10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEmanuel Gyenes a scris istorie la Dakar

Emanuel Gyenes a scris istorie la Dakar

„Mani“ a reuşit să termine ediţia din acest an a raliului din Argentina şi Chile pe un loc nesperat de bun.

Pilotul român Emanuel Gyenes (Vectra Racing – KTM) a terminat Raliul Dakar, ediţia 2011, pe locul 17 la general, impunându-se, de asemenea, la clasa maraton. „Mani“ a terminat ultima etapă pe locul 25, însă chiar şi aşa a reuşit să urce pe locul 17 la general, acesta fiind de departe cel mai bun rezultat din cariera lui, dar şi al sportului pe două roţi din România. În plus, sătmăreanul Emanuel Gyenes s-a impus la clasa maraton, acolo unde concurează doar piloţii care de-a lungul celor 9.000 de kilometri nu îşi schimbă deloc motorul.
Al doilea român prezent la moto în Raliul Dakar, Marcel Butuza (Vectra Racing – KTM), a încheiat ultima specială a Dakarului pe locul 55, iar la general a obţinut, la rândul său, cea mai bună clasare personală de până acum, locul 56. Butuza este, de asemenea, în top 20 la categoria motoarelor de peste 450 cmc.
Câştigătorul absolut la secţiunea moto este spaniolul Marc Coma, pentru al doilea an consecutiv, după ce a reuşit să câştige cinci din cele 13 etape ale raliului. Pe locul doi s-a clasat francezul Cyril Despres, iar podiumul a fost completat de portughezul Helder Rodriguez.

Al-Attiyah şi Vladimir Chagin, victorioşi

Şeicul Qatarului, Nasser Al-Attiyah, a încheiat pe locul al 13-lea în ultima etapă şi a câştigat pentru prima dată Raliul Dakar la secţiunea auto, fiind la aproape 50 de minute de sud-africanul Giniel De Villiers. Ultimul loc pe podium a revenit spaniolului Carlos Sainz, Volkswagen dominând astfel primele trei poziţii.
La camioane, rusul Vladimir Chagin a câştigat ediţia 2011 a Dakar-ului pentru Kamaz. Sosit al doilea în ultima etapă specială, la un minut după coechipierul şi conaţionalul Firdaus Kabirov, Chagin a terminat cu un avans de 30 de minute faţă de acelaşi Kabirov. Locul trei la general i-a revenit tot unui pilot rus de la Kamaz, Mardeev, la peste cinci ore şi trei sferturi distanţă de Chagin. Primele camioane MAN şi Iveco s-au plasat pe locurile patru, respectiv cinci la general, prin echipajele Echter, respectiv Vila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII