10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDe la Craiova la Birmingham şi înapoi!

De la Craiova la Birmingham şi înapoi!

Campionatul Mondial de semimaraton le-a avut ca reprezentante ale României, în proba feminină, pe oltencele Alina Istudora, Nuţa Olaru şi tehnicianul Cristieana Cojocaru-Matei.

Al doilea centru urbanistic al Marii Britanii, Birmingham, a găzduit duminica trecută a XXVIII-a ediţie a Campionatului Mondial de semimaraton, feminin şi masculin, la individual şi pe echipe.
România a fost prezentă în competiţie cu trei sportivi, Alina Istudora, Nuţa Olaru (ambele de la CSM Craiova) şi Cristinel Irimia (CSM Galaţi – Steaua), antrenorul lotului: Cristieana Cojocaru-Matei, medicul lotului – Mioara Conea şi oficialul din partea Federaţiei Române de Atletism, vicepreşedintele Nicolae Curta. Organizarea a fost foarte bună, toată lumea beneficiind de cele mai bune condiţii de cazare, masă, pregătire. Vremea a fost marele duşman, cursele de 21,0975 m desfăşurându-se pe o ploaie mocănească, presărată pe toată durata întrecerii de un vânt rece şi tăios.

Criza se resimte şi în atletism

Alt duşman al Campiona-tului Mondial l-a reprezentat criza economică, întrucât din cei aproximativ 500 de sportivi anunţaţi ca participanţi, la Birmingham au ajuns doar 174 de sportivi (73 la feminin şi 101 la masculin).
La prima vedere, rezultatele (locurile 35 şi 49 la fete, respectiv 65 în cursa masculină) nu sunt spectaculoase, dar luate în amănunt trebuie remarcat faptul că tinerii Alina Istudora (1h14:01) şi Cristinel Irimia (1h05:51)
şi-au realizat cei mai buni timpi ai carierei pe această distanţă.
În ceea ce o priveşte pe Nuţa Olaru, aceasta a avut o cursă mai lentă şi din cauza unor probleme abdominale, sportiva fiind în patru-cinci situaţii de a abandona cursa. Sportivii români au acuzat şi traseul de concurs, cu multe pante, dar şi cu o suprafaţă carosabilă foarte alunecoasă.

Istudora şi Irimia vor să revină în Marea Britanie în 2012

A fost o experienţă sportivă mai mult decât utilă, în special pentru Alina Isudora şi Cristinel Irimia, doi tineri atleţi de mare distanţă care au o întreagă carieră sportivă în faţă şi au şanse să revină în Marea Britanie, în 2012, la Londra, pentru maratonul olimpic.
Ca şi concluzie am putea insera spusele fostului mare campion britanic, Lord Sebastian Coe, vicepreşedinte al IAAF şi preşedintele Comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra: „Mulţumiri întregii comunităţi din Birmingham, care a reuşit să organizeze fără cusur această competiţie, ultimul mare eveniment sportiv găzduit de Marea Britanie înaintea Jocurilor Olimpice din 2012. Sper că am dovedit că suntem bune gazde şi ne preocupăm să asigurăm toate condiţiile ca sportivii să concureze la cel mai înalt nivel. Mulţumiri tuturor participanţilor şi să ne vedem la Londra“.
Discursul unui Lord, care alături de performanţa câştigătoarei Mary Jepkosgei Keitany (Kenya) – nou record mondial pe distanţa de 15 km, au făcut uitate numărul relativ mic de participanţi şi vremea câinească din ziua competiţiei.
Felicitări delegaţiei Româ-niei, care s-a întors cu capul sus de la Birmingham şi un semnal de alarmă pentru alergătorii politici către fotoliile din Ministerul Tineretului şi Sportului, Direcţiile de Sport şi cluburile departamentale. Dacă nu vor crea condiţiile necesare marii performanţe şi nu vor asigura participarea sportivilor români în marile competiţii, riscăm să dispărem încet, dar sigur de pe harta sportului internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS