17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBalul Cupei Mondiale a început aseară

Balul Cupei Mondiale a început aseară

Vedeta columbiană Shakira a cântat la spectacolul de aseară imnul oficial al competiţiei, „Waka Waka“, în timp ce azi, fanii vor avea parte de o „surpriză“ înaintea meciului dintre Africa de Sud şi Mexic.

 

Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale a fost împărţită în două acte, spectacolul fiind asigurat aseară de cântăreaţa Shakira, trupa Black Eyed Peas şi de artiştii locali, în timp ce azi, fanii vor avea parte de o „surpriză" în prezenţa lui Nelson Mandela, înaintea meciului dintre Africa de Sud şi Mexic.

Concertul de aseară s-a desfăşurat pe stadionul din Orlando, din centrul oraşului Soweto. Vedeta columbiană Shakira a cântat, cu această ocazie, imnul oficial al competiţiei, „Waka Waka", alături de trupa sud-africană de pop Freshlyground. Compatriotul său, cântăreţul Juanes, americanii Alicia Keys şi John Legend s-au numărat printre invitaţi, alături de vedete africane precum Angelique Kidjo, din Benin, duo-ul Amadou&Mariam, din Mali, sau Gospel Choir, din Soweto.

Cu toate acestea, sindicatele artiştilor sud-africani s-au declarat nemulţumite de faptul că acest concert nu a fost „destul de african". Guvernul a respins aceste critici şi a anunţat că a sprijit evenimentul ale cărui încasări vor fi donate unei asociaţii FIFA care promovează sportul în cartierele defavorizate de pe continent.

Mandela va asista la
ceremonia de deschidere

 

Meciul de deschidere va fi precedat de un spectacol de o jumătate de oră. FIFA a păstrat însă secretul în privinţa desfăşurării acestuia. Tot ceea ce se ştie este că show-ul va fi asigurat de de 2.000 de artişti şi va fi condus de muzicianul Lebo M, născut în Soweto şi producător al comediei muzicale de succes „Regele Leu".

După mai multe săptămâni de incertitudine, familia lui Nelson Mandela a îndepărtat marţi orice dubiu: fostul preşedinte sud-african, câştigător al Premiului Nobel pentru pace, va petrece un sfert de oră pe arena Soccer City, după care se va întoarce acasă pentru a urmări meciul la televizor. Fundaţia Nelson Mandela a anunţat că ziua începerii Cupei Mondiale, 11 iunie, coincide cu data la care, în urmă cu 46 de ani, Nelson Mandela şi alţi şapte luptători pentru libertate au fost găsiţi vinovaţi pentru sabotaj, fiind condamnaţi o zi mai târziu la închisoare pe viaţă. „11 iunie are şi o altă semnificaţie în istoria Africii de Sud: Mandela, Walter Sisulu, Ahmed Kathrada, Raymond Mhlaba, Denis Goldberg, Andrew Mlangeni, Elias Motsoaledi şi Govan Mbeki au fost găsiţi vinovaţi de sabotaj. A doua zi, cei opt, care se aşteptau la pedeapsa cu moartea, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă", a anunţat Fundaţia Nelson Mandela, într-un comunicat remis presei în urmă cu câteva zilei. Nelson Mandela, condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964, a fost eliberat, după 27 de ani închisoare, la 11 februarie 1990. În 1994, el a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS