Acasă Sport Scurte ştiri

Scurte ştiri

Hănescu, câştiguri peste două milioane de dolari
Tenismanul Victor Hănescu a devenit, luni, în urma calificării în turul secund al turneului de la Stuttgart, dotat cu premii în valoare totală de 450.000 de euro, al treilea jucător român după Ilie Năstase şi Andrei Pavel, care a câştigat peste două milioane de dolari în carieră numai din premii. „Hăne“ câştigase înaintea turneului de la Stuttgart 1,996 milioane de dolari, iar în urma victoriei obţinute în turul I, împotriva germanului Dominik Meffert, a obţinut 8.950 de dolari cu care a ajuns la un total de 2,004 milioane de dolari. Victor Hănescu este foarte aproape de primul lider al clasamentului ATP, Ilie Năstase, care a obţinut în carieră 2,076 milioane de dolari. Liderul incontestabil al tenismenilor români, din punct de vedere al banilor obţinuţi în carieră, rămâne Andrei Pavel, cu 5,13 milioane de dolari. Adrian Voinea a acumulat în carieră 1,836 milioane de dolari, el ocupând poziţia a patra. Locul cinci în acest top este ocupat de Răzvan Sabău, însă el este la mare distanţă de Voinea, cu cei 688.000 de dolari încasaţi în carieră. Coechipierul lui Hănescu din echipa de Cupa Davis a României, Victor Crivoi, numărul 85 ATP, a câştigat peste 310.000 de dolari până în prezent. În ierarhia feminină a câştigurilor din tenis, primul loc îl ocupă Irina Spârlea, care a „adunat“ 2,6 milioane de dolari în carieră, în timp ce Ruxandra Dragomir, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, este clasată pe poziţia a doua, cu 1,8 milioane de dolari, iar Virginia Ruzici a treia, cu 1,2 milioane de dolari.
Daniela MITROI

Au promovat în elita baschetului european
Naţionala feminină de baschet, tineret U 20, a promovat în Divizia A europeană, după ce a învins marţi seară echipa Belgiei, scor 81-67, în semifinalele Campionatului European Divizia B, de la Ohrid (Macedonia). Marcatoarele Romaniei au fost: Claudia Pop (25 p), Eniko Tarta (21 p), Elisabeth Pavel (10 p), Alina Chivu (10 p), Maria Manta (7 p), Alexandra Uiuiu (6 p) şi Gabriela Munteanu (2 p). În ultimul act al competiţiei, România urma să întâlnească aseară, după închiderea ediţiei, naţionala Olandei, pe care a învins-o şi în faza grupelor, cu 79-63. Batavele au trecut, în cealaltă semifinală, de Slovacia, cu 75-66.
Daniela MITROI

Dacia Mioveni s-a retras din A1
Conducerea echipei feminine de volei Dacia Mioveni a anunţat Federaţia Română de Volei (FRV) că nu va participa în noul sezon al Diviziei A1. Dupa ce în ultimul sezon au reuşit o clasare pe locul al VII-lea, oficialii de la Mioveni nu au izbutit să gasească resursele financiare necesare pentru noua ediţie de campionat. „Ne-am retras din campionat, motivul fiind lipsa banilor. Le-am propus celor de la Piteşti o fuziune, dar nu au fost de acord şi cred că tot din lipsa banilor. Criza financiară a influenţat această decizie, cu siguranţă. Clubul îşi va continua activitatea, dar de acum încolo fără secţia de volei“, a precizat preşedintele grupării din Mioveni, Ion Ţuţală. În urma deciziei de retragere a Daciei Mioveni, FRV a hotărât ca IOR Bucureşti să se alăture grupărilor din Divizia A1. La turneul de promovare în A1, IOR s-a clasat pe poziţia a treia, după nou-promovatele U Cluj şi CSM Focşani.
Daniela MITROI

Nadal revine la antrenamente
Ibericul Rafael Nadal va relua luni antrenamentele după o perioadă de aproximativ o lună de repaus, iar pe 8 august vrea să revină în competiţiile oficiale la Mastersul de la Montreal, informează cotidianul AS. „Sunt mulţumit de rezultatele testelor de la Barcelona şi de felul cum a evoluat totul. Sunt nerăbdător să reiau antrenamentele şi să fac ceea ce îmi place mai mult, să joc tenis. Turneul de la Montreal este foarte important şi sper să joc acolo, să fiu în formă. Până atunci trebuie să mă refac complet şi să mă pregătesc cât mai bine“, a explicat Nadal. La turneul de Mare şlem de la Roland Garros, Rafael Nadal a avut probleme la genunchi şi a fost eliminat în optimi de Robin Soderling.
Daniel BISTRICEANU

Tenismenele junioare, campioane europene
Echipa de junioare a României a câştigat medaliile de aur la Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori şi cadeţi de la Praga, după ce a învins marţi seară formaţia Ungariei cu scorul de 3-2, în finala competiţiei. Punctele României au fost aduse de Cristina Hîrîci (2) şi Camelia Postoacă. Aceasta din urmă a fost învinsă în primul meci al confruntării de Dora Csilla Madarasz, cu scorul de 3-1 (11-8, 11-8, 5-11, 11-5), după care Cristina Hîrîci a egalat situaţia, prin victoria cu scorul de 3-1 (11-5, 18-20, 11-5, 11-8) în faţa Krisztinei Ambrus. Ungaria a trecut din nou în avantaj, după succesul Edinei Toth în faţa Anamariei Sebe, cu scorul de 3-2 (11-9, 11-5, 4-11, 7-11, 11-7). Echipa României a întors soarta finalei în ultimele două meciuri, când Hîrîci a câştigat clar disputa cu Madarasz, cu 3-0 (11-6, 16-14, 11-4), iar Postoacă a dispus cu 3-1 (5-11, 11-9, 11-8, 12-10) de Ambrus, cu un final dramatic. România şi-a mai asigurat două medalii de bronz, prin echipele de cadeţi şi cadete. Competiţia va continua cu probele individuale.
Daniela MITROI

Potec, speranţa pentru o medalie
Ediţia 2009 a Campionatului Mondial de nataţie de la Roma reuneşte începând de mâine şi până pe 2 august un număr record de participanţi, peste 2.550 din 185 de ţări, inclusiv o delegaţie a României, care va concura la înot, sărituri şi polo pe apă. Lotul României la înot este alcătuit din Corina Popovici, Constantin Popovici şi Mara Aiacoboae (sărituri), antrenor Florin Avasiloae; Camelia Potec, Ionela Cozma, Răzvan Florea, Norbert Trandafir, Vlad Caciuc, Dragoş Agache şi Felix Maestru (înot), antrenori Filip Lucas şi Gina Handrea. Sportivii români au ca obiectiv câştigarea unei medalii, Camelia Potec fiind creditată cu cele mai mari şanse la obţinerea ei. Probele de sărituri în apă sunt programate între 17 şi 25 iulie, iar cele de înot, între 26 iulie şi 2 august.
Daniela MITROI

Amariei a semnat cu Handbold
Carmen Amariei, fosta jucătoare a Rulmentului Braşov şi componentă a echipei naţionale de handbal feminin a României, a semnat cu echipa daneză FCK Handbold. Declarată liberă de contract, Amariei o va avea antrenoare aici pe Anja Andersen, pe care a avut-o şi la Slagelse.
Cele două au câştigat cu Slagelse de două ori Liga Campionilor, în anii 2005 şi 2007. FCK Handbold a câştigat sezonul trecut Cupa Cupelor şi a încheiat campionatul intern pe locul al treilea. Amariei semnase în septembrie 2008 un contract pe trei ani cu Rulmentul Braşov, însă, din cauza restanţelor financiare, jucătoarea a făcut memoriu la FRH, fiind declarată ulterior liberă de contract. Pe Amariei a dorit-o şi divizionara A craioveană SCM, dar jucătoarea a spus că prioritate are un contract din străinătate.
Daniela MITROI

Exit mobile version