24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVictor Piţurcă, la Craiova

Victor Piţurcă, la Craiova

„Piţi“ este aşteptat sâmbătă la Craiova, iar luni va merge, după toate probabilităţile, la Turnu Severin pentru a urmări derbiul de foc Universitatea – CFR Cluj. Fostul selecţioner împlineşte sâmbătă 54 de ani.

 

Comuna Orodel este cunoscută, printre altele, şi pentru că de acolo este originar Victor Piţurcă, acela care avea să ajungă un mare fotbalist şi apoi selecţioner al naţionalei României. „Piţi" s-a născut pe 8 mai 1956, iar fotbalul l-a început, evident, la „facultatea" de fotbal a Universităţii Craiova, unde a ucenicit între anii 1964-1974. După o escală de un an la Dinamo Slatina (Liga a II-a), Victor Piţurcă revine la „campioana unei mari iubiri" şi antrenorul Constantin Cernăianu îi face debutul în prima ligă, într-un meci al oltenilor cu FC Argeş, 4-0 pentru Universitatea (19 noiembrie 1975). Cariera de fotbalist şi-o continuă, până în 1983, la alte două formaţii din Oltenia, Pandurii Târgu Jiu şi FC Olt. Adevărata consacrare a cunoscut-o la Steaua, unde a evoluat şase sezoane (1983-1989), perioadă în care a devenit unul dintre marcatorii cei mai prolifici din campionat, în ediţia 1987-1988 fiind golgheterul României. Pentru cele 34 de goluri înscrise în acel campionat, a fost premiat cu Gheata de Bronz a Europei (1988). Cu Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni (7 mai 1986) şi a fost finalist al acesteia peste trei ani. Totodată, în ediţia fastă a „militarilor", 1985/1986, din Cupa Campionilor Europeni, Piţurcă a fost golgheterul Stelei, cinci goluri marcate, cu Anderlecht (2), Vejle BK, Honved Budapesta şi Kuusysi Lahti. Returul cu Anderlecht de la Bucureşti, în care a înscris două goluri, este considerat cel mai bun meci al carierei lui Piţi. În 1987 este câştigător al Supercupei Europei, Steaua – Dinamo Kiev 1-0. Pe plan intern, a reuşit opt trofee, toate cu Steaua: cinci titluri de campion, trei cupe. În echipa naţională a contabilizat 13 partide, şase goluri marcate, iar în cupele europene: 28 de partide şi 6 goluri. După 301 meciuri în prima ligă din România (ultima partidă jucată fiind pe 17 iunie 1989, Steaua – Flacăra Moreni 4-1), Piţurcă şi-a încheiat cariera de fotbalist în Franţa, la RC Lens (1989-1990, liga a doua).

„Piţi“ şi ultima clasare pe podium a Ştiinţei

 

Ca antrenor, a debutat la Steaua (palmares: Cupa României 1992), iar în 1994-1995 a acceptat provocarea Universităţii Craiova şi a dus echipa olteană pe locul doi, aceasta fiind ultima clasare a alb-albaştrilor pe podiumul campionatului. Numit selecţioner al echipei de tineret, „Piţi" a calificat tricolorii mici la turneul final al Europenelor desfăşurate în 1998 în România. Ascensiunea sa a continuat, dovedindu-şi profesionalismul ca selecţioner al naţionalei A, pe care a calificat-o – fără înfrângere! – la Euro 2000. A fost însă îndepărtat de la conducerea naţionalei după o dispută cu o parte dintre tricolori şi astfel a revenit la Steaua, cu care a câştigat titlul (2001). După trei ani a părăsit gruparea din Ghencea, în decembrie 2004 revenind la naţională. A calificat, nesperat, România la CE 2008, dar în 2009 şi-a reziliat contractul cu FRF deoarece naţionala îşi compromisese şansele de participare la CM 2010 din Africa de Sud. În prezent este fără angajament, refuzând oferte tentante din zona arabă, în timp ce din România l-a curtat Universitatea Craiova şi, de câteva săptămâni, Steaua. Vineri a avut loc o întâlnire de aproape patru ore între Gigi Becali şi Victor Piţurcă. „Dacă voi antrena iar la Steaua? Este posibil orice în viaţă. Toate lucrurile le veţi afla la momentul potrivit. Deocamdată, nu putem vorbi de Steaua", a spus Piţurcă conform gsp.ro. După ce, pe 1 mai, Eugen („Gină") Piţurcă, fratele cel mic al lui Victor, şi-a sărbătorit ziua de naştere (51 de ani), sâmbătă este aşteptat la Craiova „Piţi", în vizită la familie. N-ar fi exclus să rămână şi luni, pentru derbiul campioanelor provinciei, Universitatea – CFR Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII