12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportŞtiinţa, de neoprit

Ştiinţa, de neoprit

Universitatea Craiova    5
Gloria Bistriţa    1
Stadion
„Ion Oblemenco“, spectatori – 1.500.
Au marcat: Baird ’32, ’64, V. Badea ’42, Fl. Costea ’52, Wobay ’82 / Hora ’80.
Universitatea: Lung Jr. – Bărboianu, D. Stoica, R. Barbu, Rose – Prepeliţă, Dilevski (’73, Nicolae), Şoavă –  Baird (’71, Wobay ), V. Badea, Fl. Costea (’66, M. Costea). Antrenor: Daniel Mogoşanu.
Gloria: Albuţ – Vagner (‘46, Odoroabă), Frăsinescu, A. Rus, Velcovici – S. Achim, Enescu (‘46, C. Petre), Săceanu (‘69, Băjenaru), D. Sînmărtean – L. Sînmărtean – Hora. Antrenor: Sandu Tăbîrcă.
Cartonaşe galbene: Costea, Bărboianu / Vagner, Enescu.
Au arbitrat: C. Buşi – D. Hulubei, M. Artene.

Elevii lui Mogoşanu au făcut cel mai bun meci al acestui început de campionat, trioul Baird – Vali Badea – Florin Costea fiind arma letală a gazdelor.

Conform statisticii, Ştiinţa nu învinsese pe Gloria, la Craiova, din 22 august 2003. Sâmbătă, Ştiinţa lui Mogoşanu a „spart“ acest ghinion. Începutul meciului a fost echilibrat, iar ardelenii chiar au pus unele probleme defensivei gazdelor prin fostul jucător al Craiovei, Velcovici, şi prin D. Sînmărtean. A fost doar un foc de paie, Craiova având între buturi un Silviu Lung jr. care se anunţă un portar mare, iar apoi Baird a marcat un gol senzaţional: a preluat cu dreptul şi a şutat din voleu cu stângul, învingându-l pe neatentul portar Albuţ, 1-0 (’32). Hora ar fi putut egala (’38), dar Lung a avut o nouă intervenţie de zile mari. După patru minute, scorul a devenit 2-0: Vali Badea a reuşit un gol frumos, primul pentru Craiova, el finalizând cu capul centrarea perfectă a lui Bărboianu (’42). La reluare, Bistriţa a atacat, iar Hodoroabă a marcat un gol care a fost însă anulat pe motiv de ofsaid (’47). Velcovici a irosit şi el o bună oportunitate de a reduce din scor (’49), apoi Bistriţa, cu Jean Pădureanu în staff-ul de pe bancă, a cedat şi Ştiinţa a dat un recital. „Rebelul“ Florin Costea a mişcat tabela pentru 3-0, el învingându-l cu o lovitură de cap pe Albuţ, după o centrare ideală a lui Baird (’52). Puţinii spectatori prezenţi în tribunele lui „Ion Oblemenco“ au fost extaziaţi la faza creată de Badea, ex-stelistul trimiţând puternic balonul în transversală. Gloria lui „tata“ Jean Pădureanu a devenit un fel de umbră a ceea ce a fost odată, iar Ştiinţa a fost de neoprit. Florin Costea ar fi putut marca un gol de generic, dar a vrut să facă spectacol la capătul unei faze în care, rămas singur cu Albuţ, a preferat un dribling în plus în locul unui şut, iar portarul oaspeţilor a intervenit salvator (’63).
La două minute, Baird a reuşit dubla: acelaşi Bărboianu a scăpat în banda dreaptă şi a centrat în faţa porţii, iar australianul Baird a trimis balonul în plasă, din plonjon, 4-0 (‘64). Pădureanu a părut resemnat, în timp ce finanţatorul Mititelu a fost fericit. După accidentul de la Braşov, el afirmase, foarte sigur, că Universitatea va avea altă faţă în meciul cu Bistriţa. Şi aşa a fost… La 4-0, oltenii şi-au permis un moment de respiro şi Băjenaru, după o trecere printre apărătorii Craiovei, i-a pasat lui Hora, iar acesta, din apropierea porţii, a marcat fără probleme golul de onoare al Gloriei, 4-1 (’80). Meciul s-a încheiat 5-1, după ce nou-intratul pe teren, Wobay – devenit, aproape inexplicabil, rezervă de lux  – a driblat în stilu-i caracteristic un adversar şi a marcat cu un şut lângă bara nefericitului Albuţ (’82).
 

Sperăm la cupele europene

După meci, antrenorul Daniel Mogoşanu s-a arătat încântat de rezultat şi a transmis un fel de mesaj „briliantului“ Florin Costea: „Sunt mulţumit de joc şi de rezultat. Putem spera la cupele europene dacă evoluăm ca azi (sâmbătă – n.r.). Trebuie să aducem puncte şi din deplasare, pentru că e diferenţă între jocurile de acasă şi cele din deplasare (…) În ultima vreme, Costea este un jucător schimbat. Trebuie să înţeleagă că valoarea trebuie dublată de o mentalitate sănătoasă“. „Mi-a fost frică din cauza ultimelor cinci ediţii de campionat în care nu am reuşit să învingem Bistriţa, am ratat foarte mult şi ne-am chinuit mereu. Acum am avut meciul în mână şi am reuşit să înscriem devreme. Băieţii au jucat extraordinar şi se poate spune că astăzi a început campionatul pentru noi“, a punctat Adrian Mititelu.
De partea cealaltă, antrenorul Gloriei, Sandu Tăbîrcă, a recunoscut superioritatea Ştiinţei: „A fost o înfrângere pe care am meritat-o. Până la 0-2 am jucat de la egal la egal cu Universitatea Craiova, dar de la 0-3 am arătat ca un sparring-partener. Problema noastră este că nu dăm goluri din ocaziile create şi încasăm foarte uşor“. Jean Pădureanu, venit încă de joi în Craiova, a declarat: „Cel mai bun lucru din această vizită la Craiova este că mi-am revăzut rudele şi prietenii. Cât despre meci, noi am ratat foarte mult, iar Craiova a marcat de câte ori a avut ocazia. În timp ce Lung a apărat la toate ocaziile, portarul nostru a fost într-o zi mai slabă şi nu a reuşit să apere mai nimic“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII