11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Fetele de aur

Spadasinele tricolore, pregătite de antrenorul craiovean Dan Podeanu, s-au întors de la Paris cu titlul de campioane mondiale. Echipa care a adus bucurie în sufletele românilor a fost alcătuită din două sportive din Bănie, Loredana Iordăchioiu şi Anca Măroiu, alături de Ana Maria Brînză şi Simona Alexandru.

Echipa feminină de spadă a României, formată din Anca Măroiu, Ana Maria Brînză, Loredana Iordăchioiu şi Simona Alexandru, este noua campioană mondială, titlu cucerit în premieră de sportivele tricolore, vineri seară, la Paris.
Româncele, conduse de pe margine de antrenorul craiovean Dan Podeanu, au trecut în finală de medaliata cu bronz la ultima ediţie a Mondialelor, Germania, cu scorul de 35-26, după ce eliminaseră pe rând Ucraina (45-35), Franţa (45-40) şi Coreea de Sud (45-31).
Un rol important în cucerirea primei medalii de aur obţinute de spada feminină românească la un campionat mondial l-a avut vicecampioana olimpică Ana Maria Brînză, care în disputa decisivă a avut o comportare meritorie, deşi era accidentată la genunchi.
Antrenorul lotului naţional, Dan Podeanu, a vorbit ieri despre succesul obţinut de elevele sale în capitala Franţei: „Fetele au fost disciplinate, unite şi luptătoare. Rezultatul nu este o surpriză. Anul acesta au fost pe podium de patru-cinci ori în concursurile de Cupă Mondială. Sunt cinci-şase echipe la nivel mondial care se bat între ele. De data aceasta am fost noi. După rezultatele de la individual, fetele au fost dezamăgite şi au dorit să-şi arate clasa la echipe. Au fost superioare tactic, au ascultat toate indicaţiile şi avem o nouă medalie mondială. Am şi profitat din plin de greşelile făcute de antrenorii adverşi, spre exemplu de cel al echipei Franţei. A fost anul nostru. Suntem o echipă puternică!“.

„Am fost o echipă unită“

Campioanele au revenit sâmbătă în România şi au fost întâmpinate la Aeroportul „Henry Coandă“ cu flori şi îmbrăţişări. Toate au recunoscut că spiritul de echipă le-a adus titlul mondial. „Secretul stă în faptul că am fost unite, o adevărată echipă de la început până la capăt. Când am plecat, ne-am gândit la o medalie, dar nu la aur“, a spus Loredana Iordăchioiu, sportivă legitimată la CS Universitatea Craiova.
„Am muncit 15 ani pentru această medalie, dar a meritat efortul“, a apreciat cealaltă craioveancă din lot, Anca Măroiu, care este legitimată la clubul Steaua Bucureşti. „Am vorbit cu fetele înaintea probei pe echipe şi ne-am propus să tragem foarte tare pentru a obţine măcar o medalie, altfel nu avem ce să căutăm în ţară. De această dată ne-am înţeles foarte bine şi am fost foarte unite“, a menţionat Ana Brânză.
„Am riscat foarte mult în finală, dar până la urmă a ieşit. A fost cea mai frumoasă zi a carierei mele“, a fost de părere Simona Alexandru, mezina lotului.
După cucerirea medaliilor de aur, fetele l-au pus pe antrenorul Dan Podeanu să-şi respecte promisiunea şi să se tundă la zero.
Delegaţia României a mai obţinut două medalii de bronz la ediţia din acest an a Campionatelor Mondiale, una prin Cosmin Hănceanu, la proba individuală de sabie, şi una prin echipa masculină de sabie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII