12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSuporterii Ştiinţei, fraţi cu napoletanii

Suporterii Ştiinţei, fraţi cu napoletanii

Italienii au găsit asemănări între publicul care urmăreşte meciurile Craiovei pe stadionul „Ion Oblemenco“ şi fanii lui Napoli de pe arena „San Paolo“.

Pasiunea şi ataşamentul suporterilor Craiovei faţă de echipă şi culori au început să devină cunoscute şi în afara graniţelor ţării. Unul dintre site-urile dedicate echipei italiene Napoli a remarcat o asemănare foarte mare între fanii celor două echipe, care, pe lângă faptul că flutură aceleaşi culori, alb şi albastru, se comportă la fel şi pe stadion, fiind cunoscuţi în ţările lor ca nişte „simboluri ale sudului“. Gianni D’Oriano de la napolisoccer.net a scris un articol în acest sens, semnalat şi de cititorii GdS la rubrica de comentarii. D’Oriano povesteşte, printre altele, cum câţiva fani ai Craiovei au mers în Ghencea pentru a-i susţine pe napoletani la meciul cu Steaua.

Aceleaşi emoţii
pe „Oblemenco“
şi „San Paolo“

Iată textul publicat pe site-ul respectiv. „După cum se ştie, internetul este un mijloc ce ne permite să ne informăm şi să ne apropiem de alte realităţi. Aşa am aflat că în România există o enclavă căreia îi place să se autodefinească «napoletanii din România». Este vorba de suporterii Universităţii Craiova. Sunt nişte suporteri care prin pasiunea lor şi ataşamentul faţă de culorile «alb-albastru» se aseamănă cu fanii napoletani. Ei încearcă să-şi menţină statutul de «simbol al sudului» României, în opoziţie cu superputerile Dinamo şi Steaua.
Ca şi fanii lui Napoli, cei ai Universităţii Craiova sunt cei mai «fierbinţi» din ţară şi urmăresc meciurile pe stadionul «Ion Oblemenco» cu aceeaşi emoţie ca aceia de pe «San Paolo».
Pasiunea lor e atât de evidentă încât în 1979, la un meci al Craiovei cu Leeds, l-a determinat pe arbitrul italian al întâlnirii, Gianfranco Menegalli, să afirme: «Aici e ca la Napoli». Declaraţia acestuia a fost confirmată şi mai recent de alte personaje importante din fotbal, precum Walter Zenga sau Cristiano Bergodi.
În sprijinul confirmării unei legături şi asemănări între Craiova şi Napoli a venit şi site-ul oficial al Universităţii, care după victoria echipei din meciul cu Universitatea Cluj (3-0) a scris că, pe stadion, pe lângă nickname-ul «Ştiinţa», s-a scandat şi «Na-po-li, Na-po-li», ca un omagiu adus fraţilor napoletani pentru remiza obţinută împotriva rivalei Steaua. Suporterii Craiovei au şi expus diverse steaguri ale lui Napoli în anumite sectoare ale stadionului, iar unii dintre ei chiar au fost la Bucureşti ca să susţină gruparea italiană la partida cu Steaua. Nu au putut intra însă în sectorul rezervat în Ghencea napoletanilor, în ciuda faptului că au încercat să găsească înţelegere la forţele de ordine de la stadion.
Nu ştiu ce ar mai fi de spus. Am susţinut mereu că sportul trebuie să fie un mijloc de agrement şi cu mare plăcere ne punem în postura de purtători de cuvânt ai poporului albastru al lui Napoli pentru a le mulţumi prietenilor din Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII