16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPovestea duelurilor cu Bistriţa

Povestea duelurilor cu Bistriţa

Întâlnirile dintre Universi-tatea şi Gloria au început în 1990, an în care ardelenii au promovat în premieră în Divizia A. De atunci, s-au scurs 38 de „episoade“, unele spectaculoase, altele unde diferenţa de valoare a dat câştigătoarea, dar în cei 20 de ani au mai existat şi câteva momente în care au planat suspiciuni asupra rezultatului final.
23 septembrie 1990, data primului meci disputat de cele două combatante. La Craiova, „Ştiinţa“ s-a impus categoric, scor 5-2, golurile fiind marcate de Ciurea, Pigulea, N. Zamfir (de două ori), Badea, respectiv Moldovan, Moga. În retur, lupta directă dusă de olteni cu Dinamo a cunoscut un nou capitol: gruparea patronată de „Lordul Jean“, băileştean la origine, a învins cu 1-0, gol marcat dintr-un penalti imaginar inventat de centralul Dan Petrescu, cel care apoi a anulat un gol marcat de Neagoe. Piedicile bazate pe metodele specifice „câinilor“ nu i-au putut opri pe „alb-albaştri“ din drumul lor spre cucerirea eventului din 1991.
În ediţia 1994/1995, Gloria a trecut pe teren propriu cu 2-0, în runda a 3-a, înfrângerea aducându-l pe banca tehnică pe actualul manager-antrenor, Victor Piţurcă. În retur, pe „Central“, cele două au păstrat tabela nemodificată, acela fiind singurul joc din stagiunea respectivă fără gol marcat acasă de craioveni. În confruntările dintre adversarele de sâmbătă, atunci s-a consemnat primul scor alb, în total scorul de 0-0 întâlnindu-se doar de două ori, celelalte cinci remize terminându-se pe tabelă cu 1-1.
Palmaresul general este favorabil oaspeţilor: 14 victorii Universitatea, 17 Gloria. La Craiova, din 19 partide, 12 au revenit oltenilor, alte cinci încheindu-se la egalitate. Bistriţenii au contabilizat două succese, ultimul pe 18 martie 2007, când s-au impus cu 2-1 (Njock / D. Zaharia 2).
În 2009/2010, „Ştiinţa“ a stabilit în faţa ardelenilor cel mai categoric succes din cele 11 contabilizate în ediţia respectivă, 5-1. Pe 29 august 2009, în faţa a doar 1.500 de spectatori, elevii lui Daniel Mogoşanu au punctat prin  australianul Baird (de două ori), V. Badea, Fl. Costea şi Wobay. În primăvară, decarul „alb-albaştrilor“ a deschis scorul, dar bistriţenii au întors rezultatul prin golgheterul  J. Moraes (p) şi actualul feroviar clujean, I. Hora.
Statistică de
Liviu MANOLACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII