13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVoina dă vina pe atac

Voina dă vina pe atac

Antrenorul naţionalei feminine de handbal a României nu-şi reproşează nimic la nivel de selecţie pentru Mondialul din China.

Selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României, Radu Voina, a afirmat că nu îşi reproşează selecţia făcută pentru Campionatul Mondial din China, deoarece consideră că a ales variantele cele mai bune pentru prima reprezentativă. Voina a reamintit că el şi căpitanul echipei, Cristina Vărzaru, au afirmat că speră să obţină o medalie la acest turneu final, însă nu au promis un loc de podium, insinuând că declaraţiile superoptimiste ale oficialilor FRF nu au făcut altceva decât să pună o presiune mare pe umerii tricolorelor. „Nu sunt cel care să promit ceva, vreau să o luăm pas cu pas. Vom merge acolo, vom juca şi vom vedea ce vom face“, a spus Voina, reproducând declaraţia înainte de plecare. „Nu îmi reproşez nimic la nivel de selecţie pentru Mondialul din China. Aria de selecţie în ţară este restrânsă şi acestea au fost cele mai bune variante pe care le aveam. Dacă am terminat pe locul 8, a fost din cauza atacului, pentru că am ratat mult, în timp ce poarta şi-a făcut treaba aşa cum trebuie. Au fost prea multe ratări“, a explicat Radu Voina, amintind că primele zile în China s-au dovedit destul de grele, o parte dintre fete răcind, în timp ce Ramona Maier acuza dureri la piciorul stâng.

„A fost prea mare dezamăgirea“

Selecţionerul Radu Voina a vorbit şi despre schimbul de generaţii din poarta României, apreciind-o pe Paula Ungureanu: „A demonstrat că e un portar foarte bun, având în vedere că atât la Oltchim, cât şi la naţională venea după Luminiţa Huţupan, o jucătoare emblematică. Prestaţia ei a fost comparată cu a Luminiţei, iar faptul că Paula a reuşit să îşi facă treaba aşa cum trebuie e de admirat“, a spus „principalul“ României, amintindu-şi de atmosfera de după meciul cu Spania, care a consemnat ratarea calificării în semifinale: „Fetele au ştiut că nu aveau voie să facă greşeli, tensiunea a fost enormă. Au muncit enorm şi nimeni nu poate spune contrariul, iar după meci le-am văzut atât de căzute încât nu ştiam ce să fac. Au plâns toată noaptea aia, nu au dormit, erau atât de triste încât nu ştiam ce să fac. Ne-am dus la sală şi am încercat să vorbim cu ele. Am vrut să le fac să treacă mai uşor peste, dar a fost prea mare dezamăgirea“.
Despre eventuala sa demitere, Radu Voina a afirmat: „Dacă m-ar înlocui sau mi-aş da demisia contează cât negrul sub unghie, ceea ce rămâne este acest loc opt, care în primul rând afectează echipa“.

„Tensiunea a fost enormă“
 
Tehnicianul a făcut şi o comparaţie între Campionatul European din Macedonia şi Mondialul din China: „În Macedonia am plecat cu gândul că o să ne întoarcem pe 8 decembrie. Nimeni nu credea că vom ieşi din grupă, în timp ce în China ne-am dus să aducem medaliile de aur. Toţi cunoscătorii handbalului au spus la unison că trebuie să aducem aurul şi a fost o presiune enormă, asta încă dinainte să plecăm în China. Fetele au crezut foarte mult în aceste medalii, iar după meciul cu Spania au fost atât de dezamăgite încât nu şi-au mai putut reveni“, a punctat Voina, nefiind de părere că tricolorele au nevoie de un psiholog în staff: „Un antrenor bun trebuie să fie şi psiholog, dar dacă am aduce aşa ceva la naţională, ar trebui să le cunoască foarte bine pe aceste fete, să ştie ce probleme au, adică să stea lângă ele tot timpul. E greu, nu ştiu dacă ele au nevoie sau nu de asta. Toţi m-au întrebat asta după meciul cu Spania, dar ce să facă un străin în momentul ăla?“.
Selecţionerul se teme că eşecul de la CM ar putea afecta evoluţiile echipei Oltchim Vâlcea. „Până pe 9 ianuarie, când jucăm acasă cu Itxako, sper ca fetele să îşi revină, mai ales că urmează zile alături de familie. Sunt convins că sunt afectate, pentru că au luptat, au muncit şi au crezut că vor aduce o medalie, iar dezamăgirea este enormă, dar trebuie ca încet, încet să ne revenim“, a încheiat Radu Voina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS