15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Gemenele golului

Cele două fotbaliste gemene au marcat împreună, în şase etape, 17 din cele 33 de goluri reuşite de echipa Sporting Craiova, ocupanta primului loc în Divizia A de fotbal feminin.

Formaţia de fotbal feminin Sporting Craiova se descurcă foarte bine în acest sezon al Diviziei A. Echipa pregătită de Sorin Pătraşcu ocupă primul loc în clasament, cu şase victorii din tot atâtea partide, şi un golaveraj excelent, 33-1. Cea mai bună marcatoare pentru Sporting este Claudia Buză, cu 13 reuşite.
Claudia, împreună cu sora sa geamănă Diana, şi ea autoare a patru goluri, s-au transferat în vară la echipa din Bănie. În sezonul trecut jucaseră la Ripensia Timişoara, echipă care după ce câştigase Cupa României şi a încheiat campionatul pe locul doi, s-a desfiinţat din motive financiare. „Claudia evoluează pe postul de mijlocaş stânga, iar Diana pe postul de mijlocaş dreapta. Prin aducerea lor ne-am întărit pe flancuri şi avem un potenţial ofensiv crescut“, a spus ieri antrenorul Sorin Pătraşcu.
Cele două surori gemene, în vârstă de 20 de ani (n.r. – Diana este mai mare cu cinci minute decât sora ei), sunt din Timişoara şi practică sportul de când se ştiu.
Au început, la vârsta de trei ani, să practice gimnastica. Apoi, când au împlinit opt ani, părinţii le-au îndrumat către un sport de contact. Aşa au ajuns pe tatami, la judo. A fost şi primul sport care le-a adus medalii, chiar şi la competiţii internaţionale. Aflate în pregătire la lotul naţional de judo de la Oradea, surorile Buză au fost colege în sala de antrenament cu Alina Dumitru, campioana olimpică de la Beijing. Diana şi Claudia au mai cochetat cu tenisul de masă şi cu luptele.
Când erau în clasa a noua, cele două fete au jucat pentru prima dată fotbal într-un cadru organizat, cu prilejul campionatului interşcoli. „În şcoala generală jucăm numai cu băieţii. În clasa a noua am participat cu echipa la un turneu la Alba Iulia. Acolo ne-a văzut Gheorghe Staicu, antrenorul care se ocupa de naţionala de fotbal feminin a României. După ce ne-a urmărit în câteva partide, ne-a convocat la lotul naţional de junioare“, rememorează Diana. La Timişoara, cele două gemene s-au legitimat la junioarele de la Ripensia, o formaţie nou-creată.

Visează la un transfer
în străinătate

În sezonul 2006-2007, rezultatele au fost cu mult sub aşteptări, iar cele două surori s-au transferat la Motorul Oradea. Anul trecut au revenit la Ripensia, deoarece echipa crescuse mult, iar în vara acestui an au acceptat oferta de la Sporting Craiova, echipă cu care speră să câştige Cupa şi campionatul.
Cele două surori sunt invitate de multe ori de băieţi să joace fotbal, dar nu prea acceptă deoarece există riscul să se accidenteze. Claudia şi Diana mai au un frate şi o soră, care împreună cu părinţii erau nelipsiţi de la meciurile echipelor timişorene, fie că era vorba de fotbal, baschet sau handbal. Diana spune că nivelul fotbalului feminin din România este unul foarte scăzut şi că în viitor vrea să se transfere la o echipă din străinătate: „Aici oamenii sunt reticenţi, nu dau bani pentru fotbal feminin. De aceea avem 300 de jucătoare legitimate, în timp ce nemţii, spre exemplu, au 900.000 de jucătoare. Am avut oferte de a juca în străinătate, de la echipe din Ucraina şi de la o formaţie de fotbal în sală din Ungaria, dar atunci nu s-a putut. În România să faci fotbal e un hobby.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII