11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDin Gighera pe... Wembley

Din Gighera pe… Wembley

Nicolae Negrilă (foto) a făcut pasul din Gighera, unde este născut şi a fost descoperit, în echipa naţională, care a ţinut piept titratei reprezentative a Angliei de două ori, chiar pe „Wembley“, cu el titular. „Negoro“ împlineşte astăzi 55 de ani.
 
În România se va vorbi în continuare mult timp despre Craiova Maxima. În ultimele două săptămâni, TVR 2 a prezentat istoria acelei formaţii celebre din anii ‘80, supranumită de presă Maxima, difuzând şi câteva imagini memorabile cu meciurile Ştiinţei din acea ediţie fastă a oltenilor din Cupa UEFA, 1982/1983. Cu Nicolae Negrilă pe dreapta şi Nicolae Ungureanu pe stânga, cu Silviu Lung în poartă ş.a.m.d., Craiova Maxima a fost stopată în drumul spre finala Cupei UEFA din acel sezon de Benfica, dar lusitanii celebrului antrenor Eriksson au eliminat Craiova în semifinale fără să câştige în faţa românilor, 0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova. În meciul retur, pe 20 aprilie 1983, Negrilă n-a jucat, fiind suspendat. S-a spus că, pe lângă oboseala internaţionalilor Craiovei, care jucaseră cu patru zile înainte meciul cu campioana mondială Italia, absenţa lui „Negoro“ şi accidentarea lui Donose (chiar în primul minut de joc) sunt cauzele care au dus la semieşecul oltenilor din aprilie 1983.
„Negoro“, cum este poreclit fostul fundaş al Ştiinţei, împlineşte astăzi 55 de ani. El a rămas în istoria Craiovei Maxima prin golul înscris cu Kaiserslautern, care a calificat Universitatea în semifinala Cupei UEFA.

„Ar trebui ca jucătorilor Craiovei Maxima să li se ridice un templu!“

Un suporter al Craiovei Maxima stabilit în Portugalia, „Hero“, a trimis următorul mesaj de ziua de naştere de anul trecut a lui Negrilă: „Am fost la toate partidele Universităţii în perioada ei de glorie. Din ţinuta dârză şi voinţa manifestată de dumneavoastră atunci mulţi au de învăţat. Cum sunt un tip ce uită greu şi iartă de asemenea, de când m-am stabilit în Lisabona, unde îmi petrec o bună parte din timp, am ales să fiu suporter al echipei Sporting… Şi mă bucur de fiecare dată când câştigă în faţa Benficăi… Este un fel de răzbunare, cu toate că nu reprezintă acelaşi lucru cum ar fi reprezentat victoria Craiovei de la acea vreme. Am ales Sporting-ul şi pentru faptul că are ca emblemă tot un… leu. Meriţi tot respectul suporterilor acestei echipe! Universitatea acelor timpuri rămâne bănuţul de aur ascuns în mocirla fotbalului românesc“.
Alt fan al Craiovei Maxima („bach“) spunea: „Negrilă – unul dintre zeii noştri. Ar trebui ca acelor jucători să li se ridice un templu!“. „Frăţiorul meu, foarte bun prieten cu mine. Un fundaş dreapta de mare valoare, un luptător, un adevărat coleg de echipă. În opinia mea, Negrilă a fost unul dintre cei mai valoroşi fundaşi dreapta din generaţia lui. Ne-a adus calificarea în semifinalele Cupei UEFA 82/83“ (Nae Ungureanu despre Negrilă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII