de la Rio a fost primul care a punctat pentru calificarea la cea mai importantă competiţie sportivă mondială, Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor.
Delegaţia română trebuia să ajungă în ţară ieri după-amiază.

Alexandru, în finala la individual

În concursul individual, cea mai bună clasare a obţinut-o Simona Alexandra, care a ocupat locul doi, fiind depăşită în finală de germanca Imke Duplitzer, scor 15-14. În semifinale, spadasina de la Steaua trecuse de Shutova Lubov din Rusia, scor 15-13, iar în sferturi a eliminat-o pe colega de club, Ana Maria Brânză, scor 15-8, iar vicecampioana olimpică de la Beijing a încheiat concursul individual pe locul 7. Anca Măroiu s-a clasat pe locul 34, pierzând în primul tur în faţa Vandei Vlasova (Rusia), scor 15-9, iar craioveanca Loredana Iordăchioiu a ocupat locul 43, după ce în primul meci a fost depăşită de poloneza Bereza Malgorzata (15-14). Competiţia individuală a adunat la start 153 de spadasine.

Sistemul de calificare

Poziţia în clasamentul mondial este de bază în obţinerea calificării la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.
Pentru ca echipa feminină de spadă a României să se califice, Ana Maria Brânză şi colegele sale  trebuie fie să se claseze în primele patru locuri mondiale, fie să ajungă cea mai bună echipă din Europa clasată pe locurile 5-16. Automat, trei sportive române pot concura şi la individual. Dacă nu, spadasinele pregătite de Dan Podeanu vor lupta pentru cele două locuri libere repartizate Europei. Clasamentul mondial se alcătuieşte în funcţie de punctele obţinute la Grand Prix-uri, Cupele Mondiale şi Campionatul Mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS